Beurs vandaag

Recordjacht S&P 500 niet te stoppen ● Alphabet onder druk ● meer Chinese stimulering verwacht

|
Terug naar overzicht

De harde wind waar wij vandaag mee te maken hebben, is niets vergeleken met de orkaan Milton die sinds vannacht over Florida raast. Volgens de laatste berichten is er veel schade en zijn er helaas ook slachtoffers te betreuren. Hopelijk valt de verdere schade voor de Amerikanen mee. Hierna zal er weer veel moeten worden hersteld, waarvan de bouwmarkten zullen profiteren. Elk nadeel heeft z'n voordeel.

Weer nieuw record voor S&P 500-index

Vlak voordat de orkaan aan land kwam, sloot de S&P 500-index gisteravond voor de 44e keer dit jaar op een nieuwe recordstand. Onder aanvoering van aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (+1%) en IT (+1%), boekte de index een winst van 0,7%. In aanloop naar de Amerikaanse inflatiecijfers van september, zat de stemming er op Wall Street goed in. De Nasaq-index steeg 0,6%, de Dow Jones-index klom 1%. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank, de Fed, bleek dat niet alle bestuursleden voor een renteverlaging van 50 basispunten waren. Er is nog steeds een kans dat de inflatie niet snel verder zal vertragen. De markt prijst een renteverlaging van 25 basispunten in november inmiddels op 85%. In december zou er dan nog een verlaging met een kwartje komen. Dat lijkt ons nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. Dan hebben we dus te maken met een redelijk goed draaiende Amerikaanse economie, waarbij de geldkraan verder wordt opengedraaid. Een prima omgeving voor beleggers.

In aanloop naar de inflatiecijfers van vanmiddag, liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties op. De tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,02%, de tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,07%.

Boeing en Alphabet onder druk

Het aandeel Boeing daalde met 3,4% nadat de onderhandelingen om een einde te maken aan een staking die al bijna een maand duurt, zijn mislukt. De vliegtuigbouwer trekt zijn aanbod in met de mededeling dat de vakbond zijn voorstellen niet serieus in overweging heeft genomen. Los daarvan overweegt S&P Global Ratings om de ‘credit rating’ van het bedrijf te verlagen naar ‘junk’. Oftewel een negatieve waardering van de kredietwaardigheid. De koers van Alphabet daalde 1,5%. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een federale rechter meegedeeld dat het overweegt Google aan te bevelen om delen van zijn activiteiten te verkopen. De redenering van het Department of Justice is dat een opsplitsing van de zoekgigant de schade zal verminderen die wordt veroorzaakt door zijn monopolisering van de online zoekmarkt. Wordt vervolgd…

Duitse beurs doet het best goed, ondanks alle ellende

Ondanks koersverliezen op de Chinese beurzen eerder op de dag, was de stemming op de Europese beurzen gisteren best aardig. Ook aandelen van autofabrikanten en luxegoederenproducenten, die veel exporteren naar China, waren gevraagd. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,7% hoger. Alle grote Europese aandelenbeurzen en alle aandelensectoren eindigden in de plus. Zou er al genoeg negatief nieuws zijn verwerkt in de koersen? Er is overigens wel een groot verschil in rendement tussen de landen. Zo staat de Duitse DAX-index dit jaar, ondanks alle ellende rond de autofabrikanten, op een winst van bijna 15%. De Franse CAC 40-index staat daarentegen slechts 0,2% hoger. De AEX-index is dit jaar tot nu toe met een winst van 16,4% de beste presterende beurs.

Bayer daalt 7% door zaak tegen Monsanto

Het aandeel Continental AG steeg op de beurs in Frankfurt met 7,2%, nadat de bandenfabrikant analisten geruststelde over de winstverwachtingen. Het aandeel Bayer AG daalde 7% nadat het hoogste gerechtshof in de Amerikaanse staat Washington aangaf dat het een beslissing zou herzien om een juryuitspraak van $185 miljoen tegen dochterbedrijf Monsanto te verwerpen. Op de Europese obligatiemarkt was het gisteren erg kalm. De Duitse tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 2,26%. We gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week de beleidsrente met nog eens 0,25% zal verlagen. Goed nieuws voor beleggers.

Meer Chinese stimulering verwacht

Na de forse correctie van gisteren, veren de Chinese aandelenbeurzen vanmorgen weer sterk op. Er is blijkbaar toch nog vertrouwen dat de Chinese regering zal doorpakken met meer stimuleringsmaatregelen. Zaterdag wordt de aankondiging van een groot fiscaal pakket verwacht met een omvang van omgerekend net geen $300 miljard. De stemming op de Chinese beurzen kreeg ook steun van het bericht dat banken de mogelijkheid zouden krijgen om met geleend geld aandelen en obligaties te kopen. Het gaat om een bedrag van omgerekend $71 miljard en is onderdeel van het vorige week aangekondigde liquiditeitsprogramma. De Hang Seng-index staat vanmorgen 2,9% hoger, de CSI 300 index stijgt 1,4%.

Positieve stemming in Azië

De stemming op de meeste andere Aziatische beurzen is ook positief na de recordjacht op Wall Street. De Nikkei-index noteert in Tokio 0,3% hoger. De yen wordt iets zwakker op 149,3 tegenover de dollar ondanks iets hoger dan verwachte producentenprijscijfers van september (+2,8% tegenover +2,6% verwacht). De beurs van Taiwan is vandaag gesloten vanwege een feestdag, de Kospi-index staat in Seoel op een winst van 0,3%.

In afwachting van de inflatiecijfers vanmiddag om half drie, noteren de futures op de Amerikaanse aandelenindices vanmorgen 0,1% lager en wijzen op een vlakke tot licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting iets hoger openen, in reactie op de rally op Wall Street gisteravond.

Agenda van vandaag

  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
  • Inflatiecijfers VS van september (daling van 2,5% naar 2,3% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Domino's Pizza en Delta Airlines

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.