Beurs vandaag

Fed verlaagt rente ● winstnemingen op Trump Trade ● Europa zit gevangen

|
Terug naar overzicht

Het was geen verrassing dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, gisteravond een renteverlaging van 25 basispunten aankondigde. De leden van het beleidscomité waren unaniem in hun beslissing om de geldkraan in de VS iets verder open te draaien, nadat de beleidsrente in september al met 50 basispunten was verlaagd.

Nog een renteverlaging verwacht in december

De inflatie in de VS beweegt in de richting van de gewenste 2% en de druk op de oververhitte arbeidsmarkt neemt af, aldus Fed-voorzitter Powell in de toelichting op het rentebesluit. De renteverlaging was in lijn met de verwachting van analisten. De bandbreedte van de beleidsrente bedraagt nu 4,5%-4,75%. We verwachten dat deze in december met nog een kwartje (25 basispunten) zal worden verlaagd. Na de verkiezingswinst van de Republikeinen is de kans op een renteverlaging in december, zoals die door de markt wordt ‘ingeprijsd’, wel iets afgenomen naar 71%. Voor volgend jaar houden we rekening met minder renteverlagingen (3 in plaats van 4) dan voor de verkiezingen. Het voorgenomen fiscale en politieke beleid van Donald Trump zal naar verwachting tot opwaartse druk leiden op de inflatie inde VS.

Eindejaarsrally begint vroeg

In reactie op het rentebesluit van de Fed kreeg de rally op Wall Street gisteren een vervolg, met nieuwe records voor de S&P 500-index (+0,7%) en de Nasdaq (+1,5%). De index van de ‘Magnificent Seven’-aandelen steeg met 2,3% naar een nieuwe recordstand. De Dow Jones Industrial-index sloot onveranderd. De eindejaarsrally is dit jaar vroeg begonnen. Of deze ook aanhoudt tot het einde van het jaar? Dat hoor je in een nieuwe aflevering van onze podcast Blik op de beursweek.

Winstnemingen op ‘Trump Trade’

Op een deel van de 'Trump Trade' werd gisteren wat winst genomen. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden over een brede linie. De tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,20%, de tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 4,33%. Na de sterke rentestijging in de voorgaande dagen was een correctie ook wel te verwachten. De smallcap-index Russell 2000 sloot 0,4% lager, na de stijging van ruim 5% op woensdag. Bankaandelen in de S&P 500-index corrigeerden 1,6%, aandelen uit de sector industrie leverden 0,6% in. Aandelen uit de sector communicatiediensten (+1,9%), waar we al langere tijd een voorkeur voor hebben in onze beleggingsstrategieën, voerden gisteren de lijst met stijgers aan, geleid door Meta Platforms (+3,4%).

Europa gevangen tussen groeiende grootmachten

De Europese aandelenbeurzen herstelden gisteren iets van het verlies op woensdag. Europa zit gevangen tussen de groeiende grootmachten China en de VS een heeft geen duidelijke 'groeiagenda'. Tot nu toe vormt de eurozone geen sterk blok tegen de concurrentie en heerst er verdeeldheid en politieke onrust (zie Duitsland). Geen regio waar wij als beleggers enthousiast van worden. Daar tegenover staat dat de waardering van Europese aandelen relatief aantrekkelijk begint te worden. Op een gegeven moment is veel slecht nieuws voldoende in de koersen verwerkt. De Stoxx Europe 600-index steeg gisteren 0,6%, mede door koerswinst op de Duitse beurs (+1,7%). Beleggers reageerden positief op het ontslag van de minister van Financiën en de aankondiging van Duitse verkiezingen begin volgend jaar. Ondanks een renteverlaging door de Bank of England (-0,25% naar 4,75%), sloot de FTSE 100-index in Londen 0,3% lager. De Bank of England waarschuwde voor aanhoudende inflatiedruk en mogelijk langer hoog blijvende rentes als gevolg van de recent aangekondigde begroting.

Op de obligatiemarkt zagen we in Europa gisteren ook een correctie op de beweging van woensdag. In tegenstelling tot in de VS, gingen de rentes hier juist weer iets omhoog na een daling op woensdag. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,45%. We verwachten dat de rentecurve in de eurozone iets sneller zal versteilen dan in de VS. Onze economie draait immers een stuk minder goed.

Chinese beurzen op verlies

Na een hogere opening in reactie op de rally op Wall Street gisteravond, zakken de Aziatische beurzen vanmorgen wat weg. De Nikkei-index staat in Tokio nog op een winst van 0,3%, maar de Hang Seng-index verliest in Hongkong 0,9%. De Chinese CSI 300-index staat 1% lager. Wat betekenen de hogere importheffingen op Chinese goederen, die Trump naar verwachting zal invoeren, voor Chinese bedrijven? En komen er nog meer Chinese stimuleringsmaatregelen? In afwachting van duidelijke antwoorden, wordt er hier en daar wat winst genomen na een aantal positieve handelsdagen. De beurs van Taiwan is 0,6% hoger gesloten, maar in Seoel gaat de Kospi-index met een verlies van 0,1% het weekend in.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen na de rally gisteren op Wall Street.

Agenda van vandaag

  • Sentimentindices universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van onder andere Baxter, Richemont, IMCD en InPost

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.