Feeststemming op Amerikaanse beurzen ● obligatiebeleggingen in mineur ● lagere belastingen, strenger immigratiebeleid en importheffingen zwengelen inflatie aan
Volgens nieuwsdienst Bloomberg was het de beste beursdag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de geschiedenis. De S&P 500-index boekte een winst van 2,5% en sloot voor de zoveelste keer (48?) dit jaar op een nieuwe ‘all-time high’. De kreten 'America First' en 'Make America Great Again' voerden gisteren de boventoon op Wall Street nu duidelijk is dat de Republikeinen de macht grijpen in Washington. Donald Trump keert terug in het Witte Huis en de Republikeinen zullen naar alle waarschijnlijkheid ook de meerderheid krijgen in het Congres na winst in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Van de vooraf voorspelde nek-aan-nek race was dus geen sprake. De Democraten dropen af met de staart tussen de benen. Over vier jaar nog maar eens proberen, als Trump niet meer mag meedoen.
Plannen Trump: minder regulering, lagere belastingen
Lagere belastingen, minder regulering en een veel strenger immigratiebeleid zijn volgens de Trump de ingrediënten die Amerika de komende jaren naar een hoger welvaartsniveau zouden moeten tillen. Of dat gaat lukken zal moeten blijken, beleggers lijken er vertrouwen in te hebben. Op Wall Street werd gisteren in ieder geval feestgevierd en zagen we een soort herhaling van de verkiezingswinst van Trump in 2016. Minder regulering, lagere belastingen, een economie die verder aan zal trekken en rentes die waarschijnlijk langer hoog zullen blijven, is koren op de molen voor financiële instellingen.
Koersen Amerikaanse aandelen schieten de lucht in
De koersen van bankaandelen schoten gisteren dan ook met gemiddeld 6,2% omhoog. Beleggers vielen over elkaar heen om stukken te kopen. Aandelen uit de sector industriegoederen stegen met gemiddeld 3,9% en duurzame consumentengoederen (+3,6%) boekten onder aanvoering van het aandeel Tesla (+14,75%) een stevige winst. Elon Musk werd door Trump in zijn overwinningsspeech de hemel in geprezen en krijgt mogelijk een rol in de regering van Trump.
IT-aandelen (+2,5%) waren ook gevraagd. De Nasdaq 100-index boekte met een winst van 2,7% voor het eerst sinds juli weer een nieuw record. De Dow steeg 3,6% - ook fraai - maar de absolute winnaar was de Russell 2000-index met een plus van 5,8%. De hoop dat het beleid van Trump vooral gunstig zal zijn voor lokale bedrijven leidde tot veel fantasie op de beurs in New York. Het is maar de vraag of die droom ook werkelijkheid gaat worden. Daar kom ik zo op terug.
Angstgraadmeter S&P 500 klapt 20% omlaag
Omdat er geen enkele twijfel bestaat over de verkiezingsuitslag klapte de angstgraadmeter van de S&P 500-index, de VIX-index, met maar liefst 20% omlaag, naar net boven de 16 punten. Dit betekent dat veel computergestuurde beleggingsmodellen in de komende dagen/weken aandelen moeten (bij)kopen. Volgens de Japanse bank Nomura zou het om een bedrag van rond de $50 miljard gaan, oplopend tot $100 miljard. Ik zou niet voor die 'stoomwals' gaan staan. Laat de markt maar even uitrazen en even genieten van het enthousiasme. De dollar steeg bijna 2% naar 1,073 tegenover de euro en werd ook sterker tegenover andere valuta.
Negatieve kanten aan overwinning Trump
Zijn er dan helemaal geen negatieve kanten (voor beleggers) aan een overwinning van Trump. Zeker wel. Voor (staats)obligatiebeleggers was het gisteren helemaal geen feestelijke dag. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen over een brede linie op en koersen daalden navenant. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,26%, de tienjaarsrente steeg zelfs met 16 basispunten naar 4,43%. Dit betekent een 'mini crash' op de obligatiemarkt. Hogere importheffingen, lagere belastingen en een strenger immigratiebeleid zullen naar verwachting leiden tot aantrekkende inflatie en dus hogere rentes. Al lijkt de beweging van gisteren wat overdreven. Of de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed) het verwachte tempo van renteverlagingen, zoals dat door de markt was ingeprijsd vóór de verkiezingen, zal kunnen volgen is de vraag. Hogere rentes en sterk oplopende koersen van mid- en smallcap bedrijven lijkt ook niet lang samen te kunnen gaan. En wat te denken van Europa en China?
