Onrust in Zuid-Korea ● hoeveel rek zit er nog in S&P500? ● rust voor even terug in Parijs
Gistermiddag onze tijd, kondigde de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol onverwacht de noodtoestand uit, waarna het leger de macht probeerde over te nemen. Enkele uren later werd, op aandringen van onder andere zijn eigen regeringspartij, de noodtoestand weer ingetrokken. Vervolgens werd een afzettingsprocedure tegen de president opgestart. Lekkere boel daar in Seoel. De politieke onrust zal er naar verwachting nog wel even aanhouden en heeft effect op de lokale financiële markten. De Kospi-index is vanmorgen 1,4% lager gesloten en is dit jaar met een verlies van ruim 7% toch al één van de grote achterblijvers in Azië.
Japanse en Chinese groei trekken iets aan
De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. Na een volatiele handelsdag staat de Nikkei-index op een winst van 0,1%. De definitieve Japanse inkoopmanagersindex van november viel iets hoger uit dan de eerste schatting en is vorige maand gestegen van 49,6 naar 50,1 punten. Een stand boven de 50 punten duidt op aantrekkende economische groei. Desondanks verzwakt de yen vanmorgen 0,6% naar 150,1 tegenover de dollar, wat dan weer gunstig is voor de Japanse beurskoersen.
De Chinese inkoopmanagersindex is volgens nieuwsdienst Caixin in november aangetrokken van 51,9 naar 52,3 punten. Ook dit cijfer wijst op aantrekkende groei in de tweede economie van de wereld. Langzaam maar zeker lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen. Dat is niet alleen gunstig voor China, maar ook voor de rest van de wereld. Beleggers zijn echter niet onder de indruk. De Hang Seng-index koerst in Hongkong vrijwel onveranderd, de Chinese CSI 300-index daalt 0,5%. Gesteund door weer nieuwe records op Wall Street gisteravond, is de beurs van Taiwan vanmorgen 1% hoger gesloten. Zwaargewicht TSMC boekte een koerswinst van 1,4%.
Is de rek eruit op Wall Street?
Voor de 55ste keer dit jaar sloot de Amerikaanse S&P 500-index gisteravond op een nieuwe recordstand. Het begint een beetje een saai verhaal te worden. Maar: saai is goed voor beleggers. De winst van 0,05% was geen reden om de champagneflessen te laten knallen. De rek lijkt er een beetje uit en vrijwel iedere belegger heeft wel een overwogen positie in Amerikaanse aandelen. Wie of wat gaat de markt op korte termijn nog hoger zetten? Misschien de arbeidsmarktcijfers van aanstaande vrijdag. Gisteren werd bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS in oktober is gestegen van 7,37 miljoen naar 7,74 miljoen. Dat is meer dan de verwachte 7,52 miljoen en wijst op een sterke arbeidsmarkt. Wel is het cijfer mogelijk verstoord door de orkanen die het zuiden van de VS troffen en de stakingen bij Boeing. Desalniettemin zijn er weinig signalen die wijzen op een verslechtering van de arbeidsmarkt. De Nasdaq Composite sloot gisteren 0,4% hoger op een nieuwe recordstand, de Dow Jones-index sloot 0,2% lager.
In aanloop naar de officiële arbeidsmarktcijfers van vrijdag, was het gisteren redelijk kalm op de obligatiemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,22%. De dollar verzwakte licht (0,4%) naar $1,053 tegenover de euro.
Rust (voor even?) weer terug in Frankrijk
Bij bijna 20% hoger dan gemiddelde omzetten sloot de CAC 40-index gisteren 0,3% in de plus. Op het politieke toneel in Frankrijk is de rust nog niet teruggekeerd. Vanmiddag wordt er gestemd over een motie van wantrouwen, maar veel slecht nieuws is inmiddels wel in de aandelenkoersen verwerkt. De Franse tienjaarsrente daalde 1 basispunt naar 2,91%, terwijl de Duitse tienjaarsrente met 2 basispunten steeg naar 2,05%. Ondanks grote problemen voor de Duitse industrie, sloot de DAX-index (+0,4%) gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de 20.000 punten. Zo zie je maar weer dat een beurs niet altijd gelijk staat aan de economische ontwikkelingen in een land. Met een winst van bijna 20% is de DAX-index dit jaar de best presterende Europese beurs. Eén derde van die winst kan worden toegekend aan zwaargewicht SAP. Het Duitse softwarebedrijf profiteert volop van de groei van AI en clouddiensten. De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,4% onder aanvoering van olieaandelen (+1,2%), die profiteerden van een hogere olieprijs (+2,5%). Op de Amsterdamse beurs sloot ASML 2,1% hoger nadat het zijn lange-termijndoelstellingen bevestigde.
Handelsvolumes nemen komende weken af
Met nog slechts een paar belangrijke momenten in december, waaronder de rentebesluiten van de Europese (12 december) en Amerikaanse centrale bank (18 december), zullen de handelsvolumes op de wereldwijde beurzen in de loop van de maand snel afnemen. Dit betekent dat koersuitslagen wat groter dan gebruikelijk kunnen zijn bij onverwachte gebeurtenissen.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,1% tot 0,3% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen daarentegen op een iets lagere opening om 9 uur.
Agenda van vandaag
- (Definitieve) inkoopmanagersindex eurozone
- Inkoopmanagersindex VK
- Inkoopmanagersindex VS
- Arbeidsmarktrapport ADP (150.000 nieuwe banen verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.