Beurs vandaag

Koers bitcoin, dollar en S&P500 in de lift ● Europese aandelen onder druk ● Chinese inflatie nóg lager

|
Terug naar overzicht

Als beleggers richten we ons deze week vooral op het restje aan kwartaalcijfers en Amerikaanse inflatiecijfers (woensdag). Na de ruime verkiezingsoverwinning van de Republikeinen bij de Amerikaanse verkiezingen van vorige week dinsdag is duidelijk wie de winnaars en de verliezers zijn op de financiële markten.

Bitcoin en S&P500 noteren records

Duidelijke winnaars zijn de crypromunten, die na de verkiezingsuitslag sterk in waarde zijn gestegen in de hoop dat Trump een soepelere regulering nastreeft. De Bitcoin noteerde vanmorgen even boven de $81.000, een nieuw record. Verder is de dollar behoorlijk sterker geworden, zijn rentes in de VS gestegen en sloot de S&P500-index vrijdag weer eens op een nieuw ‘all-time high’, net onder de 6000 punten. Verliezers vinden we vooral op de Europese beurzen. De vrees voor hogere Amerikaanse importheffingen zette de Europese aandelenbeurzen de afgelopen handelsdagen onder druk.

Europese aandelen al enige tijd onder druk

De Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag met een verlies van 0,65%, waardoor het weekverlies op 0,85% uitkwam. Het is de derde week op rij dat de brede Europese aandelenbeurs lager sluit. De Franse CAC40-index eindigde vrijdag met een verlies van 1,2%, waardoor het verlies dit jaar is opgelopen naar 2,7%. Niet alleen het rendementsverschil tussen de VS en Europa is bijzonder groot (20%), ook de rendementsverschillen tussen de Europese landen zijn groot. Ondanks het verlies van 0,76% van vrijdag noteert de DAX-index in Frankfurt dit jaar nog steeds een plus van 14,7%. Dat zou je misschien niet hebben verwacht met alle problemen rond de Duitse auto-industrie. Mede door zwaargewicht SAP (+59%) blijft de Duitse aandelenindex dit jaar echter redelijk overeind.

Tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere de Zwitserse horlogeverkoper Richemont (-6,6%) zette aandelen uit de luxe-sector vrijdag onder druk. Daarnaast zijn er twijfels over de omvang van de aangekondigde steunmaatregelen in China. Eind vorige week werd bekend dat de Chinese regering de lokale overheden met omgerekend $1,4 biljoen aan kredieten wil helpen om de groei aan te jagen. Dat is veel geld, maar de Chinese schuldenproblematiek is dan ook bijzonder groot. Veel Europese (luxe)bedrijven hebben last van de zwakke performance van de Chinese economie. Extra importheffingen door de VS op Europese goederen helpt dan niet om de groei in een hogere versnelling te krijgen. Hopelijk kan een politieke omslag de groei in de eurozone aanjagen, al lijkt daar op dit moment nog weinig van terecht te komen.

Op de obligatiemarkt daalden rentes op eurostaatsobligaties vrijdag in een 'risk-off' beweging. De Duitse tienjaarsrente sloot 8 basispunten lager op 2,37%. De dollar werd 0,8% sterker op 1,072 tegenover de euro. We verwachten dat deze het komende jaar wel eens richting pariteit met de euro zou kunnen gaan.

Stemming op Wall Street is uitmuntend

De stemming op Wall Street was in de afgelopen week een stuk beter in vergelijking met de Europese beurzen. De ruime verkiezingsoverwinning van Trump (‘America First!’) geeft beleggers vertrouwen in groei van de Amerikaanse economie. De S&P500-index (+0,3%) sloot vrijdag zoals gezegd voor de derde dag op rij met winst en boekte maar weer eens een nieuw record. Met een weekwinst van 4,7% was het bovendien de beste beursweek op Wall Street van dit jaar tot nu toe. De Nasdaq sloot 0,1% hoger, de Dow steeg vrijdag met 0,6% naar een nieuw record.

De sentimentsindex van de Universiteit van Michigan is deze maand volgens voorlopige cijfers gestegen van 70,5 naar 73 punten, hoger dan de verwachte 71 punten. De eenjaarsinflatieverwachting is gedaald van 2,7% naar 2,6% (2,7% verwacht), de vijf- tot tienjaarsinflatieverwachting is gestegen van 3% naar 3,1% (3% verwacht). Rentes op Amerikaanse staatsobligaties bewogen vrijdag minder dan in de voorgaande dagen. De tweejaarsrente steeg vrijdag met 5 basispunten naar 4,25%. Beleggers rekenen erop dat de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) de beleidsrente minder snel en ver zal verlagen met de inflatoire plannen van Trump. De tienjaarsrente daalde echter met 2 basispunten naar 4,30%. De lange rente zal naar onze verwachting nog wel wat verder kunnen oplopen, maar niet in een heel hoog tempo.

Chinese inflatie komt lager uit dan verwacht

De zaterdag gepubliceerde Chinese inflatiecijfers waren lager dan verwacht. De producentenprijsinflatie is in oktober 2,9% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Analisten rekenden op een daling van 2,5%. De consumentenprijsinflatie is vertraagd van 0,4% naar 0,3%, ook iets lager dan de verwachte +0,4%. Minder inflatie duidt op een trage economische groei. Tel daarbij op de verwachte importheffingen op Chinese goederen door Trump en de twijfels over de aangekondigde stimuleringsmaatregelen en je begrijpt dat de stemming op de Chinese beurzen vanmorgen negatief is. De Hang Seng-index noteert 1,8% lager, de CSI 300-index koerst 0,1% in de min.

De meeste andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen ook rood. De Japanse Nikkei-index staat op het moment van schijven op een min van 0,1% en de Topix-index verliest 0,2%. De beurs van Taiwan is 0,1% lager gesloten. Volgens berichten heeft de VS aan TSMC verzocht bepaalde chips niet meer aan China te leveren. De impact hiervan op TSMC (-0,5%) zou volgens analisten van Citigroup niet heel groot zijn omdat Chinese klanten vooral niet AI-gerelateerde chips afnemen. De Kospi index is vanmorgen 1,1% lager gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (7.45 uur) rond de 0,2% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger openen op de eerste dag van de nieuwe handelsweek.

Agenda van vandaag

  • Kwartaalcijfers van Continental, A2A en Hannover Rueck

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.