Beurs vandaag

Sterke beursweek in Europa en VS ● huizenbouwers VS doen goede zaken ● koersherstel Europa

|
Terug naar overzicht

In de VS is de stemming bij de Trump-aanhangers opperbest. Vanavond wordt de 47ste president van Amerika ingezworen en de verwachtingen zijn hooggespannen. De beurzen op Wall Street zijn vandaag gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. Amerikaanse TikTokkers kunnen opgelucht ademhalen nu Donald Trump het bedrijf negentig dagen de tijd heeft gegeven om een koper te vinden voor de Amerikaanse activiteiten.

Energienoodtoestand in de VS

Volgens de laatste berichten is Donald Trump ook van plan om direct na zijn inauguratie een energienoodtoestand uit te roepen voor de VS. Hierdoor zal naar verwachting meer capaciteit beschikbaar komen om fossiele brandstoffen op te pompen en worden de verduurzamingsacties van president Biden teruggedraaid. Niet goed voor het milieu en bedrijven die in verduurzaming actief zijn. Trump is vooral gericht op de korte termijn. Hij wil economische successen boeken in de komende vier jaar en heeft weinig oog voor de (ook financiële) schade die dat zal opleveren. Of de markt dit ook zo gemakkelijk zal accepteren, zal de tijd leren.

Beste beursweek in VS sinds verkiezingen

Afgelopen vrijdag werd er op Wall Street al een aardig voorschot genomen op de plannen van Trump. Het bericht dat een gesprek tussen de Chinese leider Xi Jinping en Trump volgens die laatste goed is verlopen, leidde tot optimisme bij beleggers. De S&P 500-index sloot 1% in de plus, wat de weekwinst op 2,9% bracht. Dat is de beste week sinds de verkiezingen in november. De Nasdaq steeg met 1,5% en de Dow Jones pluste 0,8%. De positieve stemming kreeg steun van beter dan verwachte bedrijfsresultaten aan het begin van het kwartaalcijferseizoen. Van de 42 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, heeft 83% de winstverwachting met gemiddeld 9,7% overtroffen. Dat is een betere score dan het historisch gemiddelde. Het aandeel Intel schoot vrijdag ruim 9% omhoog door overnamespeculatie. Door wie en tegen welke prijs het zou worden overgenomen is niet bekend, maar fantasie hebben beleggers genoeg.

Amerikaanse huizenbouwers doen goede zaken

Verder bleek vrijdag dat de Amerikaanse huizenmarkt weinig tekenen van zwakte vertoont. Het aantal in aanbouw genomen woningen was in december het hoogste in bijna een jaar tijd. Door de verwoestende branden in en om Los Angeles zal er de komende tijd nog veel meer gebouwd gaan worden. De aandelenkoersen van huizenbouwers sloten vrijdag dan ook in de plus. Op de obligatiemarkt liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties weer wat op, nadat deze in de voorgaande dagen waren gedaald na meevallende inflatiecijfers. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,28%, de tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 4,63%. Wij verwachten dat de rentes in de VS zullen oplopen door het voorgenomen stimulerende economische beleid van Trump. Of goede kwartaalcijfers en vooruitzichten voor de aandelenmarkt voldoende zullen zijn om de hogere rentes te weerstaan, zal moeten blijken.

Novo Nordisk riskeert prijsdruk

Gesteund door de positieve stemming op Wall Street sloot de Stoxx Europe 600-index (+0,7%) vrijdag op het hoogste niveau sinds oktober. Het Deense Novo Nordisk (-4,3%) lag onder druk na berichten dat de VS de prijzen van de populaire afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy wil gaan verlagen. Door het koersverlies van Novo Nordisk veroverde het Franse luxebedrijf LVMH weer de koppositie als grootste Europese beursgenoteerde bedrijf. De rentes op eurostaatsobligaties daalden vrijdag licht. De definitieve inflatiecijfers van de eurozone van december lagen in lijn met een eerdere schatting. Geen verrassingen dus. De Duitse tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 2,54%. De euro sloot 0,2% lager op $1,027 tegenover de dollar.

Koersherstel mogelijk voor Europese aandelen

Met een winst van 2,4% boekte de Stoxx Europe 600-index de beste week sinds augustus. De Europese aandelenindex doet het dit jaar ook iets beter dan de S&P 500-index. Veel slecht nieuws is al ingeprijsd in de Europese aandelenkoersen en slechts een beetje positief nieuws is al voldoende voor koersherstel. Het verschil in waardering (koers-winstverhouding, k/w) tussen Amerikaanse (k/w van 22) en Europese aandelen (k/w van 13) is nog nooit zo groot geweest. Dit betekent niet dat dit ineens gaat draaien, maar het neerwaartse risico voor Europese aandelen achten we op dit moment niet heel groot. Voor Amerikaanse aandelen lijkt de kans op teleurstellingen groter.

Positieve stemming op Chinese beurzen

De hoop dat de zo gevreesde handelsoorlog tussen de VS en China na het gesprek tussen Trump en Xi Jinping van afgelopen vrijdag zal meevallen, leidt vanmorgen tot een positieve stemming op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index noteert 1,7% hoger, de CSI 300-index plust 0,5%. De stemming op de overige Aziatische beurzen is ook overwegend positief. De Nikkei-index is in Tokio 1,2% hoger gesloten en de beurs van Taiwan is 0,5% hoger gesloten. In Seoel is de Kospi-index een negatieve uitzondering met een verlies van 0,1%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vlak. Wall Street is vandaag echter gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een licht lagere start van de nieuwe handelsweek.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.