Aandacht voor bussenmaker Ebusco op Damrak, Wall Street dicht

2024-09-02T08:24:36.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Ebusco, na het opstappen van de twee topmannen van de geplaagde fabrikant van elektrische bussen. Volgens het bedrijf uit het Brabantse Deurne is het verstandiger als de organisatie wordt geleid door één bestuursvoorzitter met goede managementervaring in de openbaarvervoersector.

De zorgen over het voortbestaan van Ebusco namen de afgelopen tijd toe. Zo ging de onderneming in de eerste jaarhelft flink gebukt onder productieproblemen en werd er meer verlies geleden. Daarbij is het nog de vraag of het bedrijf erin slaagt voldoende geld op te halen bij kredietverstrekkers en investeerders om bussen te kunnen blijven bouwen.

Om het tij te keren bij Ebusco dragen oprichter Peter Bijvelds en mede-topman Michiel Peters de leiding over aan de Duitser Christian Schreyer. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de sector. Zo heeft hij gewerkt voor het Duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn en het internationale openbaarvervoerbedrijf Transdev.

Labor Day

De AEX-index op het Damrak lijkt licht hoger te gaan beginnen aan de nieuwe beursmaand. De handel zal naar verwachting relatief rustig verlopen, aangezien de Amerikaanse aandelenmarkten gesloten blijven voor Labor Day. De Aziatische beurzen lieten op de eerste handelsdag van september een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio wist na de roerige beursmaand augustus voor het eerst sinds eind juli weer even de 39.000 punten te bereiken. De Nikkei won uiteindelijk 0,1 procent en sloot onder dat niveau.

De beurzen in Hongkong en Shanghai verloren 1,6 en 0,6 procent, na tegenvallende cijfers over de Chinese industrie en de aanhoudende zorgen over de crisis in de vastgoedsector. Zo kelderde New World Development 13,5 procent in Hongkong. De Chinese projectontwikkelaar waarschuwde dit jaar voor het eerst in meer dan twee decennia een verlies te lijden.

Basic-Fit

Basic-Fit kondigde aan dat financieel directeur Hans van der Aar eind dit jaar met pensioen gaat. Hij wordt opgevolgd door Maurice de Kleer, die momenteel bestuurslid is bij accountants- en adviseursbureau BDO Nederland.

Beleggers kijken deze week verder vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt. De banengroei speelt een grote rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.

Euro en olie

De euro was 1,1057 dollar waard, tegen 1,1056 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 73,13 dollar. De prijs van Brentolie zakte ook 0,6 procent, tot 75,75 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.