Morgen nieuwe importheffingen? ● Duitse inflatie stabiel ● ‘angstgraadmeters’ lopen op
Europese beurzen sloten de handelsdag gisteren 1 tot 2% lager; er waren uit Europa enkel weinig richting gevende macro-cijfers. Zoals de voorlopige consumenteninflatiecijfers uit de Duitse deelstaten en Duitsland als geheel, die in lijn waren met de gemiddelde verwachting van analisten. Het inflatieniveau op jaarbasis lijkt verder te stabiliseren tussen de 2 tot 2,5%. Retailverkopen vielen op jaarbasis mee, met een plus van 0,5%, nadat de cijfers van de voorgaande maand ook al opwaarts bijgesteld werden.
Kleinere kans op snelle renteverlaging ECB
Rentes in Europa liepen gisteren wat op, waarbij de korte kant van de curve harder opliep dan de lange kant. Dit ging gepaard met de markt die de kans op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in april iets kleiner inschat dan de dag ervoor; van een kans van 85% naar 73%. Reden hiervoor is dat ‘haviken’ binnen de ECB door de onzekerheid van de Amerikaanse handelstarieven en Europa’s defensie-investeringen eerst nog even de data af willen wachten. Dit lijkt mij geen onredelijk idee.
Energieaandelen stijgen door hogere olieprijzen
In de VS zagen we de aandelenmarkten gedurende de dag wat omhoog kruipen om deze positief af te sluiten, met uitzondering van de Nasdaq Composite-index. De Dow Jones-index eindige de dag na een lagere opening 1% in de plus en voerde daarmee de Amerikaanse beurzen aan. Energieaandelen reageerden positief op hogere olieprijzen, waarbij de $75 per vat (Brent) weer in het vizier komt. Volgens Bloomberg wordt deze stijging versterkt door algoritme handelaren die short-posities sluiten. Ook hier is Trump’s invloed te voelen met uitspraken over extra sancties op Russische olie. Al wordt er door het International Energy Agency voor dit jaar nog steeds een overschot op de oliemarkt voorspeld van zo’n 600.000 vaten per dag.
De goudprijs zet haar opmars verder voort en zit nu boven de $3.100 per troy ounce. Dit is een stijging van bijna 20% sinds de start van dit jaar. In onzekere tijden blijft het edelmetaal in trek, als een soort veilige haven. Ook centrale banken, zoals die van China, dragen met hun aankopen bij aan de stijging. Amerikaanse handelshuizen zien deze beweging gedurende het jaar nog verder doorzetten.
‘Angstgraadmeters’ lopen langzaam op
De VIX-index, ook wel bekend als de angstgraadmeter van de aandelenbeurzen, loopt in de afgelopen dagen weer wat op en noteerde gisteren bijna 3% hoger, op een niveau van 22,3. Dit is zeker nog geen paniekstand te noemen, maar geeft wel aan dat handelaren iets meer onzeker worden. Bij de MOVE-Index, een verglijkbare graadmeter voor Amerikaanse obligaties, zien we eenzelfde beweging. De nieuw op te leggen importheffingen van Trump’s ‘Liberation day’ worden dan al snel als rede gegeven.
Wat brengt 'Liberation day'?
Over dat laatste horen we meer morgen op 2 april. Zou dit tactisch gekozen zijn, zodat de wereld het niet per ongeluk met een 1-aprilgrap verwart? De aankondiging van nieuwe heffingen kan mee- of tegenvallen. Eén ding weten we zeker: deze plannen kunnen ook zo weer aangepast worden. Trump kan in de avond een goed gesprek hebben gehad en uitzonderingen voor landen/sectoren toevoegen, om dit na een slechte nacht weer terug te draaien en de tarieven te verdubbelen. Dus echt veel duidelijkheid zullen we waarschijnlijk niet krijgen morgen. In dat opzicht vraag ik me af waarom markten zo naar deze dag uitkijken. Het lijkt mij meer van hetzelfde. Met een neutrale weging op de aandelenregio’s zijn we in een goede positie om deze dag rustig af te wachten.
Prima stemming op Aziatische beurzen
In Azië starten de beurzen het tweede kwartaal positief en zien we de beurzen over een brede linie stijgen. De Chinese Caixin inkoopmanagersindex van de productiesector stijgt naar 51,2 terwijl analisten op een lichte daling hadden gerekend. Ondertussen is China bezig met een grote militaire oefening in de buurt met Taiwan. Het lijkt handelaren niet te deren, want de Taiwanese beurs voert op het moment van schrijven de lijst van Aziatische indices aan met een stijging van bijna 2,5%.
Agenda van vandaag
- Consumenteninflatiecijfers uit Nederland en de EU
- Amerikaanse arbeidsmarktcijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.