Beurs vandaag

Handelsoverleg verloopt gunstig ● net als het cijferseizoen ● beursherstel zet door

|
Terug naar overzicht

Stel nu dat het Trump lukt om snel overeenkomsten met zijn belangrijkste handelspartners te sluiten en dat de centrale banken bereid zijn om de geldkraan verder open te draaien? Dat zou door beleggers als heel positief worden bestempeld. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn, zoals altijd en nu misschien wat meer dan gebruikelijk, is dit een scenario dat op basis van de laatste nieuwsberichten niet ondenkbaar is.

Handelsbesprekingen zouden gunstig verlopen

Er zouden grote vorderingen zijn gemaakt in de gesprekken tussen de VS en Zuid-Korea en ook deals met India en Japan lijken niet ver weg. Verder hebben verschillende Fed-bestuurders aangegeven de beleidsrente te zullen verlagen als dat nodig mocht zijn. En hoewel dat geen echt nieuws is, het is immers hun taak, wordt het wel als positief opgevat door beleggers. Daarnaast lijkt China bereid om uitzonderingen te maken op de importheffing van 125% op Amerikaanse goederen. Er zit dus wat schot in de zaak en de kans is groot dat de soep minder heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. In de eerste dagen na 'Liberation Day' (2 april) hebben beleggers het meest negatieve scenario ingeprijsd, waarna langzaam maar zeker het besef begint te komen dat het mogelijk wat minder ernstig uit zal pakken.

Wat opvalt, is dat er wereldwijd een enorm groot verschil is tussen de 'zachte' en de 'harde' data. Alle vertrouwensindicatoren staan diep in het rood, zwaar gedrukt door alle negatieve berichtgeving rond de handelsoorlog. Maar de harde macro-economische cijfers van de afgelopen weken wijzen nog helemaal niet op een sterke groeivertraging. Nu kan dat laatste natuurlijk alsnog gebeuren, maar het kan ook dat de zachte data weer herstellen op positieve, of minder erg dan gevreesde, nieuwsberichten over de handelsoorlog.

Cijferseizoen verloopt prima, bewijst ook Alphabet (+5%)

Ondertussen zitten we midden in het kwartaalcijferseizoen. Ruim 75% van de 169 bedrijven uit de S&P 500-index heeft de winstverwachting van analisten overtroffen, met gemiddeld 10,5%. Een prima score. Natuurlijk zijn er bedrijven, zoals luchtvaartbedrijven, die waarschuwen voor een minder zonnige toekomst, maar daar tegenover staan voldoende bedrijven die ondanks alle onzekerheid blijven profiteren van seculiere trends zoals artificiële intelligentie (AI). Zo presenteerde Alphabet, het moederbedrijf van Google en YouTube, gisteravond nabeurs veel beter dan verwachte kwartaalcijfers en vooruitzichten. Vooral de 'oude' advertentietak heeft het afgelopen kwartaal heel goed gedraaid. In de nabeurshandel werd het aandeel beloond met een koerswinst van bijna 5%. Daar tegenover stond een koersverlies van 5% voor Intel op tegenvallende vooruitzichten. Het eens zo grote chipbedrijf heeft de AI-boot volledig gemist. Je moet als belegger dus wel selectief blijven in het maken van keuzes, ook binnen een sector.

Duitse ondernemers tanken vertrouwen

Gisteren eindigden vrijwel alle Europese aandelenbeurzen in het groen. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% hoger, onder aanvoering van aandelen uit de sector basismaterialen (+1,3%). Alleen bankaandelen eindigden gemiddeld met een verlies van 0,5%, alle andere sectoren eindigden in de plus. Meevallende kwartaalcijfers van het Franse Renault (+4,4%) steunden de koersen van Europese sectorgenoten. Meevallende Europese autoverkoopcijfers van maart droegen bij aan de positieve stemming. Datzelfde geldt voor de hoger dan verwachte stand van de Ifo-index, de vertrouwensindex van Duitse ondernemers. Deze is onverwacht gestegen van 86,7 naar 86,9 punten. Analisten rekenden op een daling naar 85,2 punten in het licht van de handelsoorlog. Opvallend was de slechts lichte daling van de verwachtingencomponent (van 87,7 naar 87,4 punten). Blijkbaar zien Duitse ondernemers de toekomst zonnig in, met een groot pakket aan overheidsstimulering aan de horizon, en zijn ze minder bevreesd voor Amerikaanse invoertarieven.

Op de Europese obligatiemarkt daalden de kapitaalmarktrentes over een brede linie. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,45%. Lagere rentes zijn gunstig voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. De euro werd 0,3% sterker op $1,138 tegenover de dollar.

Indrukwekkende winstreeks S&P 500-index

Beleggers op Wall Street waren goedgeluimd. Een mogelijke de-escalatie van de handelsoorlog, hoop op renteverlagingen door de Fed en over het algemeen positieve koersreacties op meevallende kwartaalcijfers, stuwden de S&P 500-index naar een winst van 2%. Het is de derde winstdag van meer dan 1,5% op rij voor de index, de beste reeks sinds 1974. Zo zie je maar weer hoe snel het sentiment kan draaien. De Nasdaq steeg 2,7% en de Dow Jones-index pluste 1,2%. Ook neemt de volatiliteit af: de VIX-index daalde met 7% naar 26,5 punten en de MOVE-index daalde met 7% naar 108 punten. Opvallend is ook de daling van de index van politieke onzekerheid, die begin deze maand nog extreem hoog was. Er is een sterke correlatie met het herstel op de aandelenbeurzen.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden over een brede linie. De 2-jaarsrente daalde met 7 basispunten naar 3,80%, voorsorterend op renteverlagingen door de Fed. De 10-jaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,31% als teken dat het vertrouwen in Amerika weer wat begint terug te keren. Dat zou de dollar op korte termijn ook wat sterker moeten maken.

Amerikaanse bedrijven stellen investeringen uit

De waarde van de orders voor duurzame goederen in de VS is vorige maand opvallend sterk gestegen: met 9,2% terwijl een stijging van slechts 2,0% was verwacht. Dit kan geheel worden verklaard door orders voor commerciële vliegtuigen, die het cijfer vanwege hun hoge aanschafprijs zwaar beïnvloeden. Hiervoor gecorrigeerd was er geen stijging (0,0%) ten opzichte van een verwachting van +0,3%. Vanwege de onzekerheid over het beleid van Trump stellen bedrijven kapitaalinvesteringen uit. Heel logisch, en dit kan de toekomstige groei drukken. Verder is het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week blijven staan op 222.000, in lijn met de verwachting. Het aantal doorlopende aanvragen is licht gedaald naar 1,84 miljoen. Een signaal dat de Amerikaanse arbeidsmarkt vooralsnog nauwelijks verzwakt.

Positieve stemming in Azië

De Japanse yen wordt vanmorgen iets zwakker op 143,6 tegenover de dollar. Een ‘risk-on’-beweging die we vanmorgen terugzien op de meeste Aziatische beurzen. Positieve ontwikkelingen in de handelsoorlog geven beleggers moed om terug te keren naar de markt. De Nikkei-index staat 1,9% hoger. De Hang Seng-index staat in Hongkong op een winst van 0,6%, de Chinese CSI 300-index stijgt 0,1%. De Kospi-index noteert in Seoel 0,9% hoger en de beurs van Taiwan is 2% hoger gesloten. De stemming zit er vanmorgen goed in!

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,6% hoger en wijzen op een verder herstel van de koersen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Sentimentindices Universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van onder andere Holcim, Saab, WPP, Safran, Abbvie, HCA Healthcare, Schlumberger en Signify

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.