Duitsland op zoek naar investeerders in nieuwe gascentrales
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse regering is op zoek naar investeerders in gasgestookte elektriciteitscentrales die samen goed zijn voor 5 gigawatt. Begin volgend jaar maakt de bondsregering bekend wie deze centrales met overheidssubsidies mag bouwen, staat in een vrijdag gepubliceerd paper.
De stap is omstreden, omdat met overheidssteun centrales worden gebouwd die op fossiele energie draaien. Maar de regering vindt dat ze nodig zijn om als achtervang te dienen als duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windmolens, door weersomstandigheden te weinig leveren. Het land sloot onlangs zijn laatste kerncentrale en faseert ook stroomopwekking met kolen uit. Het is de bedoeling dat de nieuwe centrales in de toekomst op waterstof draaien.
De regering schrijft nu een aanbesteding uit, waarbij de opdrachten gaan naar bieders die de minste overheidssubsidie vragen. Enkele grote energiemaatschappijen in Duitsland hebben al interesse getoond, waaronder RWE en Uniper.
Nederland
Vooral voor de aanpassing van de centrales aan waterstof zouden miljardensubsidies nodig zijn. Volgens het Duitse ministerie voor Economische Zaken is de Europese Commissie voorlopig akkoord met de overheidssteun. Maar over de definitieve plannen rond de subsidies moet Brussel ook een oordeel geven.
Voor Nederland kunnen de nieuwe centrales ook van belang zijn. Het stroomnet is verbonden met netwerken over de grens. Nederland profiteert bij problemen met de stroomopwekking in eigen land dus mogelijk ook van de nieuwe installaties.
TenneT
Onlangs riep hoogspanningsnetbeheerder TenneT de Nederlandse overheid op actie te ondernemen om problemen met de stroomlevering na 2033 tegen te gaan. Om stroomtekorten te voorkomen, zou de regering moeten nadenken over centrales die flexibel kunnen inspelen op momenten dat er veel vraag is naar elektriciteit. TenneT opperde bijvoorbeeld CO2-vrije gascentrales als mogelijkheid.