Aandacht voor resultaten ABN AMRO en Ahold Delhaize op Damrak

2024-08-07T08:31:08.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van ABN AMRO en Ahold Delhaize. Topman Robert Swaak van ABN AMRO sprak van een sterk kwartaal voor de bank, waarin een nettowinst werd geboekt van 642 miljoen euro. Volgens Swaak, die onlangs zijn vertrek aankondigde, blijft de bank profiteren van de gunstige economische omstandigheden in Nederland. ABN AMRO verhoogde ook de verwachting voor de rente-inkomsten dit jaar, omdat de rente waarschijnlijk langere tijd hoger blijft. De bank zoekt verder nog naar een opvolger voor Swaak.

Ahold Delhaize zag de omzet afgelopen kwartaal licht stijgen tot 22,3 miljard euro. De nettowinst steeg tot 499 miljoen euro, van 468 miljoen euro een jaar geleden. Het Belgisch-Nederlandse concern handhaafde daarnaast de verwachtingen voor het hele jaar.

De AEX-index op het Damrak lijkt opnieuw hoger te beginnen in een poging het voorzichtige herstel van dinsdag verder uit te breiden. Maandag gingen de beurzen wereldwijd nog hard omlaag door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten. De Aziatische aandelenmarkten gingen ook verder omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 1,2 procent hoger, na een stevig herstel van meer dan 10 procent op dinsdag. De Japanse hoofdindex maakte daarmee de historische koersval van dik 12 procent aan het begin van de week bijna weer goed.

OCI

De stemming in Tokio werd gesteund door uitlatingen van de adjunct-gouverneur Shinichi Uchida van de Bank of Japan. Uchida verklaarde dat de centrale bank de rente niet verder zal verhogen als de markten instabiel blijven. De Japanse yen daalde daardoor opnieuw in waarde. Maandag zorgde een sterke stijging van de Japanse munt nog voor forse koersverliezen bij de Japanse exportbedrijven.

In Amsterdam profiteert OCI mogelijk van een positief analistenrapport. Kenners van de Amerikaanse bank JPMorgan verhoogden het advies voor de kunstmestproducent naar kopen.

Commerzbank

Buiten het Damrak openden onder meer de Duitse bank Commerzbank en de Deense farmaceut Novo Nordisk de boeken. Commerzbank behaalde de hoogste halfjaarwinst in vijftien jaar en kondigde aan meer eigen aandelen in te kopen. Novo Nordisk verhoogde de omzetverwachting voor het hele jaar dankzij sterke verkopen van zijn afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy.

De euro was 1,0908 dollar waard, tegen 1,0923 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 73,37 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 76,59 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.