Euforie op Wall Street ● Magnificent Seven (+3%) in trek ● defensieve sectoren in de min
Zoals verwacht heeft de Bank of Canada (BoC) gisteren de beleidsrente met nog eens 0,5% verlaagd naar 3,25%. De sterk dalende inflatie en de oplopende werkloosheid zijn de belangrijkste reden voor de BoC geweest om de geldkraan verder open te draaien. Wel hintte de centrale bank op een minder hoog tempo van volgende renteverlagingen na de aankondiging van Trump om 25% importheffingen op goederen uit Canada te gaan hanteren. Dit leidt volgens BoC-gouverneur Tiff Macklem tot onzekerheid over de Canadese economie en een volgende rentestap.
Canadese rente stijgt, ondanks beleidsrenteverlaging
In reactie op het rentebesluit stegen rentes op Canadese staatsobligaties over een brede linie. De tweejaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,94%, de tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 3,08%. Geen leuke dag voor obligatiebeleggers. De Canadese centrale bank wordt vaak gezien als een voorloper van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’). Het verschil met de beleidsrente van de Fed bedraagt nu 150 basispunten (1,5%), het grootste verschil sinds 1997. De markt gaat er dan ook vanuit dat de Fed volgende week ook de beleidsrente verder zal verlagen. Die kans is na gisteren heel groot.
Amerikaanse beleidsrenteverlaging voor 99% zeker
Ook rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen gisteren iets op na publicatie van de inflatiecijfers van november. Die waren namelijk helemaal in lijn met de verwachting. De 'gewone' inflatie is met 2,7% gestegen in vergelijking met vorig jaar, de kerninflatie is met 3,3% gestegen. Geen tegenvaller dus, waardoor de markt de kans op een renteverlaging met 25 basispunten volgende week nu op bijna 99% heeft geprijsd. Ook wij verwachten dat de Fed inderdaad volgende week woensdag de beleidsrente met nog eens 0,25% zal verlagen. Daarna zou er wel eens een pauze kunnen worden ingelast. De Amerikaanse economie draait immers goed, lijkt nog niet 'te landen', de arbeidsmarkt is nog sterk en de inflatie lijkt juist weer aan te trekken. Volgens truflation.com, dat de Amerikaanse inflatie op dagbasis meet, is de inflatie in de VS inmiddels aangetrokken tot 3,06%. Dat is het hoogste niveau sinds september vorig jaar en bijna drie keer zo hoog als de 1% die in september werd gemeten.
Oplopende inflatie in de VS is een rem op waarderingen
Met het voorgenomen beleid van Trump 2.0 is de kans op het verder aantrekken van de inflatie erg groot. We verwachten dan ook dat met name de lange rentes is de VS volgend jaar flink zullen stijgen. Daar zagen we gisteren nog niet heel veel van terug en lag de nadruk van commentaren op de inflatiecijfers en de aanstaande renteverlaging door de Fed. Die zal volgende week de geldkraan verder open draaien. Dat is allemaal leuk en aardig, maar in een omgeving waar de inflatie vooral wordt opgedreven vanwege beperkingen aan de aanbodkant - denk daarbij aan importheffingen en het weren van immigranten - werken hogere kapitaalmarktrentes als een rem op waarderingen.
Bovendien leiden hogere rentes tot een lagere risicopremie op aandelen. Inmiddels is de risicopremie op Amerikaanse aandelen 130 basispunten lager dan op laaggewaardeerde (BBB) bedrijfsobligaties. Dat is het grootste verschil sinds de financiële crisis. Ook andere waarderingsmaatstaven staan op of rond record niveaus. Dat wil niet zeggen dat aandelenkoersen niet verder kunnen stijgen, maar het 'paadje' omhoog wordt wel steeds smaller. En dan worden wij juist iets voorzichtiger.
S&P 500-index alweer bijna op recordstand
Hoop op het verder opendraaien van de geldkraan door de Fed leidde gisteren tot euforie op Wall Street. Onder aanvoering van aandelen uit de sector communicatiediensten (+3,1%) en andere groeisectoren zoals IT (+1,5%) steeg de S&P 500-index met 0,8%, net geen nieuw record. Zes van de elf aandelensectoren deelden niet mee in de vreugde en eindigde in de min, waaronder aandelen uit de 'defensieve' sectoren gezondheidszorg (-1,3%) en dagelijkse consumentengoederen (-0,6%). De Nasdaq composite-index knalde met 1,8% omhoog naar een nieuw ‘all-time high’. De index van Magnificent Seven-aandelen steeg met ruim 3% naar ook een nieuwe recordstand. Zowel Alphabet als Tesla stegen met ruim 5%. Beleggers laten geld massaal stromen naar de mega-techbedrijven in de verwachting dat ze zullen blijven profiteren van sterke groei. Daar gaan wij vooralsnog in mee en hanteren al geruime tijd een overweging van de sectoren IT en communicatiediensten in onze beleggingsstrategieën.
De dollar werd gisteren 0,2% sterker tegenover de euro op 1,049. Een hele mooi dag voor ons als eurobeleggers met een overweging in Amerikaanse techaandelen.
Veel Aziatische indices sluiten in de plus
In navolging van de koerswinsten gisteravond op Wall Street staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen ook in de plus. De Japanse Nikkei-index koerst 1,2% hoger, de Hang Seng-index 1,6% hoger en de CSI 300-index noteert 0,9% hoger. Beleggers wachten nog op details van de uitkomst van de tweedaagse bijeenkomst van het Chinese Central Economic Work Conference. Er is goede hoop op een uitgebreid pakket aan stimuleringsmaatregelen. De beurs van Taiwan is 0,6% hoger gesloten, de Koreaanse Kospi-index herstelde verder met een winst van 1,6%.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen op een licht hogere in navolging van het hogere slot van Wall Street gisteravond.
Agenda van vandaag
- Rentebesluiten van de Zwitserse- (SNB) en Europese centrale bank (ECB)
- Het wekelijkse aantal ww-aanvragen uit de VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.