ASML licht omlaag op Damrak na forse koersdaling

2024-09-05T09:35:04.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging donderdag licht omlaag op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker zakte een dag eerder ruim 6 procent, mede door een adviesverlaging van UBS, en verloor nu 0,9 procent. De kenners van de Zwitserse bank vrezen dat het aantal bestellingen voor de machines van ASML na 2025 minder hard zal stijgen. Het Veldhovense bedrijf kampt met beperkingen van de export naar China om te voorkomen dat het land de nieuwste chiptechnologie kan gebruiken voor militaire doeleinden.

Topman Christophe Fouquet van ASML verklaarde woensdag op een conferentie in New York dat de door de VS geleide campagne om de export van chipmachines naar China te beperken, in de loop van de tijd "economisch gemotiveerd" is geworden. Hij verwacht dat de weerstand tegen de beperkingen zal toenemen. Volgens de topman wordt de Chinese vooruitgang in de chipproductie al vertraagd door de bestaande exportbeperkingen en wordt het "steeds moeilijker om te beweren dat dit om nationale veiligheid gaat". Persbureau Bloomberg meldde eerder nog dat de Nederlandse regering van plan is de export van ASML naar China verder te beperken.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 896,37 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder al 1,3 procent en dook voor het eerst sinds 15 augustus weer onder de 900 punten. De MidKap won een fractie tot 886,26 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,1 procent, na een onverwachte stijging van de Duitse fabrieksorders.

Nieuwe doelstellingen

Naast ASML behoorden branchegenoten Besi en ASMI tot de dalers in de AEX, met minnen van ruim 1 procent. Verffabrikant AkzoNobel ging aan kop met een winst van 1,4 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Kendrion 4,6 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet voorafgaand aan een beleggersdag weten zich de komende jaren te richten op de winstgevendheid. Het bedrijf stelde op koers te liggen om de doelstellingen voor 2019 tot 2025 te behalen en gaf nieuwe doelstellingen voor 2025 tot 2027.

Douglas

CVC klom 2 procent. De investeerder maakte voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf resultaten bekend. De eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas boekte in de eerste jaarhelft meer omzet en winst.

De euro was 1,1090 dollar waard, tegen 1,1079 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 69,45 dollar. Brentolie klom ook 0,4 procent in prijs, tot 72,97 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.