500 rijksten verliezen 134 miljard op beurs, vooral Bezos levert in

2024-08-03T10:39:19.000+02:00

NEW YORK (ANP) - De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld hebben 134 miljard dollar aan fortuin in rook zien opgaan door de stevige koersverliezen op Wall Street van vrijdag. Dat heeft financieel persbureau Bloomberg uitgerekend. Vooral Amazon-oprichter Jeff Bezos moest flink inleveren. Hij zag zijn vermogen met meer dan 15 miljard slinken tot 191,5 miljard dollar.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met flinke verliezen, na een teleurstellend banenrapport uit de Verenigde Staten eerder op de dag. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een forse afkoeling van de economie te voorkomen.

Amazon zakte 8,8 procent, nadat het webwinkel- en techconcern ook resultaten had gepresenteerd. Daarbij vielen de prognoses van het bedrijf tegen. Bezos is geen topman meer, maar heeft nog altijd een groot belang in het bedrijf. Door de koersval beleefde hij op financieel vlak zijn twee na slechtste dag ooit. In 2019 raakte hij in één keer 36 miljard dollar kwijt door zijn echtscheidingsregeling. In 2022 ging de koers van Amazon een dag met 14 procent onderuit.

Elon Musk

Ook Tesla-baas en X-eigenaar Elon Musk en oprichter Larry Ellison van softwarebedrijf Oracle leverden vrijdag veel in. Bij hen bedroegen de verliezen respectievelijk 6,6 miljard en 4,4 miljard dollar. Meta-topman Mark Zuckerberg verloor daarnaast ruim 3 miljard dollar door de koersdalingen in de techsector.

Musk blijft de nummer 1 op rijkenlijst Bloomberg Billionaires Index, met zo'n 235 miljard dollar aan vermogen. Bezos staat op de tweede plek en de Fransman Bernard Arnault is nummer 3. De topman van LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, is goed voor een vermogen van circa 182 miljard dollar. Zuckerberg en Microsoft-oprichter Bill Gates vervolmaken de top 5 met respectievelijk zo'n 174 miljard en ongeveer 155 miljard dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.