Inflatie VS iets hoger dan verwacht ● AMD: 'enorme vraag naar AI-chips' ● MSCI AC World-index op recordstand
Allereerst even de aandacht voor de Podcast Blik op de beursweek #64. Door omstandigheden waren we een paar weken afwezig, maar zijn nu terug met een extra lange aflevering waarin we de onze visie op financiële markten bespreken.
Inflatie VS fractioneel hoger dan verwacht
Beleggers zaten gisteren met hun neus tegen het computerscherm om de laatste Amerikaanse inflatiecijfers maar niet te hoeven missen. Om 14.30 uur rolden ze dan eindelijk over het scherm. Nou, daar gaat-ie: de inflatie is vorige maand in VS met 0,2% gestegen ten opzichte van augustus. Dat is 0,1% meer dan werd verwacht. Op jaarbasis was er een stijging van 2,4%, iets minder dan de 2,5% in augustus, maar ook 0,1% meer dan verwacht. De kerninflatie, zonder de prijsverandering van voedsel en energie, is aangetrokken van 3,2% naar 3,3% terwijl analisten rekenden op een gelijk niveau van 3,2%. Paniek in de tent! Want wat betekent dit voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’? Zullen ze nu wel snel verder gaan met het verlagen van de rente om misschien niet? 'Gelukkig' werden op hetzelfde moment de wekelijkse ww-aanvragen gepubliceerd. Dat waren er 258.000, veel meer dan de verwachte 230.000. Betekent dit dat de arbeidsmarkt dan toch verder verzwakt en de Fed de rente wel snel verder zal verlagen?
Beetje inflatie is goed voor de schuldenberg
Even een beetje nuance. Beleggers zijn er namelijk bijzonder goed in om het laatste cijfer te bestempelen als het meest belangrijke of zelfs cruciale cijfer. Je moet toch ergens op handelen nietwaar? We gaan ervan uit dat het laatste stukje van de weg naar 2% inflatie, het streefniveau van de Fed, langzaam zal gaan en soms met een 'hobbeltje'. Is dat erg? Nee, je hebben liever een economie die goed draait met een beetje vraaggedreven inflatie. Dat is goed voor het weg-infleren van de schuldenberg en de groei van de nominale winsten van bedrijven. Van mij hoeft de inflatie in de VS helemaal niet veel verder meer te dalen.
Maar hoe zit het dan met die ww-aanvragen? Geen paniek. Die zijn afgelopen week vooral omhoog geschoten als gevolg van stakingen (o.a. bij de havens aan de westkust) en door de storm Helena. Dit is tijdelijke stijging van de ww-aanvragen, geen structurele.
'Bull steepening' positief voor beleggers
Het duurde even voordat dit bij beleggers en algo-computers was verwerkt. Aan het einde van een beweeglijke handelsdag slot de Amerikaanse tweejaarsrente 6 basispunten lager op 3,96% in anticipatie op verdere renteverlagingen door de Fed. De tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 4,06%. We noemen dit een 'bull steepening' van de yieldcurve. Positief voor obligatie- en aandelenbeleggers. We verwachten dat de Fed zowel volgende maand als in december de beleidsrente met een kwartje (0,25%) zal verlagen. Daar doen de cijfers van gisteren niets aan af.
Aandeel Nvidia noteert 1,6% hoger
Op Wall Street maakten aandelenbeleggers even een pas op de plaats. De S&P 500-index boekte nog geen 45ste record dit jaar, maar sloot 0,2% lager. De Nasdaq sloot 0,05% in de min, maar Nvidia eindigde wel weer 1,6% hoger. Positieve berichten van de topvrouw van chipmaker AMD bevestigen de aanhoudende en steeds grotere vraag naar AI-chips.
Nieuw record voor MSCI AC World-index
De Dow Jones Industrial-index sloot 0,14% lager. Door de iets sterkere dollar en de winsten eerder op de dag in Azië, sloot de MSCI All Country World-index gisteren wel weer op een nieuwe recordstand een noteert dit jaar al een winst van 19,5%. Een gespreide obligatiebenchmark noteert slechts 2,87% hoger, waardoor het rendementsverschil is opgelopen naar 16,4%, bijna gelijk aan de top in juli van dit jaar. We verwachten dat aandelen nog wel even kunnen outperformen ten opzichte van obligaties en hanteren daarom een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties in onze beleggingsstrategieën.
Veel Europese beurzen in mineur
De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren met kleine verliezen in reactie op de lagere opening van Wall Street. De Stoxx Europe 600-index daalde 0,2%. Olieaandelen veerden op met de hogere olieprijs (+3,6%), Aandelen uit de sector industriegoederen (-1,1%) droegen de rode lantaarn. Het verschil in rendement tussen de S&P 500-index (+24,3%) en de Stoxx Europe 600-index (11,7%) is dit jaar opgelopen naar ruim 12,5% (total return in euro's). De reden: groeiaandelen vinden we in de VS en nauwelijks in Europa. Het gewicht van Amerikaanse aandelen in de wereldwijde aandelenindex is opgelopen tot zo'n 70% waardoor andere regio's zoals Europa, Japan en opkomende markten nauwelijks relevant meer zijn. Voor ons begint de werkdag eigenlijk pas om 15.30 uur wanneer Wall Street opent.
In afwachting van de start van het kwartaalcijferseizoen is de stemming op de beurzen in Azië vanmorgen gemengd. De Japanse Nikkei-index noteert 0,5% hoger, de CSI 300-index verliest 1,8%. In Hongkong wordt vandaag niet gehandeld vanwege de viering van een feestdag. De beurs van Taiwan is 1,1% hoger gesloten, de Koreaanse Kospi-index noteert een minnetje van 0,1%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. Beleggers zijn in afwachting van de start van het kwartaalcijferseizoen. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week naar verwachting iets hoger openen.
Agenda van vandaag
- Nederlandse handelscijfers van augustus
- Definitieve Duitse inflatiecijfers van september
- Amerikaanse producentenprijsinflatiecijfers
- Sentimentsindices van de universiteit van Michigan
- Kwartaalcijfers van Bank of New York Mellon, Wells Fargo & Co., JPMorgan Chase en Blackrock
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.