Beurs vandaag

ASML (-5%) duikelt verder ● Nvidia herstelt 3% ● TSMC maakt investeringsplannen bekend

|
Terug naar overzicht

Na de koersdreun van dinsdagmiddag duikelde de koers van zwaargewicht ASML gisteren met nog eens 5% omlaag en drukte de AEX-index naar een verlies van 0,7%. De Amsterdamse beurs was daarmee de slechtst presterende van de grote Europese beurzen. Buiten de groei van de vraag naar AI-gerelateerde chips om gerekend, blijkt de vraag naar semiconductors minder snel te herstellen dan verwacht/gehoopt.

Op de beurs in Parijs stond de koers van een ander zwaargewicht onder druk: het aandeel LVMH (-3,7%) daalde voor de vijfde dag op rij na tegenvallende cijfers en vooruitzichten. Er worden vooral minder tasjes en andere luxe artikelen in China verkocht. Mede door het koersverlies van LVMH sloot de CAC 40-index in Parijs gisteren 0,4% lager en staat dit jaar op een verlies van 0,7%. Niet best. Meer over ASML en LVMH hoor je in de nieuwe aflevering van Blik op de Beursweek.

Engelse inflatiecijfers vallen lager uit dan verwacht

Positieve uitschieter was de Engelse FTSE 100-index, die in Londen 1% hoger sloot na lager dan verwachte Engelse inflatiecijfers van september. Rentes op Engelse staatsobligaties daalden fors nu de kans op renteverlagingen door de Bank of England is toegenomen. De markt rekent op een renteverlaging in zowel november als december. Voor het inflatiecijfer rekende de markt op slechts één renteverlaging voor het einde van het jaar. Hierdoor verzwakte het pond, wat gunstig is voor Britse exportbedrijven. Een andere positieve uitschieter was de Spaanse beurs. De IBEX-index sloot in Madrid 0,6% hoger, op het hoogste niveau in meer dan 14 jaar. Het gaat dus lang niet overal slecht op de Europese beurzen.

SAP is nu het waardevolste IT-bedrijf in Europa

De Stoxx Europe 600-index sloot per saldo 0,2% lager. Mede door het koersverlies van ASML, waardoor het Duitse SAP nu het waardevolste (naar marktkapitalisatie) Europese IT-bedrijf is geworden, droeg de IT-sector (-1,6%) gisteren de rode lantaarn. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,1%) profiteerden van de lagere rentes. Rentes op het Europese vasteland werden door de Britse rentes mee omlaag gedrukt. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,18%. De euro verzwakte met 0,2% naar 1,087 tegenover de dollar.

Amerikaanse economie draait relatief sterk

De sterke dollar is het toonbeeld van de relatief sterk draaiende Amerikaanse economie, helemaal in vergelijking met de Europese. Niet alleen de Amerikaanse economie draait beter dan die van Europa, ook de winstgroei(verwachtingen) van Amerikaanse bedrijven is beter. De Amerikaanse banken, die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, zijn op een enkele uitzondering na, veel beter dan verwacht en bevestigen het beeld van een prima draaiende economie. Een aantal banken heeft de reserveringen voor de stroppenpot zelfs verlaagd. Gisteren kwam zakenbank Morgan Stanley met veel beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. Het aandeel werd beloond met een stijging van 6,5% en sloot op een ‘all-time high’. Na een licht lagere opening herstelde de koersen op Wall Street en sloot de S&P 500-index op een winst van 0,5%. Daarmee werd een deel van het verlies van dinsdag hersteld.

Koers AI-chipfabrikant Nvidia herstelt 3%

De Nasdaq herstelde 0,3%, mede door het ruim 3% koersherstel van zwaargewicht Nvidia. Beleggers, en wij ook, zijn ervan overtuigd dat de vraag naar hun AI-chips sterk is en blijft, en dat de groeivertraging van ASML vooral wordt veroorzaakt door een tegenvallend groeiherstel van eenvoudigere chips. De Dow Jones Industrial-index steeg met een winst van 0,8% naar een nieuwe recordstand. De Russell 2000-index, met daarin Amerikaanse mid- en smallcapbedrijven, knalde 1,6% omhoog naar het hoogste niveau sinds 2021. Een signaal dat beleggers achterblijvers oppikken en de rally verder verbreedt. Al eerder dit jaar hebben we het gewicht van mid- en smallcapaandelen in onze beleggingsstrategieën iets verder aangezet, en dat begint zich nu voorzichtig uit te betalen. De wereldwijde aandelenindex (MSCI AC World index, total return in euro) herstelde gisteren 1,3%, maar sloot net onder de recordstand van maandag. Toch valt er met een koerswinst van ruim 20% dit jaar voor wereldwijde aandelenbeleggers tot nu toe helemaal niets te klagen. Amerikaanse aandelen steken er weer eens met kop en schouders bovenuit. Dat zien we niet snel veranderen.

Beeld op Aziatische beurzen is gemengd

Ondanks het herstel op Wall Street gisteravond is het beeld op de Aziatische beurzen vanmorgen gemengd. Al zie ik wel overwegend groene koersen oplichten op mijn Bloomberg-scherm. De Japanse Nikkei-index noteert vrijwel onveranderd, ondanks tegenvallende handelscijfers van september, de Hang Seng-index plust 0,4% en de Chinese CSI 300-index staat op een klein verlies van 0,1%. De beurs van Taiwan is 0,2% hoger gesloten. De Taiwanese chipmaker TSMC, en hele grote klant van ASML, publiceerde zojuist, nabeurs, kwartaalcijfers. Die lijken op het eerste gezicht beter dan verwacht, maar we wachten vooral op de toelichting over hun investeringsplannen (o.a. ASML-machines dus). Die verwachten we pas in de persconferentie na 20 uur onze tijd. De Koreaanse Kospi-index staat op het moment van schrijven op een verlies van 0,1%.

De futures (‘termijncontracten’) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven een fractie lager dan het slot van gisteravond en wijzen op een vlakke tot licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone van september
  • De wekelijkse ww-aanvragen in de VS en Amerikaanse winkelverkoopcijfers
  • Rentebesluit van de Europese Centrale Bank
  • Kwartaalcijfers van onder andere Nordea Bank, ABB, Nokia, EQT, Blackstone en Netflix

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.