Vervroegd aflossen deel Sprinters met een NL ISIN code Afwijkende handelstijden Sprinters rond kerst
Beurs vandaag

Nieuwe stimulering in China ● tariefzorgen in Europa ● vertrouwen in Amerika

|
Terug naar overzicht

Vanaf vandaag is er een wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah. Volgens afspraak zal er de komende 60 dagen niet worden geschoten tussen beide partijen. Zou er nog kans zijn op een klein 'Kerstwonder' en er ook een wapenstilstand met Hamas worden bereikt? Dat zou helemaal mooi zijn. We hopen het van harte voor de mensen in de regio.

Centrale bank Nieuw-Zeeland verlaagt rente

Vanmorgen heeft de centrale bank van Nieuw-Zeeland zoals verwacht de beleidsrente met 50 basispunten verlaagd naar 4,25%. De bank hint ook op een volgende grote renteverlaging nu de inflatie tot 2% is gedaald. Zowel de korte als de lange rente op staatsobligaties van Nieuw-Zeeland loopt in reactie iets op en de Nieuw-Zeelandse dollar wordt iets sterker. Er werd al rekening gehouden met een renteverlaging en een 'dovishe' toelichting. De beurs van Nieuw-Zeeland is vanmorgen 0,8% hoger gesloten.

Nieuwe stimulering valt goed op Chinese beurzen

De stemming op de Aziatische beurzen is gemengd. Het hogere slot gisteravond op Wall Street is niet voldoende om de zorgen over een mogelijke handelsoorlog, geïnitieerd door aankomend president Trump, weg te nemen. De Nikkei-index koerst 0,8% lager, mede door een iets sterkere yen, en de Kospi-index verliest 0,7%. De beurs van Zuid-Korea staat dit jaar op een verlies van bijna 6% en is daarmee de slechtst presterende grote beurs in Azië. De beurs van Taiwan is 1,5% lager gesloten. Het bericht dat China omgerekend $69 miljard aan obligaties beschikbaar stelt aan twee staat-gecontroleerde vermogensbeheerders om te investeren in economische groei, valt goed bij beleggers. De winst van de Hang Seng-index is vanmorgen opgelopen naar 2,3% en de CSI 300-index plust 1,7%. We verwachten dat China de komende maanden nog meer stimuleringsmaatregelen zal aankondigen.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% lager openen.

Tariefzorgen beheersen stemming in Europa

Gisteren eindigden de Europese aandelenbeurzen ook al met verlies. Angst voor een nieuwe handelsoorlog, na de aankondiging van importheffingen op goederen uit China, Canada en Mexico door Trump, beheerste het beurssentiment. Vooral de koersen van autofabrikanten die vanuit Mexico exporteren naar de VS, zoals Volkswagen (-2,4%) en Stellantis (-4,8%), lagen onder druk. In Kopenhagen steeg het aandeel Novo Nordisk met 1,8% op het bericht dat de Amerikaanse overheid het afslankmiddel Ozempic mogelijk wil vergoeden in het gezondheidszorgpakket. De Stoxx Europe 600-index sloot de matte handelsdag af met een verlies van 0,6%. We zien voor Europese beleggers en investeerders weinig lichtpuntjes aan de horizon. Om niet nog meer van de beschikbare Europese spaarberg van €10.000 miljard naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te zien verdwijnen, zal er hier vooral gesleuteld moeten worden aan het verminderen van de verstikkende regelgeving. Daar is waarschijnlijk eerst een crisis voor nodig.

Vertrouwen Amerikaanse consument neemt toe

In de VS zijn er op dit moment juist weinig zorgen. De index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is deze maand gestegen van 109,6 naar 111,7 punten, het hoogste niveau in meer dan een jaar. Dit belooft veel goeds voor het aanstaande kerstinkoopseizoen. Vrijdag is het Black Friday, de officieuze start van het shopseizoen. Met een lage werkloosheid en hogere reële lonen hebben Amerikanen, gemiddeld genomen, genoeg te besteden. De aankondiging van importheffingen woog gisteren wel op de koersen van Amerikaanse autofabrikanten met fabrieken in Canada en Mexico. Het aandeel Ford daalde met 2,6%, General Motors verloor zelfs 9%. Cijfers over de verkopen van nieuwe huizen in de VS vielen tegen (-17,3% tegenover -1,8%) en wijzen op een afkoeling van de huizenmarkt.

Fed heeft geen haast met renteverlagingen

De S&P 500-index (+0,6%) sloot gisteren voor de 52ste keer dit jaar op een nieuwe recordstand. De Dow Jones Industrial-index boekte met een winst van 0,3% ook een nieuw record, terwijl de Nasdaq-index 0,6% steeg. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank, de Fed, van 7 november bleek dat het beleidscomité geen haast heeft om de beleidsrente snel verder te verlagen. De Fed heeft een voorkeur om dat geleidelijk te doen. Dat viel in goede aarde bij beleggers. Wij verwachten nog een rentverlaging van 0,25% in december en in totaal 0,75% aan renteverlagingen volgend jaar.

Op de obligatiemarkt werd lauw gereageerd op de Fed-notulen. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde 1 basispunt naar 4,26%, de tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,31%. We verwachten dat de Amerikaanse rentecurve de komende twaalf maanden steiler zal worden. Oftewel: dat het verschil tussen de korte en lange rente zal toenemen.

Agenda van vandaag

  • Uitkeringsaanvragen VS
  • Inkomen en uitgaven Amerikanen
  • PCE-prijsindex VS (stijging kerninflatie verwacht van 2,7% naar 2,8% op jaarbasis)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.