Chinese beurzen weer open ● winstnemingen op Magnificent 7 ● overnamenieuws in Europa
Na een week lang gesloten te zijn geweest vanwege de viering van de Golden Week, zijn de beurzen op het vasteland van China vanmorgen weer open. De koersuitslagen zijn zoals je had kunnen verwachten. De CSI 300-index, met de grootste bedrijven van de beurzen van Shanghai en Shenzhen, noteert ruim 5,5% hoger.
Beleggers schuiven geld van Hongkong naar China
In Hongkong, waar in de afgelopen week een paar dagen wel kon worden gehandeld en de rally doorzette, staat de Hang Seng-index op een verlies van 7%. Beleggers schuiven geld van de beurs van Hongkong naar het vasteland. De CSI 300-index opende vanmorgen zelfs 11% hoger dan de slotkoers van 30 september, viel terug tot een plus van een paar procent en loopt nu dus weer wat op. Er is veel twijfel over de houdbaarheid van de rally op de Chinese aandelenbeurzen, nu verdere stimuleringsmaatregelen en een verduidelijking van de eerdere maatregelen uitblijven. Voor een continuering van de rally zijn meer stimuleringsmaatregelen noodzakelijk. Blijven die uit, dan ligt een rondje winstnemingen op de loer. Vooralsnog hanteren we een neutrale weging van Chinese aandelen in onze beleggingsstrategieën. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen wat bedrukt, na het lagere slot van Wall Street gisteravond. De Nikkei-index koerst 1,2% lager, de Kospi-index verliest 0,5% in Seoel en de beurs van Taiwan noteert 0,6% in de min.
Winstnemingen op Amerikaanse techaandelen
De koersen van Amerikaanse techaandelen stonden gisteren onder druk op Wall Street door een rondje winstnemingen. De S&P 500-index daalde 1%, de Nasdaq sloot 1,2% lager en de Dow Jones-index verloor 0,9%. Berichten dat Alphabet (-2,4%), het moederbedrijf van onder andere Google, meer concurrentie zou moeten toestaan op zijn Play Store drukte op de koers. Amazon (-3,1%) lag onder druk door een adviesverlaging en Tesla verloor 3,7%. De Magnificent 7-index leverde gisteren 1,9% in. De stemming werd ook gedrukt door oplopende spanningen in het Midden-Oosten, waardoor de olieprijs met nog eens 3,7% opliep naar bijna $81 per vat (Brent). Dat is de hoogste prijs sinds augustus, na een dip in de zomermaanden.
Rio Tinto geïnteresseerd in lithiumproducent
Olieaandelen (+0,4%) profiteerden van de hogere olieprijs, alle andere sectoren eindigden met verlies. Aandelen van verzekeraars stonden onder druk nu orkaan Mitlon op weg is naar Florida. Het aandeel Arcadium Lithium steeg met 35% op een bericht dat Rio Tinto geïnteresseerd zou zijn in een overname van het bedrijf. Sectorgenoot Albemarle (+2,3%) profiteerde mee. Super Micro Computer was gisteren een positieve uitschieter bij de techaandelen. Het geplaagde aandeel, opgenomen in de SDG-Impactstrategie, schoot bijna 16% omhoog op positieve omzetberichten.
Op de obligatiemarkt liepen de rentes licht op. De tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,03%, de tweejaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4%. Beleggers prijzen minder sterke renteverlagingen door de Fed in.
Goldman Sachs verhoogt koersdoel S&P 500
Volgens sommige berichten zou de stemming ook worden gedrukt doordat de centrale bank, de Fed, de beleidsrente minder hoeft te verlagen na het sterke arbeidsmarktrapport van vrijdag. Wat een onzin! Je kunt beter een goed draaiende economie hebben, met een beetje meer inflatie en iets hogere rentes, dan een aanstaande recessie. De koersen gaan alleen nooit in een rechte lijn omhoog. Zakenbank Goldman Sachs heeft gisteren het 12-maandskoersdoel voor de S&P 500-index verhoogd naar 6300 punten, 10% boven het huidige niveau. Dat lijkt ons op dit moment reëel.
Veel overnamenieuws in Europa
De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren hoger. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,2%. De Duitse DAX-index eindigde 0,1% lager. De stemming werd in Frankfurt gedrukt door tegenvallende cijfers over de fabrieksorders in augustus (-5,8% op maandbasis tegen -2,0% verwacht). Een bevestiging dat de Duitse industrie in zwaar weer verkeert. Een aantal individuele aandelen vertoonde opvallende koersbewegingen: Orsted steeg 6% op het bericht dat het Noorse energiebedrijf Equinor een belang in het Deense windenergiebedrijf heeft gekocht. Richemont steeg 2,3% na de aankondiging van de verkoop van de online-luxewinkel Yoox Net-A-Porter aan Mytheresa. Heidelberg Materials steeg met 3,5% na berichten dat de Adani Group gesprekken is begonnen over de overname van de Indiase cementactiviteiten van het bedrijf. Commerzbank steeg met 3% naar het hoogste niveau sinds 2011, omdat de Duitse bank aangaf haar strategische plannen te versnellen in voorbereiding op een mogelijke overname door UniCredit SpA.
In lijn met de Amerikaanse obligatiemarkt liepen de rentes op eurostaatsobligaties over een brede linie op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,26%. We zien de komende maanden weinig neerwaartse ruimte.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een vlakke tot iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ook lager openen. Die moeten nog iets inhalen van de winstnemingen gisteravond op Wall Street. Amerika is nu eenmaal leidend.
Agenda van vandaag
- Industriële productie Duitsland
- Vertrouwensindex midden- en kleinbedrijf VS
- Kwartaalcijfers van Pepsico
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.