Laten we met de eerste beginnen. Wij zitten op het continent waar de klappen vallen. Een te naïef en te afhankelijk exportbeleid heeft ons met een energieprijscrisis in een bijzonder lastige positie gezet. Aantrekkende economische groei hoef je de komende jaren in Europa niet te verwachten en hogere Amerikaanse importtarieven zullen dit nog lastiger maken. Het is dan ook logisch dat de Europese aandelenbeurzen na een hogere opening gisteren in het rood eindigden toen 'het kwartje' viel bij beleggers. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een verlies van 0,5%.
Rendementsverschil tussen Europa en de VS steeds groter
Wij zijn al een tijd lang onderwogen in Europese aandelen en overwogen Amerikaanse aandelen in onze beleggingsstrategieën. Dat zal naar verwachting nog wel even zo blijven. Het verschil in rendement bedroeg alleen gisteren al ruim 4%, inclusief de koerswinst van de dollar. Het rendementsverschil tussen Europa (Stoxx Europe 600-index) en Amerika (S&P 500-index) is dit jaar opgelopen tot bijna 19%! Aandelenkoersen van bedrijven die gerelateerd zijn aan duurzame energie, zoals het Deense Vestas (-12,8%) en Orsted (-12,8%) stonden gisteren zwaar onder druk. Trump heeft niet zoveel met duurzaamheid en heeft eerder al geroepen dat hij wil stoppen met het bouwen van windparken in de VS en meer naar olie wil boren.
De DAX-index sloot gisteren in Frankfurt 1,1% lager; de koersen van Duitse autofabrikanten stonden weer eens zwaar onder druk. Er is angst voor hogere importheffingen voor Duitse (en Europese) auto's naar de VS en we zien eerlijk gezegd weinig lichtpuntjes voor de eens zo machtige en veelgeprezen Duitse industrie. Dat werd nog eens benadrukt door het bericht dat Kanselier Scholl zijn minister van financiën heeft ontslagen en er in maart volgend jaar verkiezingen zullen zijn in Duitsland. Europa lijkt op dit moment stuurloos. Hoop op een snelle verbetering lijkt ons niet reëel en eerder op uitgestelde teleurstelling.
De AEX-index sloot gisteren 0,8% in de min na eerder op de dag nog op een mooie winst te hebben gestaan. Zwaargewicht ASML daalde 3% door angst voor strengere exportmaatregelen van Amerika om aan China te mogen leveren. En dat terwijl de Philadelphia Semiconductor-index gisteravond wel ruim 3% hoger sloot.
Hogere importheffingen op Chinese goederen
Wat de gevolgen van een nieuwe regering Trump voor China zal betekenen kun je wel raden: hogere importheffingen op Chinese goederen, een voortzetting van het beleid van Biden. Dat is ook de reden waarom Chinese aandelenbeurzen gisterochtend lager sloten. Nu is het wel zo dat de wederzijdse afhankelijkheid (handel) tussen China en de VS de afgelopen jaren minder sterk is geworden. Het effect van hogere importheffing door de VS zal voor China misschien ook weleens mee kunnen vallen. China heeft z'n zinnen vooral gezet op binnenlandse groei. Dat neemt niet weg dat export een belangrijke pijler is onder de Chinese economie en is er vanmorgen goed nieuws te melden: de Chinese export is in oktober met 12,7% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is een veel sterkere stijging dan de +5% die analisten hadden verwacht. De import daalde met 2,3%, iets meer dan de verwachte daling van -2,0%. In reactie op de handelscijfers noteert de Hang Seng-index vanmorgen 1,7% hoger, de CSI 300-index plust bijna 3%.
De stemming op de meeste andere Aziatische beurzen is na de rally op Wall Street gisteravond ook positief. De Kospi-index is licht hoger gesloten en de beurs van Taiwan is 0,8% hoger geëindigd. De Nikkei-index is echter 0,25% lager gesloten, mede door een iets sterkere yen. De Topix index is nog wel 1% hoger gesloten.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren rond de 0,2% hoger op het moment van schrijven en wijzen op een vervolg van de rally op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen (+0,3%) en iets herstellen van de dip van gisteren.
Agenda van vandaag
- Cijfers over de industriële productie in Duitsland en Spanje
- Handelscijfers van Duitsland
- Winkelverkoopcijfers van de Eurozone
- Wekelijkse ww-aanvragen VS
- Het rentebesluit van de Fed
- Kwartaalcijfers van Adyen, ArcelorMittal, BT Group, Engie, Halliburton, KBC, OCI en Veolia Environnement
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.