Beurs vandaag

Neerwaartse groeibijstellingen voor de eurozone ● koers van Bayer (-14%) onderuit ● rentes lopen over brede linie op

|
Terug naar overzicht

Het besef dat een tweede presidentschap van Trump vooral goed is voor de Verenigde Staten en minder goed is voor de rest van de wereld daalde gisteren nog wat verder in op de Europese beurzen. De dreiging van Amerikaanse importheffingen op Europese goederen zal de groei van ons continent drukken. Inmiddels zien we al neerwaartse groeibijstellingen voor de eurozone voorbij komen en juist opwaartse groeibijstellingen voor de VS. Dat klinkt logisch. Vooralsnog hoef je weinig aanstalten te maken om meer in Europa te gaan beleggen.

Stemming op Europese beurzen onder vriespunt

De stemming op de Europese beurzen werd gisteren verder gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere het Duitse Bayer, dat ruim 14% onderuit ging op de beurs in Frankfurt. Het aandeel eindigde op de laagste koers in twintig jaar. Een teken van de 'ondergang' van de eens zo machtige Duitse industrie? Mede hierdoor daalde de DAX index met 2,1%. De Duitse beleggersbarometer (ZEW-index) is deze maand gedaald van -86,9 naar -91,4 punten. Analisten rekenden vooraf op een herstel naar -85 punten. Voor Duitsland en de eurozone ziet de nabije toekomst er niet heel rooskleurig uit. Snelle en daadkrachtige hervormingen zijn noodzakelijk om de groei weer aan te jagen. We zijn benieuwd of die hervorming er snel gaan komen. Vooralsnog zijn we in Europa vooral druk met binnenlandse problemen.

Op de beurs in Londen ging het aandeel Vodafone met ruim 8% onderuit na tegenvallende cijfers en trok de FTSE100-index met 1,2% omlaag. Op de beurs in Parijs zakte zwaargewicht LVMH 4,5% onderuit vanwege angst voor tegenvallende verkopen in belangrijke afzetmarkten, waaronder China. De CAC40-index leverde nog eens 2,7% in en noteert dit jaar een verlies van 4,2%. Frankrijk is een mooi land om op vakantie te gaan, maar even niet om in te beleggen.

Nederlandse chipaandelen houden stand

De AEX-index verloor 1,5% ondanks kleine plussen voor de chipaandelen ASML, ASMI en BESI na beter dan gevreesde cijfers van sectorgenoot Infineon (+3,7%). De Stoxx Europe 600-index eindigde bij hoger dan gemiddelde omzetten met een verlies van 2%, de slechtste beursdag sinds 5 augustus. De euro zakte nog eens 0,4% onderuit naar 1,061 tegenover de dollar en is in dit tempo rap op weg naar pariteit.

Rentes lopen over de hele linie weer wat op

Rentes op eurostaatsobligaties liepen in het kielzog van hogere rente is in de VS iets op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,36%. Met het vooruitzicht van (nog) lagere groei in de eurozone zien we niet heel veel opwaartse ruimte voor de lange rente in de eurozone. Het is te hopen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente snel verder zal verlagen. Risicopremies op bedrijfsobligaties liepen gisteren ook iets op, de Itraxx X-over index steeg met 7 basispunten naar 296 punten.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen gisteren over een brede linie op. De vrees voor oplopende inflatie als gevolg van het voorgenomen beleid van Trump leidde tot uitverkoop op de obligatiemarkt in aanloop naar de inflatiecijfers van vanmiddag. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,34%, de tienjaarsrente met 12 basispunten naar 4,43%. De markt prijst nu nog maar twee renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) in vóór eind juni 2025. Voor de verkiezingen van vorige week waren dat er nog vier. Hogere rentes zijn niet goed voor obligatiekoersen en ongunstig voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen.

Ook Amerikaanse indices doen een stapje terug

Het is niet verrassend dat de Russell 2000-index na de rally van afgelopen week gisteren 1,8% corrigeerde, ondanks een stijging van de vertrouwensindex van Amerikaanse MKB-bedrijven (NFIB-index ging van 91,5 naar 93,7 punten). De S&P500-index leverde 0,3% in, de Nasdaq sloot slechts 0,1% lager, mede door koerswinst van zwaargewicht Nvidia (+2,1%). De koers van het aandeel Shopify schoot 21% omhoog na prima kwartaalcijfers en vooruitzichten. Tesla corrigeerde ruim 6% na de rally in de voorgaande handelsdagen. De Dow Jones Industrial-index eindigde 0,9% lager.

Omdat de dollar sterker werd tegenover de euro was het voor ons als eurobeleggers niet eens zo'n beroerde dag. Na een winst van 1% op maandag daalde de wereldwijde aandelenindex (MSCI AC World index total return in euro) gisteren met slechts 0,36%. Het gewicht van Europese aandelen bedraagt in de wereldindex nog slechts zo'n 15%, het gewicht van Amerikaanse bijna 70%. Voor ons begint de beursdag dan ook eigenlijk pas om 15.30 uur als op Wall Street de openingsbel luidt.

Omdat de startsituatie in vergelijking met de eerste periode van Trump die begon in 2016 nu heel anders is, verwachten we niet dat de rally op de beurzen de komende maanden veel verder zal doorzetten. Tenzij rentes weer dalen en de winstgroeiverwachtingen van bedrijven opwaarts worden bijgesteld. Op dit moment zien we echter het tegenovergestelde, wat de beurzen kwetsbaar maakt voor tegenvallers en winstnemingen op de loer liggen.

Winstnemingen op Aziatische beurzen

Winstnemingen zien we vanmorgen op de meeste Aziatische beurzen. De Nikkei-index is 1,7% lager gesloten ondanks een zwakkere yen, die nu 155 noteert tegenover de dollar. In september steeg de yen nog naar 140 tegenover de dollar. Weg valutawinst. Vrees voor (hogere) importheffingen door de VS op Chinese goederen drukt de Hang Seng-index op het moment van schrijven naar een verlies van 0,6%. De beurzen op het vasteland van China herstellen echter na een zwakke opening. De CSI 300-index plust 0,5% en is vanmorgen één van de weinige positieve uitschieters in Azië. De Koreaanse Kospi-index is 2,6% lager gesloten en de beurs van Taiwan eindigde 0,5% in de min. De MSCI Asia Pacific-index daalt naar het laagste niveau sinds 13 september.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (7.55 uur) rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting ook lager openen.

Agenda van vandaag

  • Consumentenprijsinflatiecijfers uit de VS
  • Kwartaalcijfers van ABN AMRO, Allianz, Cisco, Porsche, RWE en Telecom Italia

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.