Beleggers alert op importheffingen ● 25% voor Mexico en Canada ● $Trump of $Melania?
De meeste Europese aandelenbeurzen sloten gisteren hoger, terwijl Wall Street was gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. Dat viel toevallig samen met de inauguratie van Donald Trump als 47ste president van Amerika. De hele wereld stond direct op scherp, in afwachting van zijn eerste acties als president. Direct na zijn inhuldiging om 18.00 uur onze tijd, ondertekende hij een aantal decreten. Een goed begin is het halve werk, moet Trump hebben gedacht.
Nieuws over importheffingen zet beleggers op scherp
Hoewel de Amerikaanse beurzen gesloten waren, werd de stemming op de Europese beurzen toch bepaald door nieuws uit de VS. Tot half drie was er weinig tot geen actie en waren de volumes ver beneden gemiddeld. Maar het bericht van de Wall Street Journal dat Trump op zijn eerste dag in het Witte Huis mogelijk niet direct voor alle handelslanden importheffingen zou willen verhogen, leidde tot opluchting en volatiliteit op de beurzen. Zo werden er binnen één minuut 700 futures (termijncontracten) op de AEX verhandeld, zo'n 10% van de hele dagomzet, en schoot de Amsterdamse beurs een paar punten omhoog. Hetzelfde gebeurde op een aantal andere Europese beurzen. Tegelijkertijd liepen de futures op de Amerikaanse aandelenindices ook op. Daarin kon gisteren wel worden gehandeld. In reactie op het bericht verzwakte de dollar en sloot de ‘greenback’ 1% lager tegenover de euro op $1,039. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% hoger, de Duitse tienjaarsrente daalde 1 basispunt naar 2,53%.
25% importheffingen voor Mexico en Canada
Misschien komen er dus geen importheffingen voor alle landen tegelijk. Dat lijkt gunstig, maar betekent niet dat ze er niet gaan komen. Zo leren we vanmorgen dat Trump per 1 februari direct al 25% hogere importheffingen op goederen uit Mexico en Canada wil invoeren. Op dat bericht staan de Mexicaanse peso en Canadese dollar direct onder druk en de wordt dollar wordt weer iets sterker. Een voorproefje van wat we de komende vier jaar kunnen verwachten. Onvoorspelbare berichten in de media of op Trump's eigen sociale-mediaplatform die de financiële markten in rep en roer brengen. Niets is zeker, behalve dat de volatiliteit de komende periode hoger zal zijn.
Koopt u de $Trump of de $Melania?
De cryptowereld is in rep en roer nu Trump sinds afgelopen vrijdag zijn eigen ‘memecoin’ heeft uitgegeven, de $Trump. Zijn familie heeft er 1 miljard en brengt ze mondjesmaat naar de markt. De waarde ervan steeg kortstondig naar zo'n $15 miljard. Wie is er nu gek? Zo kan Trump zich zonder schaamte tussen zijn miljardairsvrienden voegen. De $Trump dook echter omlaag nadat zijn vrouw Melania met haar eigen munt kwam, de $Melania. Die is volgens de laatste berichten nu meer waard dan de ‘Trumpcoin’. Ik vraag me dan vooral af wie hier geld in steekt. Mensen willen blijkbaar gewoon graag opgelicht worden. Met verbazing lees ik dan dat serieuze cryptobeleggers verontwaardigd reageren op de lancering van beide crypto’s. De enige die hier beter van wordt, is de familie Trump. Die zal nu al buikpijn hebben van het lachen. Ik vind het ook wel humor.
Nog geen importheffingen voor China
Dat president Trump niet direct hogere importheffingen voor China heeft aangekondigd, wordt vanmorgen opgevat als positief. De dollar noteert wat sterker op $1,037 tegenover de euro en de Amerikaanse tienjaarsrente daalt 8 basispunten naar 4,55%. Het vooralsnog uitblijven van importheffingen voor alle handelspartners is positief voor de inflatie in de VS. Een beetje kort door de bocht, maar zo werken markten – of liever gezegd algoritmes – nu eenmaal. De Hang Seng-index staat 0,9% hoger in Hongkong, de CSI 300-index plust 0,1% in Shanghai. De stemming op de overige Aziatische beurzen is ook overwegend positief. De Nikkei-index noteert 0,3% hoger. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Bank of Japan aanstaande vrijdag. Wij gaan ervan uit dat de centrale bank de beleidsrente met 0,25% zal verhogen naar 0,5%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,1% tot 0,2% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een licht lagere opening vanmorgen.
Agenda van vandaag
- Kwartaalcijfers van onder andere DR Horton, Prologis, 3M, Alstom, Netflix en Capital One Financial Corp.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.