Wereldwijde aandelen in een jaar 26% gestegen ● Amerikaanse arbeidsmarkt onverminderd sterk ● meeste indices flink in de plus
Het is alweer een jaar geleden dat Hamas een terroristische aanslag pleegde in Israël. Dat er sindsdien veel veranderd is hoef ik hier niet uit te leggen. Met een oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten is de wereld er niet gezelliger op geworden en kunnen we alleen maar hopen dat het weer iets vrediger gaat worden.
Ondanks alle ellende draait de wereld door
Dat de wereldwijde aandelenindex in een jaar tijd met ruim 26% is gestegen (MSCI AC World index, total return in euro) en vrijdag op een 'all-time high' sloot had je een jaar geleden waarschijnlijk niet gedacht. En heel eerlijk: wij ook niet. Volgens velen zou en moest Amerika wel snel in een recessie komen en de rest van de wereld daarmee omlaag trekken. Niets is minder waar, al is het met de groei in de eurozone niet heel best gesteld. Feit is dat de wereld, ondanks alle ellende, gewoon doordraait. Met een verwachte economische groei van ruim 3% (reëel) voor de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar, en centrale banken die de rente verlagen, ziet het er voor beleggers prima uit. Het zou mooi zijn als daarbij de inflatie niet te sterk vertraagd, zodat de nominale bedrijfswinsten verder kunnen groeien. Dit scenario lijkt steeds waarschijnlijker.
Amerikaanse arbeidsmarkt onverminderd sterk
Vrijdag werd, zoals altijd, met veel spanning uitgekeken naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van september. Daar waar veel economen en analisten repten over een verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt, is daar helemaal niets van te zien. Sterker nog: die trekt weer aan! Met 254.000 nieuwe banen in september, het hoogste aantal sinds maart, werd de verwachting van 150.000 ver overtroffen. Bovendien is de werkloosheid gedaald van 4,2% naar 4,1%, waar gerekend werd op een gelijk niveau van 4,2%. De zogenaamde 'Sahm rule' kan de prullenbak in. Verder zijn de uurlonen in een jaar tijd met 4% gestegen, iets meer dan de verwachte +3,8%, wat wijst op aantrekkende inflatie. Heeft de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) dan misschien een fout gemaakt door de beleidsrente vorige maand met 50 basispunten (-0,5%) te verlagen? Volgens oud minister van financiën, Larry Summers, wel. Ik denk van niet, maar het zal de Amerikaanse economie nog wel een extra duw in de rug geven. En daar profiteert de rest van de wereld ook van. Het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse economie voorlopig helemaal niet gaat 'landen', niet zacht en zeker niet hard.
De reactie op Wall Street was vrijdag dan ook zoals je zou mogen verwachten. Beleggers reageerden positief op de cijfers en zetten de S&P 500-index op een winst van 0,9%, een fractie onder de ‘all-time high’ van vorige week maandag. Kwestie van tijd dat dit voor de zoveelste keer dit jaar wordt gebroken. De Nasdaq steeg 1,2% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 0,8%.
Rentes stijgen door betere vooruitzichten VS
Op de obligatiemarkt was er 'paniek'. Beleggers stelden hun verwachting voor verdere renteverlagingen door de Fed drastisch bij, waardoor rentes over een brede linie stegen. De tweejaarsrente steeg met maar liefst 22 basispunten naar 3,92%, de tienjaarsrente steeg met 12 basispunten naar 3,97%. Een slechte dag voor obligatiebeleggers. De kans op een renteverlaging van 50 basispunten bij de volgende beleidsvergadering van de Fed op 7 november is volledig uitgeprijsd. Er wordt gerekend op een verlaging van 0,25%. Lijkt me waarschijnlijker dan nog eens 0,5%.
De dollar werd 0,5% sterker tegenover de euro op 1,097. Ook dat is logisch nu de Fed minder snel de rente zal gaan verlagen. Beleggers die dachten dat de dollar snel zwakker zou worden staan op het verkeerde been.
Ook Europese beurzen reageren opgetogen
Op de Europese aandelenbeurzen was er vrijdag tot aan de publicatie van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers om 14.30 uur weinig beweging. Kort daarna veerden de koersen op en hielden de winst tot het luiden van de slotbel vast. De Stoxx Europe 600-index eindigde 0,44% hoger. De aandelenkoersen van Europese autofabrikanten veerden gemiddeld 1,6% op nadat de Europese commissie voor importheffingen op Chinese elektrische auto's stemde. Het lijkt me dat dit alleen maar verliezers oplevert, maar 'Brussel' ziet het blijkbaar anders. Dat Duitsland tegen stemde zegt genoeg. Die zijn (terecht) bang dat hun belangrijke afzetmarkt in China verdwijnt door tegenmaatregelen. Vooralsnog houden we om bekende redenen vast aan een overweging van Amerikaanse aandelen in onze beleggingsstrategieën en een onderweging van Europese.
In het kielzog van Amerikaanse rentes liepen vrijdag ook de rentes op eurostaatsobligaties op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 2,21%, de tweejaarsrente steeg met 12 basispunten naar 2,20%.
Stemming in Azië zit er goed in
De stemming op de Aziatische beurzen zit er vanmorgen na de rally op Wall Street vrijdagavond goed in. De Japanse Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 2,3% hoger, de Hang Seng-index plust 1,3% en staat op het hoogste niveau in twee jaar tijd. Het kan verkeren. Morgen gaan na een week (Golden Week) de beurzen op het vasteland van China weer open. De beurs van Taiwan is 1,6% hoger gesloten en de Koreaanse Kospi-index plust 1,5%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht hoger openen. Die moeten nog iets 'inhalen' van de rally vrijdag op Wall Street.
Agenda van vandaag
- Cijfers over fabrieksorders in Duitsland
- Beleggersbarometer en winkelverkoopcijfers van de eurozone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.