AI-chipbedrijf Nvidia hoger op afwachtend Wall Street

2024-09-05T16:04:54.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Nvidia ging donderdag iets omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) raakte in de afgelopen twee handelsdagen ruim 11 procent aan beurswaarde kwijt door zorgen over de hoge waardering van het aandeel, dat dit jaar flink is gestegen.

Persbureau Bloomberg meldde woensdag op basis van bronnen dat Nvidia een dagvaarding heeft gekregen van het Amerikaanse ministerie van Justitie in een onderzoek naar mogelijke schending van de mededingingsregels. Nvidia verklaarde later echter geen dagvaarding te hebben ontvangen van het ministerie. Het aandeel won nu 1,7 procent.

De algehele stemming op Wall Street bleef voorzichtig, na de forse koersverliezen aan het begin van de historisch slechte beursmaand september. De Dow-Jonesindex daalde kort na opening van de markt 0,3 procent tot 40.832 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,1 procent tot 5525 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent tot 17.186 punten.

Banenrapport

Beleggers verwerkten daarnaast nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo maakte loonstrookverwerker ADP bekend dat er in de Amerikaanse private sector in augustus 99.000 banen zijn bijgekomen. Dat was minder dan verwacht. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn uitgekomen op 227.000, dat was ook minder dan voorzien.

Vrijdag verschijnt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat rapport, waarin ook de banen in de publieke sector worden meegenomen, is waarschijnlijk van invloed op de mate waarin de Federal Reserve de rente later deze maand verlaagt.

Software

Tesla steeg 3,9 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen verwacht zijn software voor zelfrijdende auto's in het eerste kwartaal van volgend jaar in Europa en China te lanceren, in afwachting van goedkeuring door toezichthouders.

Hewlett Packard Enterprise zakte 6,6 procent, na een tegenvallend kwartaalbericht van het Amerikaanse IT-bedrijf. C3.ai kelderde 12,2 procent. De specialist in toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) voor ondernemingen boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht.

Mixed-reality-smartbril

Qualcomm daalde 0,6 procent. Het chipbedrijf werkt met Samsung en Google aan een mixed-reality-smartbril.

De euro was 1,1104 dollar waard, tegen 1,1079 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 69,57 dollar. Brentolie klom ook 0,5 procent in prijs, tot 73,08 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.