Beurs vandaag

Groei eurozone valt mee ● tegenvallende kwartaalcijfers bepalen stemming ● rentes stijgen

|
Terug naar overzicht

De stemming op de Europese beurzen wordt na de recordjacht op Wall Street langzaam maar zeker steeds iets minder goed. Beter dan verwachte groeicijfers over het derde kwartaal in de eurozone (+0,4% tegenover +0,2% verwacht) en het voorkomen van een recessie in Duitsland (+0,2% tegenover -0,1% verwacht) konden niet voorkomen dat alle Europese aandelenbeurzen gisteren behoorlijk wegzakten.

Zwakke beursdag door tegenvallende kwartaalcijfers

De Stoxx Europe 600-index eindigde 1,3% lager, de sterkste daling in meer dan een maand, waarbij alle aandelensectoren lager sloten. Aandelen uit de sector IT (-2,4%) gingen het hardst omlaag, na tegenvallende kwartaalberichten van onder andere het Amerikaanse chipbedrijf AMD (-10,6%). ASM International was met een winst van 5,4% de witte raaf op de beurs in Amsterdam dankzij puike kwartaalcijfers en vooruitzichten. Het kon echter niet voorkomen dat de AEX-index 1,5% lager de dag uitging. Kwartaalcijfers van onder andere UBS (-4,5%), Moncler (-2,6%) en Davide Campari-Milano (-18,5%), de maker van onder andere Aperol, gingen onderuit na tegenvallende kwartaalcijfers en/of vooruitzichten en drukten de stemming.

Rentes stijgen in Europa

Beleggers vluchtten echter niet naar veilige havens. De rentes op eurostaatsobligaties stegen over een brede linie. De Duitse tweejaarsrente steeg met maar liefst 12 basispunten naar 2,26%, de tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,39%. Inflatiecijfers uit Duitsland waren hoger dan verwacht (+0,4% tegenover +0,2% verwacht) en die verkleinen, in combinatie met de meevallende groeicijfers in de eurozone, de kans op snelle renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). De markt schat de kans op een renteverlaging van 50 basispunten bij de volgende beleidsvergadering van 12 december nu nog op slechts 27%. Wij gaan er echter van uit dat de ECB de beleidsrente in december met 25 basispunten zal verlagen.

Hogere rentes niet per se negatief

Hogere rentes zijn niet goed voor obligatiekoersen en niet gunstig voor de waardering van aandelen. Toch zien we liever sterke economische groeicijfers en een iets hogere inflatie (en rente) dan het tegenovergestelde. Bedrijfswinsten worden immers bepaald door (nominale) economische groei en zijn de belangrijkste steun onder de aandelenkoersen. We verwachten dat de financiële markten in het drukke kwartaalcijferseizoen, en in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, beweeglijk zullen blijven. De euro werd gisteren 0,6% sterker tegenover de dollar op 1,087 in reactie op de macrocijfers uit de eurozone en Duitsland.

Economie VS draait prima

De Amerikaanse economie is, volgens voorlopige cijfers, in het derde kwartaal met 2,8% gegroeid (omgerekend naar een periode van een jaar). Dat is iets minder dan de +3% in het tweede kwartaal en de verwachting van +2,9%. Tegelijkertijd is de (kern)inflatie in het afgelopen kwartaal gedaald van 2,8% naar 2,2%, iets hoger dan de verwachte +2,1%. Toch kunnen we concluderen dat een relatief hoge groei met een vertragende inflatie een prima omgeving is voor consumenten, bedrijven en beleggers. En ook in het vierde kwartaal draait de Amerikaanse economie, de grootste en belangrijkste in de wereld, nog prima. Volgens cijfers van loonstrookjesverwerker ADP zijn er in oktober 233.000 nieuwe banen bijgekomen, ruim het dubbele van de verwachte 111.000 en het hoogste aantal in meer dan een jaar. Dit cijfer wijst niet op een afkoelende arbeidsmarkt en economie. We plaatsen er wel een kanttekening bij: de arbeidsmarktcijfers van de afgelopen weken en maanden zijn sterk verstoord door stakingen en de orkanen Helene en Milton. Vrijdag volgt het officiële arbeidsmarktrapport van oktober.

