Beurs vandaag

Inflatie VS valt mee ● rentes dalen ● beurzen schieten omhoog

|
Terug naar overzicht

Komt er dan eindelijk een einde aan de al vijftien maanden durende oorlog tussen Israël en Hamas? Dat zou mooi zijn. Onder druk van de VS start vanaf maandag een staakt-het-vuren-periode en worden er onderling gijzelaars uitgewisseld. In opvolgende periodes zou dit moeten leiden tot het einde van de oorlog, als alles goed gaat. Daar zijn nog wel wat twijfels over, maar laten we hoop houden.

Inflatie VS valt mee

Ook beleggers slaakten gisteren een kreet van vreugde. Niet vanwege het begin van het einde van de oorlog, maar omdat de Amerikaanse inflatiecijfers van december niet tegenvielen. De consumentenprijzen zijn in december met 0,4% gestegen ten opzichte van november en met 2,9% in vergelijking met december 2023. Beide zijn hoger dan in november, maar wel in lijn met de verwachting van analisten. De kerninflatie, waarin de prijzen van voeding en energie niet worden meegerekend, is met 0,2% respectievelijk 3,2% gestegen. Dat is in beide gevallen 0,1% minder dan wat analisten hadden verwacht.

Kans op renteverlagingen Fed neemt weer toe

Na enkele cijfers die wijzen op een aantrekkende Amerikaanse economie en een 'hawkish' renteverlaging door de centrale bank (Fed) in december, slonken de kansen op verdere renteverlagingen in 2025 fors en zijn de rentes op de kapitaalmarkt sterk opgelopen. Dat zette druk op zowel de obligatie- als aandelenmarkten. Door de meevallende inflatiecijfers is de hoop op meer renteverlagingen dit jaar weer wat toegenomen. De kans op een renteverlaging in mei is gestegen tot iets boven de 50% en voor juli prijzen beleggers een renteverlaging van 0,25% vrijwel volledig in. Voor de publicatie van de cijfers werd dit pas in oktober verwacht. Wij verwachten nog steeds dat de Fed de beleidsrente dit jaar met in totaal 0,75% zal verlagen, omdat de inflatie in de VS uiteindelijk verder zal vertragen als gevolg van een afkoelende economie.

Obligaties kunnen weer concurreren met aandelen

In reactie op de Amerikaanse inflatiecijfers knalden om half drie de Europese aandelenbeurzen omhoog, gingen de futures op de Amerikaanse aandelenindices door het dak, daalden de obligatierentes als een baksteen en verzwakte de dollar. Lagere rentes zijn cruciaal om de huidige, hoge waardering van Amerikaanse aandelen te rechtvaardigen. Het rendement op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie is hoger dan het verwachte winstrendement (winst gedeeld door de koers) op aandelen uit de S&P 500-index. Dat is sinds begin deze eeuw niet voorgekomen. Obligaties zijn een sterke concurrent geworden voor risicovolle beleggingen. Hoe hoger de rente, hoe minder ruimte voor verder oplopende waarderingen van aandelen. Hierbij is het van het allergrootste belang dat de winsten en winstverwachtingen van bedrijven blijven stijgen om de risicopremie voor aandelen niet nog verder te laten dalen.

Sterk kwartaal voor Amerikaanse banken

De inflatiecijfers vielen samen met de officieuze aftrap van het kwartaalcijferseizoen, die bijzonder sterk was met beter dan verwachte resultaten van alle Amerikaanse banken die gisteren de boeken openden. Blackrock (+5,2%), Wells Fargo (+6,7%), Bank of New York Mellon (+8%), JPMorgan Chase (+2%), Goldman Sachs (+6%) en Citigroup (+6,5%) overtroffen allemaal de verwachtingen van analisten en werden beloond met fraaie koerswinsten. De S&P 500-index steeg met 1,8%, waardoor het verlies van 2025 weer is weggepoetst.

