Beurs vandaag

Inflatie iets hoger dan verwacht ● tegenvallende bedrijfscijfers ● beurzen eindigen lager

|
Terug naar overzicht

Wederom waren de koersenborden roodgekleurd gisteren. Een combinatie van tegenvallende bedrijfscijfers, hogere inflatiecijfers, meevallende arbeidsmarktcijfers en wellicht wat winstneming in aanloop naar de verkiezingen, was een voedingsbodem voor dalende aandelenmarkten.

Inflatie eurozone en VS iets hoger dan verwacht

Net als in de VS, lijken de economische cijfers in de eurozone wat aan de beterende hand. Zo was de werkloosheid in september met 6,3% iets lager dan de verwachte 6,4%. Bovendien werd het cijfer van juli naar beneden bijgesteld (van 6,4% naar 6,3%). Daarnaast kwam de (voorlopige) consumentenprijsinflatie over de maand oktober iets hoger uit dan verwacht. De kerninflatie bleef stabiel op 2,7% op jaarbasis terwijl op 2,6% werd gerekend. Deze combinatie leidde in eerste instantie tot hogere rentes, maar deze vielen aan het einde van de handelsdag weer terug. De Duitse tweejaarsrente steeg nog ruim 2 basispunten naar 2,27%, de tienjaarsrente sloot nagenoeg onveranderd op 2,39%.

Ook uit de VS kwamen er inflatie- en arbeidsmarktcijfers. De ‘Core PCE’-prijsindex (een bredere index dan de consumer price index (CPI) en daarmee belangrijker voor de centrale bank, de Fed) steeg in september met 2,7% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl er werd gerekend op 2,6%. Daarnaast waren de wekelijkse uitkeringsaanvragen met 216.000 het laagst sinds mei en lager dan de verwachte 230.000. Net als in Europa, zette dit nieuws de rentes aan het begin van de handel hoger en eindigden ze de dag iets lager. Vanmiddag komt het officiële arbeidsmarktrapport over de maand oktober uit. Mogelijk zit daar een tegenvaller in door stakingen en de orkanen.

Negatieve reactie op bedrijfscijfers

Zoals gezegd daalden de aandelenmarkten in Europa en de VS, geholpen door tegenvallende bedrijfsresultaten. De voorzichtige verwachtingen van Microsoft (-6,1%) en Meta (-4,1%) werden woensdag nabeurs al bekend. Gisteren voegden zich daarbij onder meer IQVIA (-4,7%) vanwege verlaagde prognoses, MetLife (-5,7%) door een tegenvallend derde kwartaal, net als BNP Paribas (-4,2%), TotalEnergies (-2,9%), Eaton (-3,2%), Uber (-9,3%) en als klap op de vuurpijl Estée Lauder (-20,9%). Een positief puntje is dat we in laatstgenoemd bedrijf niet beleggen.

Verwachtingen zijn soms te hooggespannen

Overigens vallen zeker niet van alle genoemde bedrijven de cijfers of verwachtingen tegen, maar werd er op meer gerekend of waren de koersen te ver vooruitgelopen op nog betere cijfers. Als we bijvoorbeeld kijken naar de cijfers van de ‘Magnificent Seven’, reageerden de koersen gemiddeld ook negatief na de cijfers over het tweede kwartaal, maar herstelden de meeste daarna weer behoorlijk in aanloop naar de derdekwartaalcijfers. Uiteraard zullen deze bedrijven de groeicijfers van de afgelopen kwartalen niet kunnen volhouden, maar de rest van ‘corporate America’ zal nog steeds met afgunst naar de verwachte winstgroei van deze bedrijven kijken. We zijn dan ook nog steeds positief voor de meeste van deze zeven bedrijven. In aflevering 67 van Blik op de beursweek gaat Simon o.a. in op de kwartaalcijfers van Meta en Microsoft.

Beurzen in Europa en VS sluiten lager

Meevallers waren er gelukkig ook, zoals Comcast (+3,4%), Bristol-Myers Squibb (+5,9%), Shell (+2,3%) en Amgen (+1,5%). Maar uiteindelijk sloten de aandelenmarkten in Europa en de VS allemaal lager. De Stoxx Europe 600-index daalde 1,2%, met de sector IT als rode-lantaarndrager. In de VS sloot de Dow Jones-index 0,9% in de min, daalde de S&P 500-index 1,9% en leverde de Nasdaq zelfs 2,8% in. De drie indices eindigden de maand oktober daardoor licht lager. Nabeurs stegen Amazon (+6%) en Intel (+6,9%). Apple kwam ook na beurssluiting met de cijfers. Die stelden iets teleur, met tegenvallende vooruitzichten voor de verkopen tijdens de komende vakantieperiode en zwakte in China. In de nabeurshandel sloot het aandeel 1,9% in de min.

Hang Seng hoger dankzij meevallende macrocijfers

De markten in Azië hebben vanmorgen last van de koersdalingen in Europa en de VS. Alleen de Hang Seng-index noteert 0,9% hoger in Hongkong, dankzij hogere huizenverkopen en een meevallende inkoopmanagersindex van de maakindustrie in oktober in China. Deze kwam met 50,3 boven de verwachte 49,7 uit. De recente steunmaatregelen lijken al voorzichtig effect te hebben. De Chinese CSI 300-index noteert vrijwel onveranderd, maar verder zien we vooral rood gekleurde koersen in Azië. Zo staat de Nikkei-index 2,6% lager in Tokio.

De futures in Europa en de VS staan licht hoger en wijzen op een onveranderde tot licht hogere opening van de aandelenmarkten vandaag.

Agenda van vandaag

  • Arbeidsmarktrapport VS van oktober (101.000 nieuwe banen verwacht)
  • Inkoopmanagersindex productiesector VS van oktober
  • Kwartaalcijfers van Chevron en Exxon Mobil

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.