Kleine uitslagen op Europese beurzen in aanloop banenrapport VS

2024-10-04T09:47:27.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag bij opening van de handel kleine koersuitslagen zien in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat in de middag wordt gepubliceerd. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve.

De afgelopen tijd kwamen er steeds meer signalen over een afkoelende arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, wat tot zorgen op de beurzen over de Amerikaanse economie leidde. Vorige maand kwam de Fed nog met een verlaging van de rente met een half procentpunt, wat sterker was dan veel economen hadden verwacht. Door de rente te verlagen, wordt de economie gestimuleerd. Op de financiële markten wordt nu vooral uitgekeken naar de stappen van de Fed bij de komende vergaderingen.

De AEX-index in Amsterdam stond in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 910,51 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 898,68 punten. In Londen en Frankfurt werden minnen tot 0,1 procent op de koersenborden gezet. Parijs boekte een kleine winst.

AkzoNobel

In de AEX was AkzoNobel koploper met een plus van 2,8 procent. Het verfconcern overweegt onderdelen af te stoten om meer te kunnen investeren in zijn coatings en denkt allereerst aan het afsplitsen van onderdelen die decoratieve verf verkopen in Zuid-Azië. Grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak waren informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer met minnen tot 1,2 procent.

Shell kreeg er nog eens 0,8 procent bij en het Britse BP klom 1 procent in Londen. De olieprijzen liggen op koers om de sterkste wekelijkse prijsstijging te maken sinds begin vorig jaar door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en de vrees voor een Israëlische aanval op de olie-industrie van Iran. De prijzen zijn daardoor deze week ongeveer 8 procent geklommen.

Olie

Een vat Amerikaanse olie kostte vrijdagochtend 0,4 procent meer op 74,03 dollar en Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 77,95 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in ongeveer twee maanden.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.