Beurs vandaag

Olieprijs belandt in een 'bearmarkt' ● Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af ● Alibaba daalt 10%

|
Terug naar overzicht

De olieprijs is in een 'bearmarkt' belandt. Vanaf de vorige piek in september is de prijs van een vat WTI-olie met meer dan 20% gedaald. De prijs van een vat brent-olie noteert sinds september ruim 16% lager en is op weg naar de vierde week op rij van prijsdalingen.

Dalende olieprijs gunstig voor inflatieverwachtingen

Dat de olieprijs daalt is gunstig voor de inflatie en inflatieverwachtingen. Dat helpt rentes verder omlaag, wat op zijn beurt weer leidt tot lagere olieprijzen. Dat de olieprijs daalt heeft vaak weinig te maken met veranderingen in de fysieke vraag of aanbod van olie. Ja, de olievoorraden in de VS lopen op en de wereldwijde groei neemt af, dus ook de (extra) vraag naar olie. Maar de kortetermijnbewegingen van de olieprijs worden vooral veroorzaakt door speculanten. Zoals hier al vaker uitgelegd, zaten die veelal 'long' in olie en 'short' in Amerikaanse staatsobligaties (‘treasuries’). Een perfecte pairtrade in de zomermaanden en vlak na het begin van de oorlog in Israël. Nu de inflatie in de VS echter sterker vertraagd dan verwacht, worden de 'short' posities in de treasuries gesloten en de 'long' posities in olie verkocht. En dan kan het hard gaan. Zo zagen we gisteren de olieprijs met bijna 5% omlaag duiken, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met 10 basispunten daalde naar 4,44% omdat er massaal treasuries werden gekocht. Rente en obligatiekoersen bewegen tegenovergesteld aan elkaar.

Olie-aandelen en rentes dalen hard

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Europese olieaandelen gisteren met een gemiddeld koersverlies van 2,8% de rode lantaarn droegen op de Europese beurzen. Op de Amsterdamse beurs ging Shell ruim 3% omlaag, waarvan 1% dividend, en was daarmee goed voor bijna de helft van het verlies van de AEX-index (-1,2%). Daartegenover stond het aandeel Siemens dat na goede kwartaalcijfers bijna 6% steeg en hierdoor de Duitse DAX-index nog aan een winst van 0,2% hielp. Op macrogebied waren er in Europa geen richtinggevende cijfers, maar daalden rentes over een brede linie, in navolging van Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,59%. De Stoxx Europe 600 index leverde donderdag 0,7% in.

Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af, minder druk op looninflatie

Het aantal eerste ww-aanvragen in de VS is vorige week nauwelijks opgelopen van 218.000 naar 220.000. Niet schokkend dus. Het aantal doorlopende aanvragen is echter gestegen naar ruim 1,8 miljoen, het hoogste niveau in bijna twee jaar. Dit wijst erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt afkoelt en de druk op de looninflatie verder afneemt. De reactie op de obligatiemarkt, waar rentes daalden, is daarom terecht. De topman van het grootste warenhuis ter wereld, Walmart, verwacht de komende maanden een periode van deflatie in de VS. Dat achten we zeker niet onwaarschijnlijk. Ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers dook de koers van Walmart gisteren met 8% omlaag, nadat het wel heel voorzichtige vooruitzichten gaf voor de Amerikaanse consumentenbestedingen. Overdreven, gezien de stijging van de reële lonen en de gedaalde benzineprijzen in de VS. De S&P 500-index boekte een kleine winst van 0,1% en ook de Nasdaq steeg 0,1%. De Dow Jones leverde 0,1% in, mede door koersdalingen van Walmart en Cisco (-9,8%).

Aandeel Alibaba daalt 10% in Hongkong

Het schrappen van het plan om de cloud-business af te splitsen, wordt door beleggers in Alibaba niet in dank afgenomen. De koers van het aandeel daalde gisteren op de beurs van New York al met ruim 9% en zakt vanmorgen op de beurs in Hongkong met 10%. Dat lijkt me overtrokken, maar mede hierdoor noteert de Hang Seng-index een verlies van ruim 2%. De beurzen op het vasteland van China noteren echter licht hoger en ook de Japanse Nikkei-index is 0,5% hoger gesloten. De Kospi-index is 0,7% lager gesloten en de beurs van Australië eindigde met een min van 0,1%.

De futures (termijncontracten) op Amerikaanse aandelenindices noteren vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De koers van chipmachinefabrikant Applied Materials ging gisteravond in de nabeurshandel ruim 7% omlaag na een bericht dat het bedrijf wordt onderzocht door het ministerie van justitie in verband met het mogelijk schenden van exportrestricties naar China. Het bericht overschaduwde de prima kwartaalcijfers en vooruitzichten van het bedrijf. Dit zou vanmorgen ook wat koersdruk kunnen geven op de Europese chipmachinefabrikanten. De Europese aandelenbeurzen zullen desondanks naar verwachting rond de 0,3% hoger openen.

Met een vertragende inflatie, lagere rentes en redelijke winstgroeivooruitzichten ziet het er de komende maanden best aardig uit voor beleggers. Volgende week publiceren we onze Beleggingsvisie voor 2024. Stay tuned.

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone van oktober
  • Huizenmarktcijfers uit de VS
  • Kwartaalcijfers van Johnson Controls

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.