Chipbedrijven fors onderuit op rood Damrak

2024-08-02T09:47:08.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven gingen vrijdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Een tegenvallend kwartaalbericht van de Amerikaanse chipfabrikant Intel zorgde voor een verkoopgolf. In Tokio en Seoul gingen grote chipbedrijven als Tokyo Electron, SK Hynix en Samsung al hard onderuit. ASML, Besi en ASMI zakten tot 8 procent en waren daarmee de grote verliezers in de AEX-index.

Intel, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, lijkt later op de dag ook fors lager te openen op Wall Street. De grote chipmaker kondigde aan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen. Ook schort het bedrijf het dividend op. Intel waarschuwde daarnaast voor een tegenvallende omzet in het huidige kwartaal.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 893,73 punten. De hoofdindex zakte een dag eerder ook al 1,5 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD (plus 6 procent) was koploper bij de hoofdfondsen na goed ontvangen resultaten.

Dagverlies

De MidKap verloor 1 procent tot 864,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,2 procent. In Tokio sloot de Nikkei 5,8 procent lager door forse koersverliezen in de chipsector. De Japanse beurs leed daarmee het grootste dagverlies sinds maart 2020, bij het begin van de coronapandemie, en het op een na grootste verlies ooit.

De negatieve stemming op de beurzen wordt veroorzaakt door zorgen over de Amerikaanse economie. Zwakke economische cijfers uit de Verenigde Staten wakkerden de vrees aan dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk te lang wacht met het verlagen van de rente om een harde landing van de economie te voorkomen. De Fed hield de rente eerder deze week opnieuw onveranderd, maar zinspeelde wel op een eerste renteverlaging in september. Met lagere leenkosten kan de centrale bank de economie steunen.

Banenrapport

Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Fed en geeft meer inzicht over de kracht van de Amerikaanse economie.

Biotechnoloog Galapagos zakte 2 procent, na publicatie van de resultaten. Brunel kelderde 10 procent, na tegenvallende cijfers van de detacheerder. Ebusco (min 8,7 procent) ging verder omlaag, door zorgen over het voortbestaan van de fabrikant van elektrische bussen.

De euro was 1,0804 dollar waard, tegen 1,0786 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 77,01 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 80,19 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.