Shell stijgt, ING zakt op Damrak na resultaten

2024-08-01T09:54:20.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De bank boekte in het tweede kwartaal bijna een vijfde minder winst door lagere rente-inkomsten. Het financiële concern zette ook meer geld apart voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. De kenners van de Belgische bank KBC haalden ING na publicatie van de cijfers van hun kooplijst af. Het aandeel werd 1,8 procent lager gezet. Concurrent ABN AMRO daalde 1,7 procent. De bank liet weten dat topman Robert Swaak in de eerste helft van 2025 aftreedt. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Olie- en gasconcern Shell zag de winst in het tweede kwartaal stijgen vergeleken met een jaar geleden. Ten opzichte van het eerste kwartaal nam de winst wel flink af, maar viel desondanks hoger uit dan verwacht. Shell kondigde ook een aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar aan, dat voor de publicatie van de derdekwartaalcijfers op 31 oktober zal worden afgerond. Het aandeel klom 1,4 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 920,63 punten. De hoofdindex won een dag eerder nog 1,4 procent. De MidKap klom 0,3 procent tot 886,25 punten. Bij de middelgrote bedrijven lieten metalenspecialist AMG en roestvrijstaalmaker Aperam stevige koerswinsten zien dankzij goed ontvangen resultaten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1 procent. Londen won 0,1 procent in afwachting van het rentebesluit van de Britse centrale bank.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal daalde 0,6 procent. Volgens topman Aditya Mittal lagen de prestaties afgelopen kwartaal grotendeels in lijn met het eerste kwartaal. ASML steeg 1,5 procent. Het aandeel won een dag eerder al 5,6 procent door berichten dat de nieuwe strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China niet zullen gelden voor de chipmachinemaker.

In de MidKap won AMG bijna 10 procent en kreeg Aperam er 5,5 procent bij. JDE Peet's (plus 3 procent) zette de opmars voort. De eigenaar van Douwe Egberts, Senseo en Pickwick steeg woensdag al 10 procent dankzij sterke resultaten.

Euro- en oliekoersen

Ebusco (min 9 procent) zette de koersval voort. De fabrikant van elektrische bussen raakte woensdag al bijna een kwart aan beurswaarde kwijt na teleurstellende resultaten.

De euro was 1,0807 dollar waard, tegen 1,0827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 78,39 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 80,67 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.