Beurs vandaag

Beleggers houden rekening met winst Trump ● Europees cijferseizoen valt tegen ● Amerikaanse bedrijven laten wel sterke cijfers zien

|
Terug naar overzicht

De Europese aandelenbeurzen sloten bij zo'n 20% lager dan gemiddelde omzetten met kleine verliezen. De Stoxx Europe 600-index noteerde bij het luiden van de slotbel 0,2% lager bij gebrek aan richtinggevend macronieuws. Beleggers sorteren alvast een beetje voor op de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november.

Amerikaanse economie blijft ‘vliegen’

Rentes liepen gisteren in Europa nog iets verder op, doordat beleggers hun renteverwachtingen van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) bijstellen. Een goed draaiende Amerikaanse economie, die nog helemaal niet lijkt te landen, maakt het minder noodzakelijk voor de Fed om de rente snel verder te verlagen. Dit heeft de Amerikaanse rentes de afgelopen dagen opgestuwd en heeft ook z’n uitwerking gehad op de Europese obligatiemarkt. Gisteren steeg de Duitse tienjaarsrente, de graadmeter in de eurozone, met 4 basispunten naar 2,32%. Rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven (-1,5%) en beursgenoteerde vastgoed aandelen (-1,2%) hadden het meeste last van de iets hogere rentes.

Koers softwarebedrijf SAP (+2,1%) op ‘all-time high’

De sector IT (+!) stond gisteren bovenaan, gesteund door de goede cijfers van het Duitse softwarebedrijf SAP (+2,1%) dat werd beloond met koerswinst en sloot op een nieuw ‘all- time high’. SAP is nu het meest waardevolle (€264 miljard) IT-bedrijf van Europa en is ASML voorbij gestreefd. Het Europese cijferseizoen valt tot nu toe een beetje tegen. Van de 56 bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, heeft slechts 48% de winstverwachting van analisten overtroffen, met gemiddeld 2,9%. Ongeveer 40% heeft een lager dan verwachte winst gepresenteerd. Wij zijn nog steeds niet enthousiast over de winstgroeivooruitzichten van Europese bedrijven en houden vast aan een onderweging in onze beleggingsstrategieën ten gunst van Amerikaanse aandelen.

Beleggers prijzen voorzichtig een overwinning van Trump in

De euro verzwakte gisteren nog iets verder tegenover de dollar (-0,1%) op 1,081 (EUR/USD). Het renteverschil tussen de VS (Fed) en Europa (ECB) zal voorlopig nog in het voordeel van de VS blijven en dit steunt de dollar. Beleggers prijzen voorzichtig een overwinning van Trump in, wat een inflatoir effect zal hebben, rentes langer hoog zal houden en dus de dollar relatief sterk.

De koersbewegingen op Wall Street waren gisteren beperkt door gebrek aan richtinggevend macronieuws. Regionale inkoopmanagersindices van Richmond en Philadelphia kwamen iets hoger uit dan verwacht. De S&P 500-index sloot 0,05% lager, de Nasdaq pluste 0,2% en de Dow Jones Industrial-index sloot vrijwel onveranderd. Sterke kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse bedrijven namen de zorgen over hogere rentes wat weg. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 1 basispuntje naar 4,21%, het hoogste niveau sinds juli en biedt naar onze mening weer een aantrekkelijk instapniveau.

Enkele Amerikaanse bedrijven laten sterke cijfers zien

Onder de individuele aandelen was General Motors het best presterende aandeel in de S&P 500-index, met een winst van 9,81%, nadat het bedrijf een solide vraag uit de VS signaleerde voor zijn voertuigen met de hoogste marges. En ook beter dan verwachte resultaten rapporteerde voor het laatste kwartaal. Philip Morris International steeg 10,47% nadat het de winstverwachting voor dit jaar opwaarts heeft bijgesteld. Tot nu toe presteerden de S&P 500-bedrijven die beter dan geschatte winstcijfers over het derde kwartaal rapporteerden gemiddeld 1,74% beter dan de benchmark op de dag van de publicatie van de resultaten, volgens gegevens verzameld door nieuwsdienst Bloomberg. Dat is het hoogste percentage in de gegevens van Bloomberg die teruggaan tot 2019. Goede cijfers worden dus goed beloond door beleggers.

Hernieuwd enthousiasme op Chinese beurzen

De stemming op de Chinese aandelenbeurzen zit er vanmorgen weer goed in. Berichten over het advies van een Chinese staat-gerelateerde 'denktank' om met $281 miljard aan nieuwe uit te geven staatsobligaties een marktstabiliteitsfonds op te zetten wordt door beleggers goed ontvangen. Volgens mij is dit oud nieuws, maar toch. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 1,7% hoger, de CSI 300-index koerst 0,9% hoger. De stemming op de andere Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. De Japanse Nikkei-index verliest 0,8%, de Koreaanse Kospi-index plust daarentegen 1,4% en de beurs van Taiwan is 0,8% lager gesloten.

De futures (termijncontracten) op Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,1% lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Index van het consumentenvertrouwen in de eurozone
  • Cijfers over de verkopen van bestaande Amerikaanse woningen in september
  • Kwartaalcijfers van o.a. Thales, Roche, Akzo Nobel, Iberdrola, Reckit Benckiser, Air Liquide, Heineken, Boeing, Coca Cola, WPP, Prudential, Kering, Carrefour, Tesla, ServiceNow en IBM

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.