Chipbedrijven onderuit in rode AEX na koersdreun Nvidia

2024-09-04T09:33:57.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ASML, Besi en ASMI behoorden woensdag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Een koersval van beurslieveling Nvidia joeg beleggers schrik aan. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld kelderde dinsdag 9,5 procent op Wall Street en zag daarmee bijna 280 miljard dollar aan beurswaarde verdampen. Dat is het grootste waardeverlies in een dag voor een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf ooit. Nvidia, was juist de grote aanjager van de koersrally in de chip- en techsector op de beurzen dit jaar.

De algehele stemming op het Damrak was ook negatief, na de forse koersverliezen in New York en Azië. Door een verdere krimp van de Amerikaanse industrie in augustus laaide de vrees voor een recessie in de grootste economie ter wereld weer op. De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent in het rood op 896,64 punten. De hoofdindex dook daarmee voor het eerst sinds 15 augustus weer onder de 900 punten. ASML, Besi en ASMI verloren tot bijna 5 procent.

De MidKap zakte 0,9 procent tot 883,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1 procent in. De Nikkei in Tokio sloot ruim 4 procent lager en leed daarmee het grootste verlies sinds de koersval begin augustus, die werd veroorzaakt door zorgen over de Amerikaanse economie.

Nvidia

Nvidia lijkt later op de dag verder weg te zakken op Wall Street. Persbureau Bloomberg meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie Nvidia en enkele andere bedrijven dagvaardingen heeft gestuurd in het kader van een onderzoek naar mogelijke schending van de mededingingsregels door de chipmaker. Ondanks de recente koersval staat het aandeel Nvidia nog altijd bijna 120 procent in de plus voor dit jaar.

Alle 25 AEX-fondsen gingen omlaag. Naast de chipbedrijven behoorden Adyen, ABN AMRO, Philips, Randstad en ASR tot de grootste dalers, met minnen tot 2 procent. Aegon (min 3,6 procent) noteerde ex-dividend, wat betekent dat de aandelen van de verzekeraar geen recht meer geven over het dividend van de afgelopen periode. In de MidKap steeg Flow Traders 3 procent. De flitshandelaar profiteert juist van onrust op de beurzen. ForFarmers won 0,3 procent. Het veevoerbedrijf en team agrar, onderdeel van DLG Group, gaan hun voeractiviteiten in Duitsland samenvoegen.

De euro was 1,1059 dollar waard, tegen 1,1038 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 69,67 dollar. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 73,15 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.