ASML verrast negatief ● Wall Street in het rood ● Europa voelt Chinese zwakte
De stilte voor de storm aan kwartaalcijfers is voorbij, het feest gaat weer beginnen! Met name Amerikaanse banken en techbedrijven kunnen zo snel na de afsluiting van het kwartaal al hun resultaten publiceren. Die waren tot gistermiddag overwegend positief, tot ASML door een foutje te vroeg met de cijfers kwam. Onder andere het orderboek viel zwaar tegen.
Tegenvallende cijfers duwen Wall Street in het rood
Samen met twijfels of Nvidia nieuwe exportbeperkingen krijgt opgelegd, leidden de tegenvallende cijfers van ASML (-15,6%) tot een flinke dip voor de halfgeleidersector en de brede aandelenmarkt. Toen bleek dat ook de resultaten van LVMH tegenvielen, was de toon wel gezet. Geen nieuw record voor de S&P 500-index, maar een verlies van 0,8%. Chipaandelen uit de Nasdaq (-1,0%) waren even niet populair; het kan verkeren. De Philadelphia Semiconductor-index sloot 5,1% lager. De stemming op Wall Street werd ook gedrukt door dalende koersen van olie- en luxegoederenbedrijven, na tegenvallende cijfers van L'Oréal en LVMH. De grote gemene deler is China, waar de kern van de vertraging lijkt te liggen. De Amerikaanse banken hebben daarentegen overwegend beter dan verwachte kwartaalcijfers gepresenteerd tot op heden. De Dow Jones Industrial-index eindigde 0,8% lager.
De Amerikaanse obligatiemarkt had wat in te halen, na de sluiting op maandag vanwege de viering van Columbus Day. De 10-jaarsrente daalde 7 basispunten naar 4,03%. De verwachting dat de centrale bank, de Fed, de beleidsrente geleidelijk zal verlagen met een kwart procent per vergadering is nog intact. Dit blijft een belangrijke onderbouwing van onze visie dat er ruimte blijft voor goede aandelenrendementen.
Kwakkelend China drukt op Europese resultaten
Ook de Europese aandelenbeurzen hadden aan het eind van de dag last van de tegenvallende resultaten. Zwaargewicht ASML drukte op de AEX (-2,5%), maar ook op de Stoxx Europe 600-index (-0,8%). De negatieve impact van de andere Europese zwaargewicht LVMH, die nabeurs met tegenvallende cijfers kwam, wordt pas vandaag zichtbaar. Voor Europese bedrijven is het belangrijk dat naast de eigen economie, ook die van China als belangrijk exportland weer aantrekt. De eerste signalen van Europese bedrijven wijzen daar in ieder geval niet op. Extra monetaire impulsen zijn daarom meer dan welkom. We verwachten dan ook dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de beleidsrente verder zal verlagen.
In aanloop naar het rentebesluit daalde de Duitse tienjaarsrente 5 basispunten naar 2,22%. We verwachten dat de lange rentes in de VS en Europa de komende maanden redelijk stabiel zullen blijven, maar dat de korte rentes nog wat verder zullen dalen.
Bedrukte stemming op Aziatische beurzen
Beleggers in China laten de overheidsstimulering even voor wat het is en laten zich leiden door de lagere koersen op Wall Street. De Hang Seng-index noteert vanmorgen in Hongkong 0,1% lager, in China koerst de CSI 300-index 1% lager. Na de afstraffing van de chipsector op Wall Street gisteravond, is de stemming op de meeste Aziatische beurzen vanmorgen gedrukt. De techsector speelt ook daar een belangrijke rol. De Nikkei-index staat 1,8% lager, de beurs van Taiwan is 1,2% lager gesloten en de Kospi-index staat in Seoel 0,8% lager.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven een fractie hoger dan het slot van gisteravond en wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen hebben nog wat negatief nieuws te verwerken en zullen naar verwachting lager openen.
Agenda van vandaag
- Kwartaalcijfers van onder andere Abbott Laboratories, US Bancorp, Morgan Stanley en PPG Industries.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.