Vervroegd aflossen deel Sprinters met een NL ISIN code
Beurs vandaag

Kans op renteverlaging VS stijgt ● kan aandelenrally aanhouden? ● enorm verschil VS en Europa

|
Terug naar overzicht

Na het Amerikaanse verkiezingstumult van afgelopen week, kunnen beleggers zich weer richten op de dagelijkse ontwikkelingen. Zoals de inflatiecijfers, bijvoorbeeld.

Kans op renteverlaging VS stijgt weer

Gisteren werd bekend dat de consumentenprijsinflatie (CPI) in de VS vorige maand met 0,2% is gestegen op maandbasis en met 2,6% op jaarbasis. De kerninflatie, zonder de beweeglijke voedsel- en energieprijzen meegerekend, steeg met 0,3% respectievelijk 3,3%. Alle cijfers waren precies in lijn met de verwachting van analisten. In reactie op de cijfers steeg de kans op een renteverlaging van 0,25% door de centrale bank, de Fed, in december volgens marktprijzen van minder dan 60% naar meer dan 80%. De kans op een renteverlaging in december is daarmee terug op het niveau van voor de verkiezingen van vorige week. Wij verwachten ook dat de Fed de beleidsrente volgende maand met 0,25% zal verlagen.

Korte rente daalt, dollar wordt sterker

In reactie op de cijfers daalde de Amerikaanse tweejaarsrente gisteren met 5 basispunten naar 4,29%. Een logische beweging, nadat de rente in de voorgaande dagen behoorlijk was opgelopen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg echter met 2 basispunten naar 4,45%, waardoor de rentecurve in de VS dus iets steiler werd. Ondanks een grotere kans op een renteverlaging, werd de dollar nog wat sterker. De ‘greenback’ steeg naar $1,057 tegenover de euro. Beleggers 'vluchten' naar de dollar nu de kans op importheffingen door de VS, wat een zwakkere economische groei buiten de VS impliceert, is toegenomen. De dollar profiteert vooralsnog van het voorgenomen 'America First'-beleid van de inkomende president Trump.

Voortzetting Wall Street-rally minder waarschijnlijk

Op Wall Street maakten beleggers een pas op de plaats, na de rally in de afgelopen handelsdagen in reactie op de winst van Trump. Niet alleen de aandelenkoersen zijn flink gestegen, ook de waardering (koers-winstverhouding) van Amerikaanse aandelen is flink opgelopen. Dat maakt de kans op een voortzetting van de rally op korte termijn minder waarschijnlijk. Veel goed nieuws is inmiddels wel in de koersen verwerkt. De S&P 500-index sloot vrijwel onveranderd, de Nasdaq-index daalde 0,3% en de Dow Jones-index steeg 0,1%. De Russell 2000-index van mid- en small-capaandelen daalde 0,9%. De rally van de Bitcoin ging echter vrolijk door: de koers steeg tot boven de $93.000. Zouden mensen verwachten dat Trump crypto's als wettig betaalmiddel gaat aanmerken? Vooralsnog is het vooral handig dat je ze snel kunt inwisselen voor dollars, waarmee je echt iets kunt betalen. Vanmorgen noteert de Bitcoin weer een paar procent lager, net boven de $90.000.

Enorm verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen

De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in het rood. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% lager en staat sinds de verkiezingsdag 1,5% lager. De S&P 500-index steeg in dezelfde periode met 3,5% in dollars en in euro’s zelfs met meer dan 7%. Een verschil van ruim 8,5% in een week! Het maakt dus nogal uit waar je belegt om te kunnen spreken van een 'Trump rally' op de beurzen. Het rendementsverschil tussen de Stoxx Europe 600-index en de S&P 500-index bedraagt dit jaar inmiddels bijna 25%! Het grootste rendementsverschil deze eeuw. Heel bewust hanteren we al langere tijd een overweging van Amerikaanse aandelen tegenover een onderweging van Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën. Daar hebben we goed van geprofiteerd. En eerlijk gezegd zien we weinig lichtpuntjes voor de Europese aandelenbeurzen, ondanks de relatief lage waardering.

Gelukkig waren er gisteren een paar positieve uitschieters te vinden. Op de beurs in Frankfurt steeg het aandeel Siemens Energy met bijna 18% dankzij goede kwartaalcijfers en verwachtingen. Het aandeel van het Duitse nutsbedrijf RWE steeg met bijna 6% na de kwartaalcijfers en de bekendmaking van een aandelen-inkoopprogramma. De rentes op eurostaatsobligaties bewogen niet veel. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,39%.

Aziatische beurzen in het rood

De meeste Aziatische beurzen kleuren vanmorgen rood. Het besef dat het voorgenomen 'America First'-beleid van Trump een negatieve impact gaat hebben op veel landen, daalt nog wat verder in bij beleggers. De Nikkei-index noteert 0,5% lager in Tokio, de Hang Seng-index verliest 1,9% en de CSI 300-index levert 1,7% in. De eerdere koerswinst van het Chinese Tencent, dankzij goede kwartaalcijfers en redelijk positieve vooruitzichten, smelt als sneeuw voor de zon. Het aandeel noteert rond vrijwel onveranderd op de beurs in Hongkong. Geely Automobile, de Chinese eigenaar van onder andere Volvo, Polestar, Lotus, Lynk & Co en Zeekr, staat op een verlies van 0,3% na een hogere opening op prima kwartaalcijfers. De beurs van Taiwan is 0,6% lager gesloten, de Kospi-index noteert in Seoel vrijwel onveranderd.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren 0,1% tot 0,2% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Economische groei derde kwartaal Nederland en eurozone (2e schatting)
  • Amerikaanse uitkeringsaanvragen (220.000 verwacht)
  • Productenprijscijfers VS van oktober
  • Kwartaalcijfers van onder andere Acciona, 3iGroup, Applied Materials, Aviva, Burberry, Deutsche Telekom, E.ON, OCI, Siemens, Swiss Re en Walt Disney.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.