Aandacht voor IMCD op afwachtend Damrak na koopadvies

2024-09-03T08:13:43.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar IMCD. Analisten van zakenbank Jefferies verhoogden het beleggingsadvies voor de chemicaliëndistributeur naar kopen. Daarnaast wordt gelet op Wall Street, waar beleggers terugkeren na een lang weekend.

De beurshandel staat verder vooral in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt. De banengroei speelt een grote rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed heeft al aangegeven later deze maand te beginnen met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen. Bij een zeer zwakke banengroei en een verder oplopende werkloosheid zou de centrale bank echter kunnen besluiten de rente met een half procentpunt te verlagen. Nu wordt gerekend op een verlaging van een kwart procentpunt.

De AEX-index lijkt licht lager te beginnen, na de kleine koersstijging een dag eerder. De Aziatische aandelenmarkten gingen overwegend licht omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde een fractie in de min. De Kospi in Seoul daalde 0,4 procent. De inflatie in Zuid-Korea nam in augustus af tot 2 procent, van 2,6 procent in juli. Dat is het laagste niveau sinds maart 2021. De beurzen in Hongkong en Shanghai verloren 0,5 procent door de aanhoudende zorgen over de kwakkelende Chinese economie.

ASML

Op het Damrak blijft ASML in de belangstelling staan. Industrieconcern VDL gaat banen schrappen bij het onderdeel dat belangrijke technologie aan de chipmachinefabrikant levert, meldde BNR. De kosten bij het onderdeel moeten omlaag, omdat het langer duurt dan verwacht om te herstellen van de klap veroorzaakt door de dip in de chipmarkt. VDL stuurt daardoor een "significant deel" van zijn uitzendkrachten weg.

De producent van funderingen voor offshore windmolens Sif liet weten samen met Smulders Projects Belgium onderdelen te gaan leveren voor de offshore windparken Bałtyk 2 en 3 in de Baltische Zee. De opdracht werd in juli al aangekondigd en de partijen hebben nu een definitief contract getekend.

Nieuwe topman bij Ebusco

Ook blijft de aandacht uitgaan naar Ebusco. De geplaagde fabrikant van elektrische bussen werd maandag ruim 18 procent meer waard, na de aanstelling van een nieuwe topman die het tij moet keren bij het bedrijf.

De euro was 1,1055 dollar waard, tegen 1,1068 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder en kostte 74,13 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 76,68 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.