Uitgelicht: koers reageert enthousiast na overnamebod op Just Eat Takeaway

2025-03-02T11:09:39.000+01:00

(ABM FN-Dow Jones) Zelfstandig, maar wel onder de vleugels van een grote investeerder: het aandeel Just Eat Takeaway schoot afgelopen week met ruim 50 procent omhoog, na het nieuws dat Prosus de maaltijdbezorger wil inlijven.

Prosus is bereid om 20,30 euro per aandeel Just Eat Takeaway in contanten te betalen, zo werd afgelopen maandag bekend en dat is een premie van 63 procent ten opzichte van de slotkoers van Just Eat vorige week vrijdag. Ten opzichte van de gemiddelde koers in de afgelopen drie maanden bedraagt de premie 49 procent.

Prosus waardeert Just Eat Takeaway daarmee op 4,1 miljard euro.

CEO en oprichter Jitse Groen van Just Eat steunt het bod, net als de andere leden van het bestuur van de maaltijdbezorger. Groen zal na de overname het bedrijf blijven leiden vanuit Amsterdam, liet hij weten in een toelichting op de plannen. En Just Eat Takeaway zal ook onder zijn eigen naam verder gaan.

Dat Prosus een bod heeft uitgebracht op Just Eat, is niet heel verrassend. De techinvesteerder bezit al een waaier van belangen in andere maaltijdbezorgers, waaronder in Delivery Hero, iFood en het Indiase Swiggy.

In 2019 trachtte het al eens het toen nog Britse Just Eat over te nemen, dat begin 2020 uiteindelijk samenging met Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.

En in 2022 hadden de twee bedrijven al met elkaar te maken door de verkoop van Just Eat Takeaway's belang in het Braziliaanse iFood aan Prosus.

Concurrerend bod onwaarschijnlijk

Als de deal niet doorgaat omdat er bijvoorbeeld een hoger bod komt, zal Prosus 41 miljoen euro ontvangen van Just Eat Takeaway. Als de deal niet doorgaat omdat toezichthouders geen groen licht geven, dan zal Prosus aan Just Eat juist 410 miljoen euro betalen.

Analisten gaan er niet vanuit dat er nog een concurrerend bod komt. Een dergelijk bod zou op zijn minst 10 procent hoger moeten uitvallen, en dit lijkt volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam een onwaarschijnlijk scenario, met het Amerikaanse DoorDash als enige potentiële bieder in zijn ogen.  

Sommige beleggers zullen misschien wel aansturen op een hoger bod, maar meer beleggers zullen eieren voor hun geld kiezen, in wat op de lange termijn toch een teleurstellend beleggingsverhaal is geweest, aldus de analist.

Just Eat Takeaway kreeg eind september 2016 een beursnotering op de Amsterdamse beurs tegen een uitgifteprijs van 23,00 euro. Tijdens de coronapandemie, toen thuisbezorging een enorme vlucht maakte, piekte het aandeel boven de 110 euro.

Degroof Petercam zal na de koersexplosie het aandeel hoogstwaarschijnlijk van de kooplijst halen. Vooralsnog staat het aandeel op de favorietenlijst met een koersdoel van 27,50 euro.

Bij KBC Securities waren de analisten niet erg verrast door het bod op Just Eat, zeker niet na de verkoop van het Amerikaanse Grubhub, dat ondermaats presteerde.

Analist Joren van Aken van Degroof zag ondertussen een bod door Prosus niet aankomen, omdat Just Eat Takeaway marktleider is in verschillende westerse landen, terwijl de bestaande belangen van Prosus juist gericht zijn op opkomende markten. Hierdoor zullen de synergievoordelen niet heel groot zijn, denkt hij.

Voor de beleggingscasus maakt het echter niet heel veel uit, aangezien de investering minder dan 3 procent van Prosus uitmaakt, aldus de analist van Degroof, dat een Houden advies hanteert voor Prosus met een koersdoel van 44,00 euro.

Het gebrek aan regionale overlap maakt juist wel dat er op het vlak van mededinging niet veel valt te vrezen, voegde KBC Securities toe. De bank noemde het bod van Prosus "redelijk", gezien de premie van 60 procent. KBC heeft een koopadvies op Just Eat met een koersdoel van 18,00 euro.

Cijfers Just Eat

Naast het overnamenieuws kwam Just Eat afgelopen week ook met de jaarcijfers. In 2024 werd een verlies van 1,65 miljard euro geboekt, ten opzichte van een verlies van 1,85 miljard euro een jaar eerder, vooral als gevolg van afschrijvingen.

In november vorig jaar verkocht Just Eat Takeaway zijn Amerikaanse dochter Grubhub voor 650 miljoen dollar, waarmee een flink boekverlies werd gerealiseerd.

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) bedroeg afgelopen jaar 460 miljoen euro en de operationele vrije kasstroom kwam uit op 125 miljoen euro, waarmee de maaltijdbezorger aan zijn eigen outlook voldeed.

De brutotransactiewaarde steeg afgelopen jaar met 2 procent, gerekend tegen constante wisselkoersen en exclusief Noord-Amerika. Inclusief Noord-Amerika was er een daling van 2 procent tot 26,3 miljard euro.

Voor 2025 zei Just Eat te rekenen op een stijging van de brutotransactiewaarde met 4 tot 8 procent, tegen constante wisselkoersen en exclusief de 'rest van de wereld'. De vrije kasstroom, voor veranderingen in het werkkapitaal, zal naar verwachting uitkomen op circa 100 miljoen euro.

De aangepaste EBITDA zal uitkomen tussen de 360 en 380 miljoen euro.

Beleggers namen de cijfers voor lief en reageerden vooral positief op het overnamenieuws, met een koerswinst van ruim 56 procent op weekbasis tot gevolg.

Het aandeel is met afstand het meest 'geshorte' aandeel op de Amsterdamse beurs. Volgens meldingen in het AFM register bedraagt het percentage aandelen waarmee wordt gespeculeerd op een koersdaling minimaal 10,68 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.

Prosus leverde afgelopen week 8,7 procent in, ook omdat Tencent, waar de investeerder een groot belang in heeft, op weekbasis ruim 7 procent moest laten gaan.

Disclaimer

Bron: ABM. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.