Zoals gezegd daalden de rentes als een baksteen in de hoop op meer renteverlagingen door de Fed. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,26%, de tienjaarsrente daalde met 14 basispunten naar 4,65%. Een correctie op de scherpe rentestijging sinds de eerste renteverlaging door de Fed in september. We verwachten niet dat de rentedaling van gisteren veel verder zal doorzetten. Daarvoor draait de Amerikaanse economie te sterk, is de inflatie te hoog en dreigt het voorgenomen stimulerende beleid van Donald Trump de economie, inflatie en staatsschuld verder aan te jagen. In zo’n scenario zien we eerder ruimte voor hogere kapitaalmarktrentes.

Groei-, mid- en smallcap-aandelen herstellen

Aandelen van groei- en kleinere bedrijven zijn bijzonder gevoelig voor de renteontwikkeling. De Nasdaq steeg gisteren dan ook met 2,5% en staat dit jaar weer in de plus, de Russell 2000-index met mid- en smallcap-aandelen herstelde 2%. Of dit herstel doorzet, hangt af van de ontwikkeling van de rente, maar vooral ook van de bedrijfswinsten en verwachtingen. Er is bij de huidige hoge waarderingen geen ruimte voor tegenvallers. De dollar eindigde per saldo toch nog iets hoger ten opzichte van de euro op $1,029. Een signaal dat er misschien toch wat twijfel is over de sterke rentebeweging van gisteren.

Europese beurzen liften mee op Wall Street-winsten

In reactie op de meevallende inflatiecijfers, de hogere opening van Wall Street en meevallende Britse inflatiecijfers, sloten de Europese beurzen gisteren ook hoger. De winst van de Stoxx Europe 600-index was met 1,3% wel iets bescheidener dan de winsten in New York. De rentes op Europese staatsobligaties daalden 's ochtends al wat op meevallende inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en daalden verder na de Amerikaanse inflatiecijfers. De Duitse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,56% na de scherpe stijging in de voorgaande weken. Alle Europese aandelensectoren eindigden in de plus, met beursgenoteerde vastgoedaandelen (+3,3%) aan kop. Die profiteren het meest van lagere kapitaalmarktrentes.

De flinke koersbewegingen van gisteren benadrukken nog maar eens hoe manisch-depressief beleggers kunnen zijn. Het is zwart of wit en het laatste cijfer wordt vaak als het meest belangrijke beschouwd. Over minder dan een week neemt Donald Trump weer plaats in het Witte Huis en kunnen we meer volatiliteit op de financiële markten verwachten. Het is dan vooral zaak om je niet te laten (mis)leiden door emotie, maar kalm te blijven.

Positieve stemming op Aziatische beurzen

In navolging van de rally op Wall Street openden de Aziatische markten vanmorgen ook hoger, maar de winst ebt richting de slotbel wat weg. De Nikkei-index is 0,3% hoger gesloten in Tokio. De yen werd iets sterker na commentaar van bestuurders van de Bank of Japan dat wijst op een grote kans dat de centrale bank volgende week de beleidsrente zal verhogen. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,1% hoger, de CSI 300-index plust 0,1% in Shanghai. De Kospi-index is in Seoel 1,2% hoger gesloten, de beurs van Taiwan boekt een winst van 2,3%. Nabeurs presenteerde TSMC beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook gaf ’s werelds grootste chipfabrikant positieve verwachtingen voor het lopende kwartaal af. Dat zal Europese chipaandelen vandaag steun geven.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,4% tot 0,6% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. Ook de futures op de Europese beurzen wijzen op een hogere opening.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers Duitsland
  • Handelscijfers eurozone
  • Uitkeringsaanvragen VS
  • Winkelverkoopcijfers VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Richemont, Geberit, Antofagasta, UnitedHealth Group, US Bancorp, Pearson, Bank of America, Morgan Stanley en Vinci.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.