AEX koerst af op fors lager begin na verkoopgolf in Azië

2024-08-05T08:41:35.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag verder weg te zakken, na de zware koersverliezen vorige week. De meeste Aziatische aandelenmarkten werden aan het begin van de nieuwe week opnieuw overspoeld door een verkoopgolf, die wordt veroorzaakt door de vrees voor een recessie in de Amerikaanse economie. Tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt en industrie in de Verenigde Staten zorgden vorige week al voor forse verliezen op de wereldwijde beurzen.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en nu achter de feiten aanloopt. De Fed hield vorige week de rente opnieuw onveranderd en lijkt nu pas in september te gaan beginnen met het verlagen van de leenkosten om de economie te ondersteunen. Vrijdag bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli flink is afgezwakt. Dat verergerde de zorgen over een afkoeling van de grootste economie ter wereld en van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

In Tokio kelderde de Nikkei ruim 12 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds de beurscrash in 1987. De beurshandel werd daarbij onderbroken om de gemoederen te kalmeren. De Japanse hoofdindex heeft in de afgelopen drie handelsdagen ruim 20 procent aan waarde verloren ten opzichte van het recordniveau van vorige maand. Vooral de Japanse exportbedrijven gingen hard omlaag door een stijging van de Japanse yen, die onrustige tijden als een veilige haven wordt gezien.

Seoul en Sydney

In Seoul, waar de handel ook tijdelijk werd stilgelegd, zakte de Kospi tussentijds 9 procent. De beurs in Sydney daalde 3,6 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 2,6 procent.

De AEX-index koerst af op een openingsverlies van ruim 2 procent. De hoofdindex verloor vrijdag al meer dan 3 procent. Vooral de chipbedrijven ASML, Besi en ASML lijken verder omlaag te gaan.

PostNL

Op het Damrak opende PostNL de boeken. De post- en pakketbezorger heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw minder brieven bezorgd. De stabiliteit van de postdienstverlening komt steeds verder onder druk te staan volgens het bedrijf, dat meer financiële steun van het Rijk vraagt. PostNL pleit ook al langer voor een aanpassing van de postwet, zodat brieven minder vaak bezorgd hoeven te worden.

De euro was 1,0899 dollar waard, tegen 1,0906 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 72,58 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 75,92 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.