Europese beurzen sluiten beweeglijke dag hoger af
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten na meevallende macrocijfers, in nerveuze afwachting van woensdag, de grote dag voor het nieuwe Amerikaanse handelsbeleid.
De brede STOXX Europe 600 index steeg na een dag waarin de winsten op en neer golfden, met 1,1 procent tot 539,64 punten. De Duitse DAX won 1,7 procent tot 22.539,98 punten en de Franse CAC 40 eindigde 1,1 procent hoger op 7.876,36 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 8.634,80 punten.
"De heffingen kunnen een positieve of negatieve verrassing zijn", blikte beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rotschild vooruit.
Het Witte Huis zou inzetten op importheffingen rond 20 procent, volgens The Washington Post. De afgelopen tijd werd veelal een percentage van 25 procent genoemd. De tarieven zijn wederkerig en gelden niet voor alle landen, suggereerde Trump maandag nog.
Europa is in ieder geval klaar voor de Amerikaanse importheffingen, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag in het Europese Parlement in Brussel.
Er waren intussen veel economische cijfers om de aandacht af te leiden. De inkoopmanagersindices voor de industrie wezen op meer groei in China in maart, en sterkere krimp in Japan. In de eurozone nam de krimp af, voor de derde maand op rij. "Het ziet er goed uit", zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank, wijzend op stijgende productievolumes.
In de Verenigde Staten koelde de industrie af, volgens S&P, of kromp deze zelfs, volgens ISM, die hun cijfers vrijwel gelijktijdig publiceerden.
Verder koelde inflatie in de eurozone in maart af van 2,3 procent naar 2,2 procent in maart. Econoom Bert Colijn van ING zag hierin een 'dovish' signaal voor de ECB. Hij denkt dat de Amerikaanse importheffingen ook kunnen leiden tot prijsdalingen in de eurozone "omdat ze de export en dus de groei drukken", zei hij.
De werkloosheid in de eurozone daalde in februari van 6,2 naar 6,1 procent.
De olieprijs bewoog weinig na de recente stijging. Brentolie kostte 74,69 dollar per vat.
Veilige havens waren in trek. Zo daalden de Amerikaanse en Europese obligatierentes, terwijl de goudprijs de recordstanden verder aanscherpte.
De euro/dollar noteerde weinig veranderd op 1,0810.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt sloot defensiereus Rheinmetall 2,6 procent hoger. De CEO die interesse toonde in de overname van een fabriek van Volkswagen, bezocht die fabriek dinsdag.
Commerzbank won 7,4 procent. De bank wordt mogelijk overgenomen door de Italiaanse rivaal UniCredit. BNP Paribas en Banco Santander sloten 2 procent hoger.
Europese verzekeraars zullen langzamer consolideren dan de bankensector, verwacht topman Giulio Terzariol van Generali. Generali won 1,3 procent.
Ook in Frankrijk was het sentiment opperbest. Staalreus ArcelorMittal sloot 2,2 procent hoger. Vliegtuigbouwer Airbus won 3,2 procent. L'Oréal eindigde 3 procent hoger.
In Amsterdam bleef defensie-aandeel Theon International terrein winnen met een plus van 6,5 procent. Het aandeel zit sterk in de lift en steeg dit jaar al 92 procent.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen stegen rond het slot van de Europese beurzen. De S&P 500 index noteerde 0,4 procent in het groen.