Chipbedrijven Besi en ASML grootste dalers op negatief AEX

2024-09-05T18:06:57.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Besi en ASML waren donderdag de grootste dalers in een negatieve AEX-index. De chipbedrijven verloren de afgelopen dagen ook al aan waarde op de Amsterdamse beurs. Daarmee volgden Besi en ASML de koersval van branchegenoot Nvidia op Wall Street.

Beleggers maken zich zorgen dat de techsector minder hard groeit dan gedacht dankzij toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Eerder was optimisme over Nvidia, een belangrijke ontwikkelaar van AI-chips, nog een grote aanjager van koerswinsten in de techsector. Besi verloor op het Damrak het meest, 3,2 procent. ASML daalde 2,2 procent en ASMI, een ander chipbedrijf, leverde 0,8 procent in.

De AEX-index eindigde de handelsdag 0,6 procent lager op 891,86 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 886,50 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,9 procent. Die in Frankfurt liet bij aanvang van de handel nog een kleine winst zien, nadat de Duitse fabrieksorders onverwacht waren gestegen.

Resultaten

ASR was de grootste stijger in de AEX en klom 2 procent. Branchegenoten Aegon en NN Group stegen respectievelijk 1,8 en 0,8 procent.

Bij de middelgrote fondsen daalde InPost 2,4 procent. De postkluisjesaanbieder komt vrijdag met resultaten over het tweede kwartaal. Laadpalenmaker Alfen stond onderaan de MidKap, met 4,4 procent.

Winstgevendheid

Kendrion steeg 1,7 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet op de dag voor zijn beleggersdag weten dat het bedrijf zich de komende jaren richt op de winstgevendheid. Het bedrijf zei daarnaast op koers te liggen om de doelstellingen voor 2019 tot 2025 te halen en kwam met nieuwe doelstellingen voor 2025 tot 2027.

De euro was 1,1091 dollar waard, tegen 1,1079 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 69,63 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 73,18 dollar per vat. Oliekartel OPEC+ bereikte een akkoord om de geplande verhoging van de ruwe olieproductie twee maanden uit te stellen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.