Verbeteringen zichtbaar in China ● ‘Fed heeft geen haast rente snel te verlagen’ ● ASML (+7%) stuwt Europese aandelen (+1,1%)
Eindelijk lijkt er weer wat licht te gloren in China. Na een periode van vooral tegenvallende groeicijfers zijn de winkelverkopen in oktober sterker aangetrokken dan verwacht. De Chinese consument gaf in winkels 4,8% meer uit dan een jaar eerder.
Chinese consument trekt weer de portefeuille
Dat is een sterkere stijging dan de +3,8% die analisten hadden verwacht. En een signaal dat het consumentenvertrouwen is toegenomen. Verder is de daling van de huizenprijzen afgenomen tot 0,51% ten opzichte van de maand ervoor. In september was er nog een prijsdaling van -0,71%. Dat is ook een plusje, zou ik zeggen. Helaas vielen de cijfers over de industriële productie (+5,3% tegenover +5,6% verwacht) en investeringen in vastgoed (-10,3% tegenover -9,9% verwacht) iets tegen. Alle cijfers afgewogen kunnen we toch wel stellen dat de groei van de Chinese economie stabiliseert tot licht aantrekt. En dat is niet alleen goed voor de Chinezen, maar ook voor de rest van de wereld. Of en in welke mate de voorgenomen verhoging van de invoerheffingen van Trump volgend jaar de Chinese groei weer af zullen remmen blijft een groot vraagteken. Gunstig is het in ieder geval niet.
Vooralsnog reageren beleggers vanmorgen redelijk positief op de Chinese cijfers. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven (7.30 uur) 0,5% hoger, de CSI 300-index noteert daarentegen 0,5% lager.
De meeste andere Aziatische beurzen kleuren overwegend groen. De Nikkei-index plust in Tokio 0,6%, geholpen door een zwakkere yen (156,5 tegenover de dollar) en beter dan verwachte derdekwartaalgroeicijfers. De Japanse economie is vorig kwartaal met 0,9% gegroeid (geannualiseerd) in vergelijking met het tweede kwartaal. Analisten hielden rekening met een groei van 0,7%. In het tweede kwartaal bedroeg de groei overigens 2,2%, een neerwaartse bijstelling van de eerder gemelde +2,9%. Vooral aantrekkende consumentenbestedingen droegen bij aan de groei in het afgelopen kwartaal. De Kospi-index staat in Seoel op een winst van 0,1%. De MSCI Asia Pacific staat vanmorgen op een winst van 0,4% de eerste positieve dag deze week.
Twijfels over snelle renteverlagingen in de VS
De rally van de Amerikaanse dollar lijkt even tot stilstand te komen en noteert vanmorgen 1,054 tegenover de euro, nadat deze gisteren aan het begin van de middag even onder de 1,05 dook. Uitlatingen van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), Jerome Powell, kunnen daar een hand in gehad hebben. Hij constateert dat de Amerikaanse economie opvallend goed draait en de Fed geen haast heeft om de beleidsrente snel verder te verlagen. De kans op een renteverlaging op 18 december bij de volgende beleidsvergadering wordt door de markt nu op minder dan 60% geprijsd, tegenover ruim 80% voor de woorden van Powell. De Amerikaanse tweejaarsrente, die dicht bij de beleidsrente ligt, steeg in reactie met 6 basispunten naar 4,34%. De tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,44%. Twijfels over een snelle renteverlaging door de Fed werden gisteren verder gevoed door iets hoger dan verwachte producentenprijsinflatiecijfers (+2,4% jaar op jaar, tegenover +2,3% verwacht). Hogere rentes, of minder sterk dalend dan verwacht, remmen het tempo van de rally op de aandelenbeurzen. De S&P 500-index sloot gisteren met een verlies van 0,6%, de Nasdaq sloot 0,6% lager en de Dow verloor 0,5% ondanks een koersstijging van 6,2% voor Walt Disney. De koersen van aandelen uit de gezondheidssector (-1,5%) stonden onder druk nadat Donald Trump Robert F. Kennedy Jr. zou nomineren als hoofd van het ministerie van Volksgezondheid en sociale zaken. Dat kan tot prijsdruk in de sector leiden.
Amerikaanse economie draait als een zonnetje
Ondertussen draait de Amerikaanse economie zoals Powell constateert behoorlijk goed. Het aantal eerste ww-aanvragen is vorige week gedaald naar 217.000, het laagste niveau sinds mei. Volgens de Atlanta Fed GDP Nowcast-graadmeter is de Amerikaanse economie op weg naar een groei van 2,5% (geannualiseerd) in het lopende kwartaal. Over een aanstaande recessie hoor je dan ook (bijna) niemand meer en de beursstemming is opperbest. Vaak is dat juist een contra-indicator voor de korte termijn.
ASML (7%) wijst Europese aandelen de weg omhoog
De Europese aandelenbeurzen herstelden gisteren van de daling op dinsdag en woensdag, gesteund door optimistische groeiverwachtingen van onder andere ASML (+7%) en Siemens (+4,9%). De Stoxx Europe 600-index steeg met 1,1% onder aanvoering van IT-aandelen (+3,3%). Alle aandelensectoren eindigden in de plus. Mede door de koerswinst van ASML, dat vasthoudt aan de langetermijngroeiverwachtingen, sloot de AEX-index in Amsterdam 1,3% in de plus. Op de obligatiemarkt daalden rentes licht. De Duitse tienjaarsrente daalde met vijf basispunten naar 2,34%. Met een zwak draaiende eurozone verwachten we dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente sneller zal verlagen dan de Fed. Op 12 december verwachten we weer een verlaging met 0,25% om de economie een duw in de rug te geven.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,5% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Na de recente rally zijn Amerikaanse aandelen redelijk 'perfect geprijsd' en liggen winstnemingen op de loer. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week naar verwachting licht lager openen, op weg naar het einde van wat waarschijnlijk weer een verliesweek zal zijn.
Agenda van vandaag
- Definitieve consumentenprijsinflatiecijfers uit Frankrijk
- Winkelverkoopcijfers uit de VS
- Kwartaalcijfers van Aegon en Generali
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.