Beurs vandaag

Techaandelen (+0,9%) in trek ● Nvidia (+2,4%) kan chip-vraag niet aan ● China gaat extra stimuleren

|
Terug naar overzicht

Dat de S&P 500-index (+0,8%) gisteravond maar weer eens op een nieuwe recordstand sloot, was een mooie opsteker. Vooral techaandelen uit de Nasdaq (+0,9%) waren gevraagd, onder aanvoering van beurslieveling Nvidia (+2,4%) dat de vraag naar hun nieuwe AI-chips volgens berichten nauwelijks aankan. Het aandeel sloot op een nieuw ‘all-time high’ ($138,07). Vooralsnog is de groei van de IT-sector er nog niet uit; we verwachten dat dit in de komende kwartalen aanhoudt.

Kwartaalcijfers banken beter dan gedacht

De stemming op Wall Street werd gisteren verder gesteund door de beter dan verwachte kwartaalcijfers die een aantal Amerikaanse banken tot nu toe hebben gepresenteerd. De lat voor het derde kwartaal ligt wel redelijk laag nadat analisten hun winstgroeiverwachtingen in de afgelopen maanden neerwaarts hebben bijgesteld. Nu moet ik wel zeggen dat uit ervaring blijkt dat veel analisten achter de kar aanlopen en koersdoelen afgeven op basis van recente koersontwikkelingen. Je kunt er wat dat betreft niet veel mee…

Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws was het zoals gezegd vooral het enthousiasme voor chipaandelen dat de stemming gisteren op de beurs in New York bepaalde. Onder aanvoering van Nvidia sloot de Philadelphia Semiconductor-index 1,8% hoger. De Dow Jones Industrial-index eindigde 0,5% hoger. Met uitzondering van olieaandelen (-0,1%), die daalden door de lagere olieprijs (-2%), sloten alle aandelensector gisteren in de plus, de IT-sector (+1,4%) aan kop. De rally op de aandelenbeurzen zal een vervolg krijgen wanneer de bedrijfswinsten blijven meevallen en centrale banken de geldkraan weer wat verder open draaien. Veel ingewikkelder dan dat is het niet. De Amerikaanse obligatiemarkt was gisteren gesloten vanwege de viering van Columbus Day.

Chinese stimulering goed voor Europese aandelen

Ook de Europese aandelenbeurzen zijn positief aan de nieuwe week begonnen en eindigden gisteren zonder uitzondering met koerswinst: de Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,5%. Berichten dat China in de komende drie jaar voor omgerekend $847 miljard aan speciale obligaties gaat uitgeven om daarmee de economie te stimuleren, viel goed bij beleggers. In afwachting van de start van het kwartaalcijferseizoen van grote Europese bedrijven zoals onder andere ASML (woensdag) en LVMH (vandaag), zit de stemming er bij beleggers redelijk goed in. Voor Europese bedrijven is het belangrijk dat naast de eigen economie, die van het belangrijke importland China weer aantrekt. Volgens nieuwsdienst Bloomberg verkeert de Duitse economie, de grootste van Europa, momenteel in een milde recessie en zal dit jaar niet groeien. Extra monetaire impulsen zijn daarom meer dan welkom. We verwachten dat de ECB donderdag de beleidsrente verder zal verlagen.

In aanloop naar het Europese rentebesluit, én omdat Amerikaanse obligatiehandelaren genoten van een extra lang weekend, maakten Europese obligatiebeleggers gisteren een pas op de plaats. De Duitse tienjaarsrente steeg 1 basispuntje naar 2,28%. We verwachten dat de lange rentes in zowel de VS als Europa de komende maanden niet veel van hun plaats zullen komen. De korte rentes zullen naar verwachting nog wat verder dalen.

Chinese export valt vies tegen

Beleggers kunnen vanmorgen pas reageren op de gisteren bekendgemaakte Chinese exportcijfers van september. De groei van 2,4% (jaar op jaar) is veel minder dan de verwachte +6%. De import is vorige maand met 0,3% gestegen, minder dan de verwachte +0,8%. Er wordt dan ook met smart gewacht op nieuwe stimuleringsmaatregelen. En dan niet slechts de aankondiging ervan, maar vooral de daadwerkelijke uitvoering. Daarop moet nog even worden gewacht. Beleggers hebben een hekel aan wachten en zetten de Chinese beurzen vanmorgen lager. De Hang Seng-index noteert in Hongkong op het moment van schrijven 2,3% lager. De CSI 300-index noteert 1,3% lager.

Na de recordjacht op Wall Street gisteravond is de stemming op de overige Aziatische beurzen vanmorgen wel positief. Chipaandelen zoals die van TSMC zijn gevraagd. De Japanse Nikkei-index koerst 1,1% hoger, de beurs van Taiwan is 1,6% hoger gesloten. De olieprijs keldert vanmorgen bijna 4% op een bericht dat Israël niet van plan zegt te zijn om olie-installaties in Iran te beschieten. Hebben handelaren weer een mooi verhaal om op te speculeren. Succes.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven een fractie hoger dan het slot van gisteravond en wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen na de nieuwe records op Wall Street gisteravond naar verwachting hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje
  • Industriële productiecijfers van de eurozone
  • Inkoopmanagersindex van de regio New York
  • Kwartaalcijfers verwachten we van onder andere LVMH, Ericsson, Bank of America, Johnson & Johnson, Goldman Sachs, United Health, State Street, Citigroup, Vinci, Christian Dior en Rio Tinto

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.