Beurs vandaag

Rentestijging doet pijn ● draai naar waardeaandelen ● tariefoptimisme in China

|
Terug naar overzicht

Na de koersverliezen van vrijdagavond op Wall Street, in reactie op de beter dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers en oplopende rentes, openden de Europese aandelenbeurzen gisteren flink lager. De stemming werd ook gedrukt door de dreiging van extra beperkende maatregelen voor de export van Amerikaanse AI-chips naar China. De koersen van Europese chipaandelen lagen hierdoor onder druk. In Amsterdam eindigden ASML, ASMI en Besi tussen de 1,3% en 2% in de min. Ook het bericht van een analist dat de verkopen van Apple's iPhone dit jaar wel eens zouden kunnen tegenvallen, hielp de stemming in de IT-sector niet.

Hogere rentes maken Europese aandelen aantrekkelijker

In navolging van de hogere rentes in de VS, liepen de rentes op eurostaatsobligaties gisteren ook wat verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,61%. Dat is rond het niveau dat we voor eind dit jaar hadden voorzien. We zullen dat waarschijnlijk naar boven moeten bijstellen. In de eerste twee weken is de tienjaarsrente al 25 basispunten opgelopen. Hogere rentes zijn ongunstig voor de aandelenwaarderingen, zoals de koers-winstverhouding. Aandelen van snelgroeiende bedrijven (‘groeiaandelen’), zoals we die veel vinden in de technologiehoek, hebben hier meer last van dan ‘waardeaandelen’: aandelen van bedrijven met een lagere waardering en groei. Omdat we die relatief veel in Europa vinden, maakt dit Europese aandelen aantrekkelijker. Bovendien bieden deze lage waarderingen, zeker vergeleken met de hoge waardering van Amerikaanse aandelen, wellicht kansen.

Beleggers dekken zich in tegen hogere inflatie

Bij het luiden van de slotbel stond de Stoxx Europe 600-index op een verlies van 0,6%. De index herstelde daarmee van een groter verlies eerder op de dag. Olieaandelen (+1,2%) profiteerden van de oplopende olieprijs (+1,6%) in reactie op strengere sancties tegen de Russische olie-export. Ook aandelen uit de sector communicatiediensten (+0,2%) en basismaterialen (+0,1%) eindigden in de plus. Beleggers dekken zich in tegen hogere inflatie door grondstoffen-gerelateerde aandelen te kopen. De Europese gasprijs schoot 7% omhoog uit angst voor mogelijke tekorten. Die verwachten we niet, maar dergelijke berichten voeden speculaties en maken de gasprijs erg beweeglijk. Verwacht wordt dat we over een paar jaar worden overspoeld met goedkoop vloeibaar aardgas (LNG), waarvan de bouw van extra productiecapaciteit gestaag vordert. De hogere energieprijzen stuwen wel de inflatie in de eurozone, wat het voor de Europese Centrale Bank (ECB) lastig maakt om de beleidsrente te verlagen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de ECB de beleidsrente op 30 januari verder zal verlagen.

Draai van groei- naar waardeaandelen op Wall Street

Olie- (+2,25%) en grondstoffenaandelen (+2,2%) waren gisteren de grote winnaars op de beurs in New York. Ook beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,3%) herstelden van de koersverliezen op vrijdag. Na een lagere opening sloegen koopjesjagers toe en volgde een herstel. De S&P 500-index sloot 0,2% in de plus, na een bijna 1% lagere opening. Vooral cyclische en waardeaandelen waren gevraagd. De Dow Jones Industrial-index profiteerde van de draai van groei- naar waardeaandelen en eindigde 0,9% hoger. De Nasdaq sloot 0,4% lager. Bij de aanhoudend hoge kapitaalmarktrentes, verwachten we dat waardeaandelen beter zullen presteren dan groeiaandelen. De Magnificent 7-index sloot 0,4% lager, de Russell 2000 index (small- en midcap-aandelen) steeg 0,2%.

Op de obligatiemarkt liepen de lange rentes nog iets verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 4,78%. De dollar werd 0,25% sterker op $1,022 tegenover de euro.

Tariefoptimisme in China

Berichten over mogelijk geleidelijke verhogingen van Amerikaanse importtarieven door de aankomende regering-Trump leiden vanmorgen tot voorzichtig optimisme op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index plust 1,9% in Hongkong en in Shanghai stijgt de CSI 300-index met 2,6%. Als je de snelheid van een auto geleidelijk opvoert tot 150 kilometer per uur, rijd je nog steeds veel te hard en stijgt de kans op ongelukken. Een geleidelijke verhoging van tarieven maakt de mogelijke problemen voor China en andere naar de VS exporterende landen niet minder groot. Misschien denken deze beleggers dat het langzaam opvoeren van de pijn minder ernstig is en de inflatie minder snel doet stijgen? Lijkt mij niet. De beurs van Taiwan is vanmorgen 1,4% hoger gesloten na de positieve draai gisteravond op Wall Street. In Seoel plust de Kospi-index 0,3%.

Na een lang weekend zijn de Japanse beurzen vanmorgen lager gesloten. De Japanse 40-jaarsrente is opgelopen naar het hoogste niveau sinds 2007. Verwacht wordt dat de Bank of Japan de beleidsrente volgende week zal verhogen. Dat is niet goed voor het sentiment. De Nikkei-index verliest 1,8%.

Hogere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen 0,3% en 0,5% hoger en wijzen op verder koersherstel op Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen op een 0,5% hogere opening.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijscijfers VS
  • Vertrouwensindex kleine bedrijven VS (NFIB)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.