Kwartaalcijfers bepalen stemming op Wall Street

Vooral de kwartaalcijfers bepaalden gisteren de stemming op Wall Street. Alphabet (+2,8%) werd beloond voor de uitstekende kwartaalcijfers, maar het aandeel AMD werd fors lager gezet. Het aandeel Super Micro Computer denderde ruim 30% omlaag na het bericht dat de accountant Ernst & Young opstapt en geen goedkeuring kan geven aan de kwartaalcijfers. Eli Lilly daalde ruim 6% op tegenvallende verwachtingen voor de rest van het jaar. Daartegenover stonden koerswinsten voor onder andere Visa (+2,9%) en Reddit (+42%) op beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. De S&P 500-index sloot 0,3% lager, de Nasdaq verloor 0,6% en de Dow Jones-index leverde 0,2% in.

Voorzichtige verwachtingen van Microsoft en Meta

Nabeurs presenteerden onder andere Microsoft en Meta Platforms hun kwartaalcijfers. Die waren in beide gevallen beter dan verwacht. De techbedrijven gaven echter wel voorzichtige verwachtingen af. In de nabeurshandel gingen de koersen van beide bedrijven rond de 3% omlaag. Wij blijven vooralsnog positief over aandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten, omdat daar de komende kwartalen de hoogste winstgroei is te verwachten. Tussentijdse koerscorrecties zijn heel normaal. In reactie op de prima macro-economische cijfers liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties op. De tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,18%, de tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,30%.

Chinese groei trekt iets aan

De inkoopmanagersindex van de Chinese productiesector is deze maand iets sterker gestegen dan verwacht, van 49,8 naar 50,1 punten (49,9 verwacht). Dit wijst op licht aantrekkende groei. Zouden de eerder aangekondigde stimuleringsmaatregelen dan al effect hebben? Dat lijkt met een iets te snelle conclusie, maar het ziet er wel iets beter uit voor de groei van China. De inkoopmanagersindex van de dienstensector is gestegen van 50 naar 50,2 punten. Dat is iets lager dan de verwachte 50,3 punten, maar bevestigt wel het beeld van voorzichtig aantrekkende groei van de tweede economie van de wereld. De samengestelde index is gestegen van 50,4 naar 50,8 punten.

Overwegend negatieve stemming in Azië

In reactie op de Chinese cijfers staat de Hang Seng-index in Hongkong 0,1% in de plus. De CSI 300-index is vrijwel onveranderd gesloten na een volatiele handelsdag. Het lagere slot van Wall Street en de koersdalingen van Microsoft en Meta Platforms in de nabeurshandel drukken het sentiment op de andere Aziatische beurzen. De Nikkei-index is 0,5% lager gesloten, mede door een iets sterkere yen na een opwaartse bijstelling van de groeiverwachting door de Bank of Japan. De Kospi-index is in Seoel 1,5% lager gesloten en de beurs van Taiwan verliest 0,5%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,7% lager, door de tegenvallende koersreacties op de cijfers van Microsoft en Meta Platforms. Wall Street zal vanmiddag naar verwachting dus lager openen. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% lager openen.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers eurozone (stijging van 1,7% naar 1,9% verwacht)
  • PCE-inflatiecijfers VS (vertraging kerninflatie van 2,7% naar 2,6% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere AXA, AP Moller-Maersk, Amazon, Anheuser-Busch, Apple, Arcadis, BNP Paribas, Bristol-Myers Squibb, Carlsberg, DSM-Firmenich, Eaton, ING Groep, Intel, Merck &Co, Shell, Stellantis, Total Energies en Uber.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.