Tesla grote stijger op gemengd Wall Street

2024-09-05T22:34:36.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Tesla was donderdag een van de opvallendste stijgers op de beurzen in New York. De producent van elektrische auto's maakte bekend in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn software voor zelfrijdende auto's te lanceren in Europa en China. Daarvoor is nog wel goedkeuring van toezichthouders nodig.

Het aandeel van Tesla steeg bijna 11 procent. Met de aankondiging lijkt de fabrikant ervan overtuigd te zijn de goedkeuringen te krijgen. Tesla ziet deze technologie als een manier om te concurreren met elektrische autofabrikanten in China. Hun goedkopere voertuigen hebben de afgelopen tijd veel terrein gewonnen in Europa en China.

De Dow-Jonesindex daalde 0,5 procent tot 40.755,75 punten. De brede S&P-index verloor 0,3 procent tot 5503,41 punten. Techgraadmeter Nasdaq eindigde juist 0,3 procent hoger op 17.127,66 punten.

Hoge waardering

Nvidia steeg 0,9 procent, na de koersdaling van afgelopen dagen. Die werd veroorzaakt door zorgen over de hoge waardering van het aandeel van de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), dat dit jaar flink was gestegen. Persbureau Bloomberg liet op basis van bronnen weten dat Nvidia een dagvaarding had gekregen over een mogelijke schending van de mededingingsregels, maar het bedrijf zei die niet te hebben ontvangen.

Beleggers kregen donderdag ook cijfers te verwerken over de stand van de dienstensector. Daaruit kwam naar voren dat de bedrijvigheid in dit deel van de economie licht toenam. Veel aandacht op de financiële markten gaat uit naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Daaruit blijkt hoeveel banen er vorige maand bij zijn gekomen en hoe hoog de werkloosheid was, wat waarschijnlijk ook van invloed is op de mate waarin de Federal Reserve de rente verlaagt.

Zorgen over vraag

Olieprijzen noteerden vrijwel vlak. Olielanden uit oliekartel OPEC+ spraken weliswaar af om een geplande productieverhoging twee maanden uit te stellen, wat de prijzen omhoog kan jagen. Maar zorgen over de vraag naar de grondstof in de economische grootmachten VS en China zetten de prijzen onder druk.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 69,15 dollar per vat. Brentolie zakte een fractie in prijs tot 72,68 dollar per vat. De euro steeg zo'n 0,2 procent tegenover de dollar en was 1,1106 dollar waard.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.