Presidentsverkiezing is nek-aan-nek race ● beleggers hoeven weinig te vrezen ● goede vooruitzichten voor Palantir (+14%)
Vandaag zijn dan eindelijk de Amerikaanse verkiezingen waar iedereen zo naar heeft uitgekeken. Er wordt niet alleen een nieuwe president gekozen, maar ook de leden voor het Congres, het huis van afgevaardigden en de senaat. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nek race. De afgelopen week leek Donald Trump in de peilingen op winst af te stevenen, maar niets is zeker. Het zou ook zomaar Kamala Harris kunnen worden. Niemand die het weet en de kans is groot dat het dagen kan duren voordat de definitieve uitslag bekend is. Dat zou betekenen dat er onzekerheid is en daar houden beleggers niet van. In dat geval zouden markten wat volatiel kunnen zijn.
Wordt de dollar wat sterker of zwakker?
Of wordt het toch een 'clean red sweep' voor Trump? Waarbij de Republikeinen ook de meerderheid in het Congres krijgen. In dat geval is het aannemelijk dat de dollar wat sterker wordt omdat de inflatie in de VS mogelijk wat langer hoog blijft. In het geval van een overwinning van Harris zou de dollar juist wat zwakker kunnen worden. Hoe dan ook: het blijft koffiedik kijken en ook na de verkiezingen draait de wereld gewoon door. Uiteindelijk zullen de winsten van bedrijven verder groeien en aandelenkoersen oplopen, met mogelijk een tijdelijke dip. Zo is het in het verleden gegaan en zo zal het in de toekomst naar verwachting ook gaan.
Donderdag volgt het rentebesluit van de Fed
Nu wil ik de verkiezingsuitslag niet helemaal bagatelliseren, maar er is een aantal andere zaken die voor beleggers een belangrijke rol spelen. Donderdag komt de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) namelijk met het rentebesluit. Wij, en de markt, gaan ervan uit dat de beleidsrente met een kwartje (0,25%) zal worden verlaagd. In december zal dan nog een zelfde renteverlaging volgen. Zolang de Amerikaanse economie prima blijft draaien en de Fed de geldkraan langzaam verder opendraait, hoeven beleggers weinig te vrezen. Ongeacht wie er straks in het Witte Huis plaatsneemt.
Europese aandelenbeurzen laten lage omzetten zien
In aanloop naar de verkiezingen maakten Europese beleggers gisteren even een pas op de plaats. Bij gebrek aan richtinggevende macrocijfers eindigden de meeste Europese aandelenbeurzen bij lager dan gemiddelde omzetten in de min. Alleen de Engelse (+0,1%) en de Zweedse (+0,6%) beurs eindigden in de plus. De Stoxx Europe 600-index begon de week met een verlies van 0,3%. Olieaandelen (+0,3%) stegen op een hogere olieprijs (+2,7%) door de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten en het bericht dat de OPEC+ landen misschien de productie niet snel zullen opvoeren. Financiële waarden (+0,2%) boekten ook een bescheiden winst. IT-aandelen (-1,2%) droegen gisteren de rode lantaarn.
Op de obligatiemarkt keken beleggers ook even de kat uit de boom. De Duitse tienjaarsrente daalde 1 basispuntje naar 2,40%. De euro werd 0,5% sterker tegenover de dollar op 1,089. Zou Kamala Harris misschien toch winnen?
Ook Amerikaanse beleggers wachten af
Zoals verwacht werden er gisteren in afwachting van de verkiezingsuitslag op Wall Street ook geen grote posities ingenomen. De S&P 500-index sloot met een verlies van 0,3%. Aandelenkoersen van nutsbedrijven (-1,2%) en aandelen uit de sector communicatiediensten (-0,9%) eindigden onderaan. Olieaandelen (+1,9%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,1%), die profiteerden van de wat lagere rentes, voerden de lijst met winnaars aan. De Nasdaq daalde met 0,3%, de Dow Jones Industrial index leverde 0,6% in. Chipmaker Nvidia (+0,5%) vervangt vanaf aanstaande vrijdag het aandeel Intel in de Dow Jones Industrial index. Intel verdwijnt na 25 jaar uit de index waarin het de strijd in de chipmarkt heeft verloren. Het aandeel Dow Chemical wordt vrijdag vervangen door verfmaker Sherwin-Williams.
De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,28%, zonder een duidelijk aanwijsbare reden. Obligatiebeleggers zijn enorm nerveus in aanloop naar de verkiezingen. De MOVE-index, de volatiliteitsgraadmeter van de Amerikaanse staatsobligaties, steeg met bijna 3% naar ruim 136 punten, het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Bij zowel een overwinning van Trump als Harris zal de Amerikaanse staatsschuld de komende jaren naar verwachting verder oplopen en zal er meer staatspapier worden uitgegeven, wat druk zet op de koersen ervan.
Techbedrijf Palantir kwam gisteravond nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers en hele goede vooruitzichten. Het bedrijf profiteert volop van de AI-hype. Het aandeel werd in de nabeurshandel beloond met een koersstijging van bijna 14%.
Economische groei in China trekt weer aan
Meer goed nieuws kregen we vanmorgen uit China. Volgens nieuwsdienst Caixin is de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector vorige maand gestegen van 50,3 naar 52 punten. Dat is hoger dan de verwachte 50,5 punten en wijst op aantrekkende economische groei. De composite index is gestegen van 50,3 naar 51,9 punten. Een positieve ontwikkeling van de op één na grootste economie van de wereld. In reactie op deze bemoedigende cijfers noteert de Hang Seng index vanmorgen 1,5% hoger en stijgt de CSI300-index 2,4%. De meeste andere Aziatische beurzen noteren vanmorgen ook hoger. De Nikkei-index koerst 1,1% hoger, de beurs van Taiwan is 0,6% hoger gesloten. De Koreaanse Kospi-index verliest daarentegen 0,5%.
Agenda van vandaag
- Cijfers over de industriële productie in Frankrijk
- Inkoopmanagersindices uit het VK en de VS
- Kwartaalcijfers van Adecco, ADM, Bouygues, Deutsche Post, Emerson Electric, Microchip Technology, Orsted, Super Micro Computer en Vestas
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.