Trump trade nog niet voorbij ● Europa blijft achter ● Waardering VS loopt stevig op
De 'Trump trade' lijkt nog niet voorbij. De stijging van het aandeel Tesla en de koersen van cryptomunten zijn daarvan misschien wel de meest opvallende voorbeelden.
‘Investering’ Musk in Trump betaalt zich uit
Met zijn donatie van meer dan $130 miljoen in de partijkas van Donald Trump om campagne te kunnen voeren, heeft Tesla-grootaandeelhouder Elon Musk een plek in de clan rond Trump gekocht. En dat zou wel eens goed kunnen uitpakken voor de fabrikant van onder andere elektrische auto's. Sinds de verkiezingswinst van Trump vorige week dinsdag, is de koers van het aandeel Tesla met bijna 40% gestegen naar het hoogste niveau sinds begin 2022. Tesla heeft nu een marktkapitalisatie van meer dan $1000 miljard. Daar kun je van alles van vinden, maar feit is dat het bedrijf van Elon Musk in een week tijd bijna $400 miljard meer waard is geworden. Dat zijn nog eens rendementen op een 'investering'.
Bitcoin en dollar in de lift
Vanmorgen ging de koers van de Bitcoin even door de $89.000, een nieuw record. Wat een beetje fantasie, mooie praatjes en investeren met een hefboom al niet kunnen doen. In een week tijd is de cryptomunt bijna 30% in waarde gestegen. Alsof je straks in het Trump-tijdperk niet meer met andere valuta zou kunnen betalen. Dat is niet helemaal (of helemaal niet) waar, gelet op de waardestijging van de dollar. Die noteert namelijk de hoogste koers in ruim een jaar tegenover een mandje met andere valuta. Gisteren sloot de dollar 0,6% hoger tegenover de euro op $1,065. We verwachten dat de dollar de komende maanden nog sterker wordt. Dat is niet gunstig voor Amerikaanse exportbedrijven, maar wel voor Europese exporteurs. Of die ook echt zullen gaan profiteren van een zwakkere euro, is nog maar de vraag. Trump is namelijk van plan om hogere importheffingen in te stellen op Europese goederen.
Europese aandelen blijven ver achter op Amerikaanse
Europese beleggers richtten zich gisteren vooral op de kwartaalcijfers van een aantal bedrijven. Cijfers van onder andere het Duitse Continental (+10,6%) en Hannover Rück (+3%) werden positief ontvangen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de koers van bandenfabrikant Continental dit jaar nog steeds bijna 19% in de min staat. Veel slecht nieuws was blijkbaar al ingeprijsd. Mede door een koerswinst van 1,2% voor de Duitse DAX-index steeg de Stoxx Europe 600-index gisteren met 1,1% naar het hoogste niveau sinds eind oktober. Sinds begin dit jaar blijft de Europese aandelenindex echter wel bijna 20% achter bij de Amerikaanse S&P 500-index (in dollars). Europa is dit jaar één van de minst presterende regio's om in te beleggen. Wij hanteren al een tijdlang een onderwogen positie in Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën en houden daar voorlopig aan vast.
Olieprijs daalt, gasprijs stijgt
Ondanks iets lagere rentes eindigden Europese beursgenoteerde vastgoedaandelen gisteren 0,2% lager. Het was de enige sector die in het rood eindigde. Olieaandelen sloten met een kleine plus van 0,2%, ondanks de prijsdaling van bijna 3% voor een vat Brent-olie naar $71,80. De Europese gasprijs steeg echter met 3% door de lage temperaturen in grote delen van Europa en het gebrek aan zon- en windenergie.
Op de obligatiemarkt daalden de rentes licht bij gebrek aan richting vanuit de VS, waar de obligatiemarkt gesloten bleef vanwege de viering van Veterans' day. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,33%.
Recordjacht S&P 500 houdt aan
Voor de 51ste keer dit jaar eindigde de S&P 500-index (+0,1%) gisteren op een nieuwe recordstand, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,8%), mede dankzij Tesla. IT-aandelen (-0,9%) eindigden voor de verandering onderaan in de S&P 500-index, terwijl de Nasdaq Composite (+0,1%) nipt hoger sloot. De Philadelphia Semiconductor-index eindigde met een verlies van 2,5%, de Dow Jones Industrial-index pluste 0,7% onder aanvoering van Salesforce (+6,1%). Small-capindex Russell 2000 vervolgde de ‘Trump rally’ met een winst van 1,5% en sloot op het hoogste niveau sinds eind 2021.
Waardering Amerikaanse aandelen loopt stevig op
Beleggers gaan ervan uit dat vooral lokale mid- en small-capaandelen zullen profiteren van het 'America First'-beleid van Trump. Het is afwachten of dat ook echt zo zal zijn, maar beleggers hebben nu eenmaal weinig geduld. Ondertussen kruipt de waardering (koers-winstverhouding) van Amerikaanse aandelen door de koersstijgingen naar de bovenkant van de historische bandbreedte, terwijl analisten hun winstgroeiverwachtingen voor bedrijven voor volgend jaar naar beneden bijstellen. Ook daalt de risicopremie op aandelen door de oplopende lange rente in de VS. Dat maakt ons, in tegenstelling tot het erg optimistische sentiment op Wall Street, juist wat voorzichtiger. We zullen de huidige rally zeker niet najagen en neigen eerder naar wat winstnemen. Die gedachte wordt versterkt nu bekende Amerikaanse beurspessimisten ineens positief over de aandelenrally worden.
Aziatische beurzen in het rood
In Azië nemen beleggers vanmorgen wat winst op de Chinese beurzen. Twijfels over de omvang en uitrol van nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen zetten de Hang Seng-index vanmorgen 3,1% lager. De CSI 300-index koerst 1,1% lager. De meeste andere beurzen in Azië kleuren vanmorgen ook rood. De Nikkei-index verliest in Tokio 0,4%, de beurs van Taiwan is 2,3% lager gesloten en de Kospi-index noteert in Seoel bijna 2% lager. 'America First' betekent onder andere slecht nieuws voor China en landen die daaraan verbonden zijn. Een sterkere dollar betekent dat lokale valuta's onder druk staan en beleggers geneigd zijn om geld naar de VS te verhuizen.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,1% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,8% lager openen.
Agenda van vandaag
- Definitieve inflatiecijfers uit Nederland en Duitsland van oktober
- Sentiment midden- en kleinbedrijf VS
- Kwartaalcijfers van onder andere AstraZeneca, Bayer, Home Depot, Infineon en Vodafone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.