Intel hard onderuit op negatief Wall Street na massaontslag

2024-08-02T15:55:22.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Intel, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, ging vrijdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De grote chipproducent kondigde aan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen. Ook schortte het bedrijf het dividend op en gaf het een omzetwaarschuwing voor het huidige kwartaal. Beleggers zijn bezorgd dat Intel ver achterloopt op andere chipmakers als Nvidia en AMD als het gaat om chips voor kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel kelderde 28 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 1,2 procent lager op 17.708 punten en de brede S&P 500-index daalde 1,5 procent tot 5367 punten. De Nasdaq verloor 2,4 procent tot 16.768 punten. De techgraadmeter zakte een dag eerder al 2,3 procent, mede door een koersverlies van bijna 7 procent voor Nvidia. Dat AI-chipbedrijf daalde nu 5,6 procent.

Beleggers reageerden daarnaast op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Zo bleek dat in de Amerikaanse economie in juli 114.000 banen zijn bijgekomen. Dat was veel minder dan verwacht. De banengroei in juni werd neerwaarts bijgesteld van 206.000 tot 179.000. De werkloosheid lag vorige maand op 4,3 procent, tegen 4,1 procent in juni.

Uitkeringsaanvragen

Een sterker dan verwachte stijging van het aantal uitkeringsaanvragen en een groter dan verwachte krimp van de Amerikaanse industrie zorgden donderdag al voor een negatieve stemming op Wall Street. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een economische neergang te voorkomen. De Fed hield de rente deze week opnieuw onveranderd en gaf aan mogelijk in september tot verlaging over te gaan. Met lagere leenkosten kan de centrale bank de economie steunen.

Apple klom 2,2 procent. De iPhone-maker heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald dan een jaar eerder, ondanks zwakke smartphoneverkopen in China. Het bedrijf verdiende meer met de verkoop van iPads en diensten en boekte naar eigen zeggen recordresultaten.

Amazon zakte 9,8 procent. Het webwinkel- en techconcern boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht. Ook de verkoopvoorspellingen voor het huidige kwartaal stelden teleur. Het komt weinig voor dat Amazon niet aan de marktverwachtingen weet te voldoen. De laatste keer was in oktober 2022.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.