Aandeel Tesla (+22%) stijgt ● Amerikaanse arbeidsmarktcijfers sterk ● Stemming in Europa bepaald door kwartaalcijfers
De aandeelhouders van Tesla vierden gisteren feest na de goed ontvangen kwartaalcijfers en positieve vooruitzichten voor volgend jaar. Het aandeel, één van de Magnificent 7-aandelen, steeg met maar liefst 22% en is daarmee terug op het niveau van begin deze maand. Grootaandeelhouder Elon Musk kon weer wat miljarden bijschrijven op zijn papieren winst. Heeft hij weer een leuk verhaal om aan Poetin te vertellen, met wie hij naar verluidt regelmatig belt. Rare wereld. Inmiddels weten we ook dat we niet alles moeten geloven wat Musk vertelt. Hij belooft regelmatig meer dan hij waarmaakt. Wordt vervolgt.
S&P 500 noteert licht hoger na drie dagen van koersverlies
De overige zes Magnificent-aandelen stegen gisteren minder dan 1%. Apple en Alphabet sloten zelfs licht lager. De S&P 500-index boekte na drie dagen van koersverlies weer een kleine winst van 0,2%, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+3,2%) waar Tesla deel vanuit maakt. De Nasdaq steeg 0,8%, maar de Dow verloor 0,3%. IBM (-6,2%) en Honeywell (-5,1%) waren de grootste verliezers in de oudste Amerikaanse aandelenindex.
Amerikaanse arbeidsmarkt onverminderd sterk
Gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie geven weinig aanleiding om snelle renteverlagingen door de Fed te verwachten. Het aantal nieuwe ww-aanvragen is vorige week gedaald van 242.000 naar 227.000 en de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau S&P Global is gestegen van 54 naar 55,3 punten (composite index). Analisten rekenden op een daling naar 53,8 punten. Niemand heeft het meer over recessieangst. Na de rentestijging in de voorgaande dagen daalde de Amerikaanse tienjaarsrente gisteren weer met 3 basispunten naar 4,21%. Heel veel ruimte naar boven zien we op de korte termijn niet voor de lange rente in de VS.
Zwakke groei en aanhoudende desinflatie in Europa
Dat geldt ook voor de rentes in Europa. Een zwakke economische groei en aanhoudende desinflatie weerhouden rentes ervan om verder op te lopen. Gisteren daalde de Duitse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 2,27%. De inkoopmanagersindex van de eurozone is deze maand volgens voorlopige cijfers een fractie gestegen, van 49,6 naar 49,7 punten, in lijn met de verwachting. Dit wijst nog steeds op zijn best op stagnatie van de groei in de eurozone. Verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank zijn hard nodig om de groei weer wat aan te jagen. Een heel klein lichtpuntje is dat de Duitse inkoopmanagersindex van de productiesector deze maand is opgeveerd van 40,6 naar 42,6 punten. Dat is iets beter dan de verwachte 40,8 punten en wijst, met een beetje hoop, op uitbodeming.
Kwartaalcijfers wisselend ontvangen
De stemming op de Europese beurzen werd gisteren vooral bepaald door kwartaalcijfers, die wisselend werden ontvangen. Cijfers van onder andere Hermès (+1%), Renault (+4,7%), Unilever (+2,9%) en BE Semiconductor (+5,7%) werden goed ontvangen. Michelin (-8,2%), Metso (-6,2%) en Stora Enso (-3,5%) werden afgestraft voor tegenvallende resultaten. Per saldo sloot de Stoxx Europe 600-index vrijwel onveranderd. Met een winst van 0,67% was de Amsterdamse AEX-index de best presterende grotere Europese beurs. Ook wel weer eens leuk. De euro werd iets sterker op 1,081 tegenover de dollar. In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwachten we toenemende volatiliteit op de financiële markten, ook op de valutamarkt.
Gemengd beeld in Azië
Na de redelijk positieve handelsdag op Wall Street is het beeld op de Aziatische beurzen vanmorgen wat gemengd. In aanloop naar de Japanse verkiezingen, dit weekend, noteert de Nikkei-index vanmorgen 0,9% lager. De Chinese beurzen doen het beter met een winst van 1,1% voor de Hang Seng-index op het moment van schrijven. De CSI 300-index noteert ook 1,1% in de plus. De beurs van Taiwan is 0,7% hoger gesloten maar de Koreaanse Kospi-index verliest 0,1%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices (termijncontracten) noteren op het moment van schrijven onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week naar verwachting licht lager openen.
Agenda van vandaag
- IFO-index, de vertrouwensindex van Duitse ondernemers
- Amerikaanse cijfers over de orders voor duurzame goederen
- Sentimentindices van de universiteit van Michigan.
- Kwartaalcijfers van onder andere Colgate-Palmolive, Eni, Holcim, Mercedes-Benz, Sanofi en Signify
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.