Beurs vandaag

Twee Fed-renteverlagingen in 2025? ● S&P 500 (-0,4%) en Nasdaq (-0,3%) lager ● Tesla sloot nog wel 3,6% hoger

|
Terug naar overzicht

Vandaag gaat alle aandacht uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’. Om 20 uur onze tijd zal bekend worden dat de Fed de beleidsrente met 0,25% verlaagt, naar een bandbreedte van 4,25%-4,5%. Dat is de consensus en ook onze verwachting. De geldkraan gaat in de VS dus weer een stukje verder open. Is dat nodig? Daar kun je vraagtekens bij zetten. De inflatie in de VS is immers nog boven het streefniveau van 2% (2,7% in november) en de Amerikaanse economie draait als een tierelier.

Amerikaanse winkelverkopen in de lift

Gisteren werd bekend dat de winkelverkopen in de VS in november met 0,7% zijn gestegen ten opzichte van oktober. Analisten rekenden op een kleinere stijging van 0,6%. Met de consumentenuitgaven zit het vooralsnog goed en op basis van de meest recente macrocijfers is de Amerikaanse economie volgens de Atlanta Fed dit kwartaal op weg naar een groei van 3,1% (geannualiseerd). Dat zou het sterkste kwartaal zijn van dit jaar. Over een aanstaande recessie hoor je helemaal niemand meer en met Trump 2.0 in aantocht lijkt die kans vooralsnog niet groot.

Fed heeft minder haast om de rente te verlagen

Dit betekent echter niet dat er helemaal niets mis kan gaan. De verwachte groei-impuls door onder Trump’s gewenste belastingverlagingen en deregulering komt namelijk wel met een prijs. Het Amerikaanse begrotingstekort zal hoog blijven en de staatsschuld verder oplopen. Neem daarbij een verwachte aantrekkende inflatie en je begrijpt waarom we vanavond vooral letten op de hints die Fed-voorzitter Jerome Powell zal geven over de te nemen vervolgstappen. 'De markt' rekent er nu op dat er na vanavond volgend jaar nog slechts twee renteverlagingen zullen volgen. Halverwege september werd er nog gerekend op 10 (!) renteverlagingen van (0,25%), waarvan er inmiddels drie zijn geweest (0,50% in september en 0,25% in november). Met die van vandaag erbij staat de teller op vier en zouden er nog zes volgen in 2025. Die verwachting is dus al flink bijgesteld.

In de aanloop van het rentebesluit maakten obligatiebeleggers gisteren op Wall Street een pas op de plaats. Zowel de tweejaarsrente als de tienjaarsrente sloten onveranderd op respectievelijk 4,24% en 4,40%. Wij verwachten dat de Amerikaanse rentecurve de komende twaalf maanden flink zal versteilen.

Nvidia (-1,2%) en Broadcom (-3,9%) lager, Tesla hoger (+3,6%)

Op de aandelenbeurzen werd even wat gas teruggenomen. De S&P 500-index sloot 0,4% lager en de Nasdaq sloot 0,3% lager na de recordjacht in de afgelopen weken. Tesla sloot nog wel 3,6% hoger op een nieuw ‘all-time high’. Daar is overduidelijk sprake van FOMO (‘fear of missing out’); het lijkt ons niet verstandig om achteraan te rennen. Beurslieveling Nvidia (-1,2%) daalde voor de vierde dag op rij en toont het besef dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Broadcom sloot 3,9% lager na de hele forse koersstijging in de voorgaande handelsdagen. Ook hier lijkt de zwaartekracht te werken.

Opvallend is dat de Dow Jones Industrial-index (-0,6%) gisteren alweer voor de negende dag op rij (!) lager slot. Dat is de langste negatieve reeks sinds 1978. Verder was het gisteren de twaalfde dag op rij dat het aantal aandelen in de S&P 500-index dat lager sloot, hoger was dan het aantal aandelen dat hoger sloot. Dat is de op één na langste reeks in honderd jaar! Van zulke grote onderliggende verschillen in koersperformance wordt ik niet bepaalt enthousiast, gelet op de historisch hoge waarderingen waartegen Amerikaanse aandelen momenteel worden verhandeld. Een neutrale positionering van aandelen vinden we op dit moment dan ook het best passend in onze beleggingsstrategieën.

Duitse DAX de best presterende Europese index

Eerder op de dag sloten de meeste Europese aandelenbeurzen met verlies. Alleen de CAC 40-index (+0,1%) en de Zwitserse beurs (+0,3%) wisten hoger te sluiten. De Stoxx Europe 600-index verloor per saldo 0,4% bij redelijke omzetten, de vierde verliesdag op rij.

De index van het Duitse ondernemersvertrouwen is deze maand gedaald van 85,6 naar 84,7 punten. Analisten rekenden op een kleinere daling naar 85,5 punten. Onzekerheid door de onrust over de binnenlandse politiek zal hierbij een rol spelen. Het contrast met het optimisme bij Duitse beleggers is groot. De ZEW-index, de Duitse beleggersbarometer, is deze maand gestegen van 7,4 naar 15,7 punten (6,9 verwacht). Beleggers hopen op economisch herstel, mede door verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). De DAX-index sloot gisteren in Frankfurt 0,3% lager maar noteert dit jaar wel een plus van bijna 21% en is daarmee de best presterende grote Europese aandelenbeurs. Aandelenbeurzen presteren niet altijd in lijn met de economie. In afwachting van het rentbesluit van de Fed sloot de Duitse tienjaarsrente 2 basispunten lager op 2,23%.

Chinese beurzen sluiten in de plus

In Japan zijn er geruchten over een mogelijk fusie tussen Honda en het geplaagde Nissan Motor. Het aandeel Honda noteert 3% lager, dat van Nissan stijgt bijna 24%. Het draagt vanmorgen weinig bij aan de stemming op de Japanse beurzen. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 0,7% lager, de Topix-index verliest 0,3%. De stemming op de andere Aziatische beurzen is overwegend positief. De Hang Seng-index koerst 0,8% hoger, de CSI 300-index plust 0,4% en de Kospi-index is 1,1% hoger gesloten. De beurs van Taiwan boekte een winst van 0,6%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger (+0,1%) en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen ook op een licht hogere opening.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers van het VK en definitieve inflatiecijfers van de eurozone
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers
  • Rentebesluit van de Fed

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.