Chipbedrijven verder omlaag in rode AEX-index

2024-09-06T18:02:52.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI gingen vrijdag verder omlaag in een roodgekleurde AEX-index op de beurs in Amsterdam. Daarmee werd de neergang in de chipsector van deze week doorgezet, onder druk van zorgen bij beleggers over een zwakkere groei van de chipindustrie rond toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI).

ASML, Besi en ASMI stonden bij de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak met minnen tot 5,4 procent. Vrijdag werd ook bekend dat Nederland de exportbeperking van chipmachines naar buiten de EU verder uitbreidt. Ook voor de uitvoer van oudere machines van ASML zal een vergunning moeten worden aangevraagd. Sinds vorig jaar september gelden al Nederlandse restricties voor de export van chipmachines.

De AEX eindigde 1,5 procent lager op 879,29 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 881,61 punten. Op de aandelenmarkten in Parijs, Londen en Frankfurt waren minnen tot 1,5 procent op de koersenborden te zien.

Banenrapport

De aandacht ging verder vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat voor de maand augustus wat zwakker uitviel dan verwacht. De banengroei speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. De Fed heeft al aangegeven later deze maand te beginnen met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen. De vraag is nu hoe groot die verlaging gaat worden.

Unilever daalde 0,1 procent. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil het levensmiddelenconcern zijn Russische activiteiten verkopen aan chemiegroep Arnest, die eerder bezittingen van Heineken in het land overnam. Unilever zou 500 miljoen dollar kunnen krijgen voor de onderdelen.

Pakketkluisjes

In de MidKap was de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost een opvallende stijger met een plus van 11,7 procent. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en zag het pakketvolume groeien. Topman Rafal Brzoska sprak van sterke resultaten en rekent voor het derde kwartaal op een verdere groei.

De euro was 1,1086 dollar waard, tegen 1,1091 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 67,55 dollar. Brentolie werd ook 2,3 procent goedkoper, op 71,08 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.