US Steel onderuit op licht lager Wall Street

2024-09-04T22:24:27.000+02:00

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend licht lager gesloten, daags na zware verliezen onder aanvoering van chipbedrijf Nvidia. De vrees dat eerder optimisme over de groei van de techsector dankzij AI overtrokken was, kreeg toen de overhand. Dit keer was US Steel een opvallende verliezer na mediaberichten dat de regering-Biden de overname van het staalbedrijf door een Japanse branchegenoot wil blokkeren.

Het aandeel US Steel ging ruim 17 procent onderuit. Amerikaanse media meldden dat president Joe Biden de overname van het bedrijf door Nippon Steel voor zo'n 14 miljard dollar wil verbieden. US Steel organiseerde een protestactie onder werknemers tegen die houding van de Amerikaanse regering en waarschuwde dat duizenden banen verloren gaan als de deal niet doorgaat.

De Dow-Jonesindex won een fractie tot 40.974,97 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 5520,07 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 17.084,30 punten. Na de koersdaling van 9,5 procent op dinsdag sloot Nvidia 1,6 procent lager.

Amerikaanse arbeidsmarkt

De blik van beleggers was gericht op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Nieuwe cijfers van het ministerie van Arbeid over nieuwe vacatures wezen op een verdere afkoeling van de arbeidsmarkt. Dit voedt de hoop op een sterkere verlaging van de rente door de Federal Reserve.

De Amerikaanse koepel van centrale banken publiceerde ook zijn zogenoemde Beige Book, waarin de staat van de economie wordt omschreven. Uit een rondvraag bij bedrijven en werkzoekenden kwam het beeld naar voren dat de economische activiteit in de meeste regio's van de VS de afgelopen tijd stagneerde of achteruitging.

Dollar Tree en Zscaler

Kwartaalresultaten zetten de beurskoersen van een aantal bedrijven in beweging. Budgetketen Dollar Tree zakte 22 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Eerder waarschuwde branchegenoot Dollar General dat vooral de lagere inkomens minder uitgeven door de hoge inflatie en hogere leenkosten. De verkoper van beveiligingssoftware Zscaler daalde bijna 19 procent. Het bedrijf was minder positief over de omzet in het komende boekjaar dan veel analisten hadden verwacht.

De olieprijzen bleven dalen, ondanks berichten dat oliekartel OPEC+ mogelijk langer wil wachten met het verhogen van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent in prijs tot 68,85 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 72,38 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.