Amerikaans banenrapport centraal op Damrak
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid. De banengroei in de grootste economie ter wereld speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De Fed heeft al aangegeven later deze maand te beginnen met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen. Bij een zeer zwakke banengroei kan de centrale bank echter overwegen om de rente steviger te verlagen dan het kwart procentpunt dat nu wordt voorzien.
Donderdag maakte loonstrookverwerker ADP al bekend dat er in de Amerikaanse private sector in augustus 99.000 banen zijn bijgekomen. Dat was minder dan verwacht en de laagste groei sinds 2021. In het officiële banenrapport van de overheid worden ook de banen in de publieke sector meegenomen.
Het vorige banenrapport zorgde begin augustus nog voor een verkoopgolf op de wereldwijde beurzen. De zwakke banengroei en de oplopende werkloosheid wakkerden de vrees aan dat de Fed te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een forse neergang van de Amerikaanse economie te voorkomen.
Lager begin
De AEX-index koerst af op een licht lager begin, na de verliesbeurt een dag eerder. De Aziatische beurzen gingen ook overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent lager, na een tegenvallende groei van de Japanse consumentenbestedingen in juli. De hoofdindex in Shanghai daalde 0,5 procent en de Kospi in Seoul zakte 1,1 procent. In Hongkong bleef de beurs dicht door supertyfoon Yagi.
Op het Damrak kwam InPost nog met cijfers. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag het pakketvolume stijgen in het tweede kwartaal. Ook de omzet en het resultaat namen toe. Topman Rafal Brzoska sprak van sterke resultaten en rekent voor het derde kwartaal op een verdere groei.
Drijvend productieplatform
SBM Offshore kondigde aan het totale belang van partner MISC Berhad in het drijvend productieplatform Espirito Santo, dat voor de kust van Brazilië ligt afgemeerd, te kopen. Daarnaast verkoopt de oliedienstverlener het belang in het drijvend productieplatform, ook wel FPSO genoemd, Kikeh in Maleisië aan MISC Berhad. Financiële details van de deals tussen de twee partners werden niet bekendgemaakt.
De euro was 1,1117 dollar waard, tegen 1,1091 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 69,22 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 72,77 dollar per vat.